Vizita președintelui Volodimir Zelenski și a premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Odesa din 6 martie nu a fost motivul atacului cu rachete al Rusiei asupra orașuluiîn aceeași zi, a declarat Nataliia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, pentru Radio Europa Liberă, potrivit Kyiv Independent.

Natalia HumeniukFoto: / BEEM / Beem / Profimedia

Rusia a lansat o rachetă asupra Odesei, în timp ce președintele Ucrainei și personalul acestuia îi făceau lui Mitsotakis un tur al portului Odesa.

„(Atacul) nu are nicio legătură cu o vizită specifică, dar are legătură cu teroarea pe care (Rusia) o desfășoară foarte metodic”, a spus Humeniuk.

Purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenciuk, a declarat pentru presa ucraineană Hromadske că cinci persoane au fost ucise în atac.

De altfel, executivul american a spus miercuri că este prea devreme pentru a spune dacă atacul din Odesa l-a vizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pletenciuk a mai spus că „mai multe persoane” au fost rănite, dar încă se adună informații despre acestea, deoarece „condițiile lor diferă”.

Trupele ruse au folosit probabil o rachetă balistică pentru a lovi Odesa, potrivit lui Humeniuk.

Una dintre clădirile infrastructurii portuare a fost lovită, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Zelenski și Mitsotakis, la 150 de metri de explozie

Explozia a avut loc la aproximativ 150 de metri distanţă de delegaţia elenă și de președintele Volodimir Zelenski, au informat ziarul grec Kathimerini și televiziunea SKAI.

Zelenski a spus după întâlnire că apărarea Ucrainei a fost principalul subiect de discuție cu Mitsotakis, subliniind nevoia Ucrainei de sisteme de apărare aeriană.

„Aici sunt necesare arme pentru a salva vieți. Sunt necesare decizii acum – nu cândva, ci pentru oamenii care îndură atacuri teroriste în fiecare zi și noapte”, a spus Zelenski.

Mitsotakis a subliniat că, în timp ce se aflau la finalul vizitei în portul ucrainean, a „auzit sunetul sirenelor de raid aerian și exploziile foarte aproape” de el și Zelenski.

Kyriakos Mitsotakis, care a venit direct de la Odesa direct la București, și-a cerut scuze față de președintele Klaus Iohannis „pentru ținută” întrucât „nu a avut timp să se schimbe”.

"Mă bucur că sunteţi bine, Kyriakos. Îmi pare rău că aţi trăit o asemenea sperietură în Odesa", a răspuns Iohannis, după care premierul grec a adăugat: "Da, a fost ... straniu".

Înainte de atacul cu rachetă de dimineață asupra Odesei, forțele ucrainene au doborât peste noapte 18 drone rusești, pe 6 martie. Rusia a vizat dronele asupra așezărilor și instalațiilor industriale din apropierea mării din regiunea Odesa.

Moscova susține că a lovit cu succes un hangar care găzduiește drone maritime ucrainene

"Obiectivul a fost atins. Ținta a fost atinsă", a declarat ministerul într-un comunicat pe care Reuters nu a putut verifica în mod independent.

Ucraina a folosit pe scară largă dronele marine pentru a lovi navele rusești în Marea Neagră.

Rusia a lansat peste 880 de drone și peste 170 de rachete asupra infrastructurii portului Mării Negre din regiunea Odesa din iulie anul trecut, a declarat miercuri un comandant al marinei ucrainene.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare de la jumătatea lunii iulie, când a renunțat la un acord intermediat de ONU care a permis trecerea în siguranță a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.