Majoritatea nord-coreenilor care au fugit în Coreea de Sud în ultimul deceniu au declarat că nu au primit niciodată rații guvernamentale în acest stat izolat condus de dinastia Kim și că au fost nevoiți să se bazeze pe piața neagră pentru a supraviețui, se arată într-un studiu publicat de ministerul unificării de la Seul, potrivit Reuters.

Nord-coreeni la fereastră într-un bloc din PhenianFoto: Wong Maye-E / AP / Profimedia

Raportul de 280 de pagini privind situația economică și socială a Coreei de Nord, publicat marți, s-a bazat pe interviuri cu peste 6.300 de transfugi realizate între 2013 și 2022.

Ministerul a început să facă astfel de sondaje în 2010, dar acum este pentru prima dată când rezultatele sunt făcute publice.

Coreea de Nord s-a confruntat cu grave penurii alimentare în ultimele decenii, deseori agravate de dezastre naturale, inclusiv cu o mare foamete în anii 1990. Economia a fost afectată de sancțiunile internaționale, dar și de prăbușirea comerțului transfrontalier în timpul pandemiei.

Coreea de Nord: Jumătate dintre angajați nu primesc niciun salariu

Mai mult de 72% dintre fugarii care au sosit în Coreea de Sud între 2016 și 2020 au declarat că nu au primit niciodată rații alimentare de la guvern în Coreea de Nord, arată studiul, comparativ cu 62% dintre cei care au venit înainte de 2000.

Aproximativ jumătate dintre cei care au sosit în perioada 2016-20 au declarat că nu au primit niciun salariu sau hrană de la locul de muncă, față de aproximativ o treime înainte de 2000.

Aproape 94% dintre toți respondenții au declarat că puteau câștiga bani neoficial. Persoanele care au fugit în perioada 2016-20 au declarat că 69% din venitul familiei era realizat la negru, în comparație cu grupul de dinainte de 2000, care a raportat un nivel de 39%.

„Am putut confirma că locuințele, condițiile medicale și educaționale ale populației nord-coreene sunt încă subdezvoltate”, a declarat ministrul Unificării, Kim Yung-ho, adăugând că economia informală este esențială pentru supraviețuire.

Mita este un obicei larg răspândit

Treizeci și șapte la sută dintre toți respondenții au declarat că au fost privați de cel puțin 30% din veniturile lor de către autorități; acest număr a crescut la 41% după ce liderul Kim Jong Un a preluat puterea la sfârșitul anului 2011, se arată în raport.

Mai mult de 54% dintre transfugii care au venit în perioada 2016-20 au declarat că au mituit oficiali din statul autoritar, comparativ cu 14% înainte de 2000.

Luna trecută, Kim a avertizat, în cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor din Coreea, aflat la putere, că eșecul de a le oferi oamenilor necesitățile de bază, inclusiv alimente, este o „problemă politică serioasă", a relatat presa de stat.

Un sfert dintre fugari spun totuși că regimul Kim Jong Un este legitim

În ceea ce privește întrebările politice, 56% dintre respondenții care au fugit după 2016 au avut opinii negative cu privire la preluarea puterii de către Kim, în timp ce 26% au considerat că succesiunea dinastică a acestuia este legitimă.

Mai puțin de 30% dintre respondenți au susținut succesiunea ereditară, comparativ cu 57% dintre cei care au fugit înainte de 2000.

Studiul a subliniat, de asemenea, influența tot mai mare a culturii externe: 83% dintre transfugii care au sosit după 2016 au declarat că au vizionat conținut video străin, cum ar fi drame chinezești sau sud-coreene, față de aproximativ 8% înainte de 2000.