Ciocniri pe alocuri violente au avut loc miercuri la Varșovia între forțele de ordine desfășurate în fața parlamentului și fermierii care protestează împotriva politicilor despre care afirmă că le amenință traiul, relatează Reuters.

Ciocniri intre fortele de ordine si fermieri la VarsoviaFoto: Michal Dyjuk / Associated Press / Profimedia Images

Mii de fermieri s-au strâns miercuri în capitala Poloniei, incendiind cauciucuri și aruncând cu petarde în timpul protestului în care au cerut din nou oprirea importurilor de cereale ieftine din Ucraina și eliminarea reglementărilor de mediu despre care susțin că le afectează grav afacerile.

„Din cauza agresivității fizice față de ofițerii poliției a unora dintre persoanele care protestau (...) a fost necesară folosirea unor metode direcție de coerciție”, a declarat Poliția Varșoviei pe platforma social media „X”, fosta Twitter.

„Comportamentele care amenință siguranța ofițerilor noștri, printre care aruncarea de dale în ei, nu pot fi trecute cu vederea și necesită un răspuns ferm și decisiv”, a mai transmis poliția din capitala poloneză, adăugând că mai mulți ofițeri au fost răniți și că în jur de 12 persoane au fost reținute.

Imagini difuzate de televiziunile poloneze au surprins un grup mic de protestatari încercând să forțeze intrarea în parlament înainte de a fi opriți de forțele de ordine.

Fermierii polonezi și-au purtat sicriul pe străzile Varșoviei

Mai devreme în cursul zilei de miercuri unii dintre protestatari au purtat pe străzile Varșoviei un sicriu pe care scria „fermier, a trăit 20 de ani, ucis de Green Deal”, o referință la planul fanion al Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice.

Sicriul a fost purtat până pe strada pe care se află biroul premierului Donald Tusk și apoi incendiat.

Televiziunile poloneze au transmis imagini care arătau la periferia Varșoviei tractoare care au fost oprite din a intra în capitală în timp ce fermierii au blocat șoselele în alte părți ale țării.

La fel ca în alte țări europene, protestele fermierilor polonezi sunt alimentate de nemulțumirile față de birocrație și reglementările stricte privind emisiile de carbon și alte probleme legate de mediu.

Însă în Polonia una dintre principalele nemulțumiri ale fermierilor este legată de cerealele ucrainene care tranzitează teritoriul țării și despre care aceștia spun că nu ajung întotdeauna la export, ci pe piețele locale la prețuri sub cele ale agricultorilor autohtoni.

Protestele fermierilor pun guvernul lui Tusk într-o situație delicată

Protestele pe scară largă ale fermierilor polonezi, reluate în februarie după manifestații similare anul trecut, au creat o situație delicată pentru premierul Donald Tusk, care a promis continuarea sprijinului ferm pentru Kiev, dar acum se confruntă cu nemulțumiri față de Ucraina pe plan intern.

Coaliția sa de guvernare resimte presiunea și în condițiile în care în Polonia vor avea loc alegeri locale la nivel național pe 7 aprilie iar unele dintre partidele aliate cu Alianța Civică a lui Tusk se bazează pe sprijin în zonele rurale puternic contestate cu partidul naționalist conservator Lege și Justiție.

Săptămâna trecută Tusk a vehiculat inclusiv posibilitatea unei închideri temporare a graniței cu Ucraina pentru transportul de mărfuri, însă a subliniat că perturbările de pe piața cerealelor nu sunt produse doar de importurile din această țară, ci și cele din Rusia și Belarus.

Tusk a spus luni că Polonia intenționează să ceară Uniunii Europene să interzică importurile de cereale din aceste două țări agresoare. Până atunci el i-a invitat din nou la discuții pe fermieri.

Urmărește ultimele evoluții din a 742-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.