Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, şi omologi ai săi din alte 14 ţări membre NATO, au fost prezenţi luni în parlamentul Ungariei, unde au luat loc la balcon, într-un gest surprinzător prin care au făcut presiuni pentru ratificarea aderării Suediei la Alianţă, relatează agențiile de presă Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Budapesta, UngariaFoto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia

Partidul de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, a boicotat sesiunea parlamentară convocată de opoziţie în vederea ratificării. În aulă au fost prezenţi doar cei 51 de deputaţi din opoziţie; 148 de locuri au rămas goale. Procedura a suferit astfel o nouă amânare.

Ungaria este singura ţară din NATO care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, solicitată de guvernul de la Stockholm în mai 2022. Primirea de noi membri necesită unanimitatea statelor din alianţă. Turcia - care s-a opus şi ea - a aprobat demersul Suediei la sfârşitul lunii trecute.

Orban şi-a exprimat acordul de principiu, însă tergiversările continuă la Budapesta de câteva luni.

Reuters apreciază că Ungaria şi-a deteriorat relaţiile cu Statele Unite prin întârzierea provocată.

„Orban vrea să facă un gest pentru Putin, afectând astfel unitatea NATO”

Parlamentarul Mate Kanasz-Nagy, din partidul de opoziţie LMP, a declarat în plenul legislativului că „este foarte neplăcut” că Fidesz a blocat primirea Suediei.

Colega sa Agnes Vadai, reprezentantă a Coaliţiei Democratice, de asemenea din opoziţie, a apreciat că Orban vrea să facă un gest pentru preşedintele rus Vladimir Putin, „afectând astfel unitatea NATO” cu riscul de a periclita securitatea naţională a Ungariei, şi acţionează „din orgoliu personal”, pentru a obţine „titluri în presa internaţională”.

Diplomaţii străini nu au făcut niciun comentariu înainte de a intra în parlament. Reuters apreciază că este posibil să urmeze declaraţii la sfârşitul sesiunii. Ambasada americană reamintise vineri într-un comunicat citat de AFP că „prim-ministrul a promis că va acţiona 'cu prima ocazie'. Sesiunea de luni i-o oferă”.

Grupul parlamentar al Fidesz anunţase luni că aderarea Suediei la NATO ar putea fi ratificată în următoarea sesiune ordinară a legislativului, programată spre sfârşitul lui februarie, după vacanţa de iarnă. Într-un e-mail prin care a răspuns unor întrebări din partea Reuters, partidul a susţinut că „dacă este o problemă importantă pentru suedezi, atunci evident prim-ministrul Suediei va veni la Budapesta”.

Cancelaria premierului suedez Ulf Kristersson şi ministerul de externe de la Stockholm nu au răspuns imediat solicitării agenţiei citate de a comenta. Anterior, Kristersson acceptase invitaţia la Budapesta, dar respinsese ideea de „negocieri” şi „cerinţe” din partea Ungariei.

Vineri seară, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a apreciat că ar fi „frumos” dacă premierul Suediei ar veni la Budapesta înainte de ratificare, aşa cum a mers şi la Ankara înainte de a primi undă verde din partea Turciei.

Citește și: