Stagiul militar obligatoriu ar trebui reintrodus în România, crede fostul președinte Traian Băsescu, arătând că, în cazul unei invazii, trebuie să existe o armată care să poată rezista până când se mobilizează forțele NATO. El a avertizat că Rusia trebuie privită ca o forță care domină încă Marea Neagră și a reluat declarațiile conform cărora obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării, pentru că „atunci va putea lua Transnistria”.

Militari româniFoto: Mykola Tys/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „Reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesară pentru securitatea noastră.
  • Domnul Ciolacu nu știe că ai obligația să te poți apăra câteva luni până vin forțele NATO să te ajute.
  • În cazul unei invazii, trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45-60 de zile până când mobilizează NATO resursele de război”, a declarat fostul președinte Traisn Băsescu, marți seară, la Digi 24.

El a spus că la una dintre ședințele CSAT a acuzat de trădare un premier, trădare însemnând tăierea bugetului pentru Apărare.

Despre riscul utilizării armelor nucleare de către Rusia

Întrebat despre riscul utilizării armei nucleare de către Rusia, fostul președinte a spus că nu crede în acest scenariu acum: „Nu cred că Putin ia în considerare utilizarea armei nucleare acum. Cred că, cel puțin acum, privind la situația frontului din Ucraina, nu are niciun motiv”.

El a spus că, în același timp, „România nu trebuie să se bage unde nu îi fierbe oala”, ci trebuie să fie foarte echilibrată:

  • „Nu România trebuie să îi dea răspunsul lui Putin atunci când vorbește despre arsenalul nuclear. Răspunde America.
  • Cei care și-au asumat responsabilitatea răspunsului pentru Putin sunt americanii”.

„Rusia trebuie privită ca o forță care domină Marea Neagră”

Întrebat cum îl percepe acum pe Vladimir Putin, față de cum îl știa, fostul președinte a răspuns: „La fel”. Băsescu a spus că a avut o „relație de comunicare” cu președintele Rusiei.

El a avertizat că Rusia trebuie privită ca o forță care domină încă Marea Neagră și a reluat declarațiile conform cărora obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării, pentru că „atunci va putea lua Transnistria”.

Traian Băsescu a amintit că oamenii au râs de avertismentele lansate în urmă cu un deceniu cu privire la planurile lui Putin și că l-au ironizat spunându-i că e și el un simplu comandant care s-a mai plimbat prin Marea Neagră, fără să ia în calcul că ar putea avea dreptate.

  • „Am văzut un optimist care spunea «Rusia a pierdut controlul Mării Negre». E unul care iar habar n-are, ca și cei care, când am spus de Marea Neagră, au râs, au spus „a, e comandant și s-a plimbat și el prin Marea Neagră” Rusia are submarine în Marea Neagră. Nu vă luați după forța pe care o vedeți la suprafața apei.
  • Nimeni nu știe câte, nimeni nu știe ce capabilități militare au. Deci Rusia trebuie privită ca o forță care domină Marea Neagră până când NATO - în mod deosebit împreună cu Turcia, Grecia, România, Bulgaria - vor avea suficientă forță în Marea Neagră pentru a domina liniile de transport. Noi acum nu mai circulăm pe unde vrem prin Marea Neagră. Pentru că nu sunt libere căile navigabile. Asta înseamnă că Rusia domină. Nu lasă liberă navigația. Trebuie să vină pe coastă, e complicat”, a spus fostul președinte

Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte, dar nu o poate ține nici trei zile

Traian Băsescu crede că Putin are capacitatea să ocupe Transnistria într-o noapte, însă nu ar putea păstra controlul asupra zonei nici măcar trei zile.

Fostul președinte al României mai spune că Ucraina nu ar tolera prezența militară masivă în Transnistria, iar Rusia s-ar regăsi în aceeași situație în care a fost cu Insula Șerpilor, respectiv că o poate ocupa, dar nu o poate cuceri și menține.

  • „Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. Desantează o brigadă de infanterie în Transnistria și a ocupat-o. Lățimea maximă a Transnistriei e de 27 de kilometri.
  • Dar Putin nu poate ține Transnistria nici măcar trei zile. Pentru că Ucraina nu va tolera prezență militară masivă în Transnistria.
  • Și, așa cum a pățit cu Insula Șerpilor, ar păți cu Transnistria. Deci gogoașa - și eu chiar am intrat într-o dispută cu o televiziune - veniți să ne spuneți că e congresul de la Tiraspol și să ne spuneți ce va fi, cum se va lipi Transnistria la Federația Rusă.
  • Rusia nu poate menține o ocupare a Transnistriei. Nu are cum, pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo și gândiți-vă că accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră prin aer. N-ai cum. N-a cucerit Odesa, nu poate cuceri Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menține”, a mai afirmat fostul președinte la Digi24.