Trebuie să „zădărnicim planurile Rusiei” fără „a ne război”, a declarat ministrul francez de externe Stéphane Séjourné într-un interviu acordat marți seară postului de televiziune francez LCI, citează AFP.

Emmanuel Macron alaturi de Stephane Sejourne, ministrul sau de externeFoto: Dominique Jacovides / AFP / Profimedia Images

„Ne aflăm într-un punct de inflexiune care ar trebui să ne determine să ne opunem Rusiei și trebuie să folosim raportul de forțe pentru a-i proteja pe francezi și pe europeni”, a spus el, adăugând: „Suntem convinși că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, țară invadată de Rusia la 24 februarie 2022.

Șeful diplomației franceze a vorbit după ce marți, la Praga, Emmanuel Macron a declarat că este „necesar” să îi zdruncine pe aliații Ucrainei, îndemnându-i „să nu fie lași” în fața unei Rusii „de neoprit”.

De asemenea, președintele francez a declarat că și-a „asumat responsabilitatea” pentru recentele sale remarci controversate privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în țara devastată de război.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a precizat Macron, adăugând că „claritatea” acestor afirmaţii ale sale este lucrul „de care Europa are nevoie”.

Rugat să comenteze declarațiile lui Emmanuel Macron, Séjourné a declarat: „Trebuie să învingem Rusia fără a face război cu Rusia, acesta este cadrul stabilit de președintele Republicii (...) și nu trebuie să se ajungă la cadrul de cobeligeranță”.

„Nu am trecut niciodată pragul de cobeligeranță și nu îl vom trece”, a adăugat el.

„Franța vorbește într-un context ușor diferit, deoarece este o putere înarmată nuclear; cred că Franța poate vorbi cu Rusia pe picior de egalitate”, a continuat ministrul.

Dacă Rusia învinge, va fi război

„Mesajele care au fost transmise înapoi de Franța, dar și de europeni, sunt un element al echilibrului de putere” cu Rusia, a considerat el.

„Dacă Ucraina cade, probabil că Rusia va avea calea sa, iar dacă Rusia va avea calea sa, există riscul unui război, vor fi consecințe în cascadă și nu pun prea mult preț pe Uniunea Europeană (...), trebuie să evităm acest scenariu”, a spus el.

Referindu-se la întrevederea sa de marți, la Paris, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, Séjourné a afirmat că omologul său a „reiterat determinarea sa de a susține Ucraina pe termen lung (...) și marea sa hotărâre de a garanta unitatea europenilor”.

„Ea este conștientă de consecințele unei victorii rusești în Ucraina și cred că împărtășim problema protejării europenilor, care necesită și un echilibru de putere, iar ea este conștientă de acest lucru”, a spus el.

„Riscul unui 'Brexit' generalizat”

Întrebat despre alegerile europene din 9 iunie, ministrul francez a spus că există „riscul unui 'Brexit' generalizat” după aceste alegeri și „probabil un risc de blocare a instituțiilor”. „Iar un blocaj instituțional înseamnă niciun ajutor pentru Ucraina”, a subliniat el.

Șeful diplomației franceze a adăugat că va efectua un turneu în țările baltice „la sfârșitul săptămânii” pentru a „discuta cu ele despre situație”.