Președintele Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, a încercat vineri să justifice decizia sa de a divulga numărul de telefon al unui jurnalist de la New York Times care a scris o anchetă despre presupusele sale legături cu traficul de droguri, potrivit AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

López Obrador citise numărul de telefon al jurnalistei în cadrul conferinței sale de presă obișnuite din ziua precedentă, împreună cu întrebările pe care aceasta i le trimisese pentru ancheta sa.

„Nu poate exista o lege mai presus de un principiu fundamental care este libertatea”, a declarat vineri președintele de stânga, când un jurnalist l-a întrebat dacă a încălcat normele de protecție a datelor personale.

„Ce se va întâmpla când acest jurnalist mă va calomnia? Ea mă leagă pe mine și familia mea” de crima organizată „fără dovezi”, a adăugat șeful statului.

Un organism responsabil cu protecția datelor a deschis o anchetă pentru a vedea dacă dezvăluirea numărului a constituit o „încălcare” a legislației mexicane în acest domeniu.

Joi, New York Times a denunțat o „tactică îngrijorătoare și inacceptabilă”.

Lopez Obrador „a declarat astăzi în mod explicit că legile din țara sa nu se aplică în cazul său”, a denunțat Jan-Albert Hootsen, reprezentantul mexican al Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), pe X (fostul Twitter).

Președintele mexican ar trebui „să-i ceară scuze jurnalistului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a organizației Reporteri fără frontiere Mexic, Balbina Flores, la Milenio TV.

Aproximativ 150 de jurnaliști au fost asasinați în Mexic începând cu anul 2000.

Ancheta New York Times a fost publicată joi în engleză și spaniolă. Potrivit acesteia, investigațiile efectuate de oficiali americani au descoperit „posibile legături între operatori puternici ai cartelurilor și oficiali și consilieri” apropiați de Lopez Obrador.

Articolul susține că o persoană apropiată șefului statului s-a întâlnit cu Ismael Zambada, unul dintre șefii cartelului Sinaloa, înainte de victoria sa electorală din 2018.

„Statele Unite nu au deschis niciodată o anchetă oficială împotriva lui Lopez Obrador, iar oficialii însărcinați cu această anchetă au arhivat-o”, precizează New York Times.