Parlamentul Ungariei se va reuni luni, la cererea partidelor de opoziție, având pe ordinea de zi ratificarea candidaturii Suediei la NATO, se arată într-un document publicat joi pe site-ul parlamentului de la Budapesta.

Parlamentul de la BudapestaFoto: Oanh / ImageSource / Profimedia Images

Cu toate acestea, nu era clar dacă legislatorii partidului de guvernământ Fidesz, care are o largă majoritate, vor participa la ședință, notează Reuters.

Ungaria este singurul membru NATO care nu a aprobat cererea Suediei de aderare la alianță. Premierul suedez Ulf Kristersson a spus că se va întâlni cu Viktor Orban la summitul ce are loc joi și vineri la Bruxelles.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că se aşteaptă ca parlamentul Ungariei să ratifice aderarea Suediei de îndată ce se va reuni din nou în sesiune, la sfârşitul lunii februarie, eliminându-se astfel ultimul obstacol pentru ca ţara nordică să se alăture alianţei militare occidentale.

Tayyip Erdogan a promulgat joia trecută ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO,potrivit jurnalului oficial al președinției, marcând ultimul pas în aprobarea de către Ankara a intrării Stockholmului în alianță.

Reamintim că atunci când Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO în 2022, Turcia i-a surprins pe unii membri ai alianței, ridicând obiecții pe motiv că cele două țări ar proteja grupuri pe care Ankara le consideră teroriste. Turcia a aprobat aderarea Finlandei în martie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aștepte.

Ankara a cerut Stockholmului să își înăsprească poziția față de membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl consideră, de asemenea, un grup terorist. Ca răspuns, Suedia a introdus un nou proiect de lege antiteroristă.

Presiunea din partea SUA și a UE este în creștere asupra Ungariei pentru a-și exprima votul final necesar pentru a permite Suediei să se alăture NATO, însă oamenii din jurul premierului Viktor Orban nu par să se grăbească.

Președintele parlamentului ungar a declarat săptămâna trecută că nu există nicio urgență în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO, după ce Ungaria a rămas singura țară din alianță care nu a făcut acest lucru, deși premierul ungar Viktor Orban a declarat miercuri că îi va îndemna pe legiuitorii de la Budapesta să ratifice aderarea Suediei cu prima ocazie posibilă în condițiile în care parlamentul de la Budapesta nu este acum în sesiune.