​​Alegerile prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în martie, reprezintă unul dintre cele mai importante subiecte dezbătute de ruși pe rețelele sociale. Corespondenta HotNews.ro a urmărit canalele de Telegram, Youtube și unele site-uri pentru a vedea cum se raportează oamenii la acest „scrutin prezidențial” de ochii lumii.

Vladimir Putin Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Rusia este o țară în care oamenii pot face pușcărie pentru opinii, iar mai nou pot rămâne și fără toată averea dacă se exprimă împotriva agresiunii militare din Ucraina.

În aceste condiții, comentariile făcute pe internet din spatele unor conturi anonime rămân una din puținele variante de exprimare (oarecum) liberă.

Iar alegerile prezidențiale reprezintă un subiect dezbătut, chiar dacă toată lumea știe deja rezultatul.

De exemplu, la știrea de săptămâna trecută despre faptul că Vladimir Putin s-a înregistrat în calitate de candidat pentru alegerile prezidențiale au fost mai multe reacții ironice despre „decizia neașteptată” a Comisiei Electorale Centrale de la Moscova.

„Nu poate fi așa ceva”, a scris un utilizator anonim pe un canal de Telegram.

„Vladimir Vladimirovici a fost cel care a înregistrat CEC-ul (n.r.- Comisia Electorală Centrală) pentru aceste alegeri, nu invers”, a explicat cu umor un altul, care s-a recomandat Ivan, care este, de fapt, adevăratul raport de forțe între instituția ce validează candidaturile și președintele Rusiei.

„Circ. CEC. Nu are rost. Este evident pentru toată lumea cine va fi următorul președinte”, a scris un alt cetățean anonim.

„În acest mandat își va face monumente în timpul vieții sale. Cultul personalității va fi în plină forță. Este deja de mult timp”, spune un utilizator care se prezintă „Nostradamus”.

„Într-un stat condus de un regim dictatorial, nu există și nu pot exista alegeri corecte”, recunoaște altcineva.

„Sunt surprins de calcule, nici familia mea, nici vecinii, rudele și cunoscuții mei nu votează cu Putin! Și tot timpul ne întrebăm cum, DE UNDE, are atâția susținători”, scrie un alt utilizator anonim pe un canal de YouTube.

„Acum toată atenția lumii este concentrată pe alegerile din Federația Rusă, nici măcar nu le mai pasă de Ucraina”

Pe de altă parte, la știrile de pe canalele de Telegram și Youtube pot fi găsite și multe comentarii cu mesaje de susținere pentru Putin, unele conținând și argumentele pentru care acesta ar trebui să câștige alegerile. Oamenii folosesc des emoji cu inimioare și multe semne de exclamare.

La fel ca și în cazul mesajelor critice, și opiniile pozitive sunt adesea semnate cu nume inventate sau sunt scrise de pe conturi anonime.

„Numai VVP (Vladimir Vladimirovici Putin - n.r.”). Nu avem nevoie de alții”, a punctat un utilizator.

„Rusia se descurcă foarte bine în ceea ce privește cooperarea internațională, de exemplu, iar Putin a jucat un rol important în acest sens!”, scrie „Olya”.

„E foarte bine că va candida Putin, nu-mi pot imagina un alt candidat!”, susține Diana.

„Dacă Putin ar fi fost Lenin, nu ar fi fost nevoie de semnături deloc”, consideră altul.

„Orice ar spune cineva, oricât de mult s-ar strădui, viața a devenit mult mai bună cu Putin, da, sunt probleme ca peste tot, dar sunt mai multe bune decât rele, doar că întotdeauna vezi mai mult răul și te obișnuiești cu binele”, crede un utilizator.

„Acum toată atenția lumii este concentrată pe alegerile din Federația Rusă, nici măcar nu le mai pasă de Ucraina, Occidentul este supărat nu pentru că nu a ieșit nimic în Ucraina, ci pentru că nu au reușit să promoveze pe nimeni la putere în Federația Rusă. Nici Navalny, nici Duntsova, acum încearcă cu Nadejdin, nici nu se așteaptă vreun succes....”, consideră un alt utilizator sub numele inventat. (“Sosedka”- din limba rusă “Vecina”).

„Vorbind sincer și fără glume, în cadrul unor alegeri democratice corecte, Putin ar câștiga în aproape orice țară din Europa. Poate că în Germania (este scris anume Germania, nu Turcia - n.r.) Erdogan îl va concura, în Elveția va câștiga elvețianul.

Mai mult, dacă acum în Germania va avea loc un vot cu adevărat corect, în care vor fi trei candidați: Scholz, Erdogan și, de exemplu, un câine Doberman, Scholz va ocupa locul trei.

Încă o dată, în cadrul unor alegeri corecte și democratice, voturile sunt distribuite în acest fel”, scrie un utilizator sub un nume inventat.

„Vladimir Vladimirovici Putin, vă respect foarte mult și vă doresc să fiți președinte pentru tot restul vieții” (la sfârșit mai multe emoji „inimoară”, a scris utilizatorul anonim.

„Bucurați-vă că va exista Putin - el este prea uman și prea moale cu orice gunoaie. În lume și pe pământ ucrainean se pare că numai el va face ordine. Vom trăi și vom vedea”, crede altul. „Ucraina are o singură șansă de salvare, după alegeri să semneze un tratat de pace cu el”, a scris un alt utilizator.

Ce spun rușii după ce Putin a decis să nu participe la dezbateri electorale

În ceea ce privește decizia celui care conduce Rusia din 2000 de a nu participa la dezbateri electorale, există și ruși care, sub protecția anonimatului, consideră că, în realitate, Putin se teme de o confruntare reală.

„Un clovn, cu frică de dezbateri ca întotdeauna, programul lui electoral nu se regăsește pe site, un candidat fără agendă, fără planuri și fără viitor. Impotent politic”, a scris un utilizator anonim.

„De ce are nevoie Putin de o dezbatere? Toată lumea îl cunoaște suficient de bine. Dezbaterile sunt o arenă pentru noii veniți cu programele lor”, susține altul.

Până în prezent, în total patru candidați au fost înregistrați pentru participarea în alegerile prezidențiale din martie. Pe 31 ianuarie, a depus la Comisia Electorală Centrală lista de semnături și Boris Nadejdin, un candidat care se declară deschis împotriva războiului din Ucraina. Potrivit unor informații publicate de agenția rusă TASS, comisia ar fi descoperit deja nereguli pe lista de semnături predată de acesta.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală ar fi descoperit probleme și în listele de semnături depuse de liderul „comuniștilor din Rusia”, Serghei Malinkovich, după cum a recunoscut chiar acesta.

Procentul de erori de 14% din semnături depășește nivelul permis de legislație, dar o decizie finală va fi luată în ședința comisiei electorale din 7 februarie. Politicianul a adăugat că, în cazul refuzului de înregistrare, nu va contesta decizia comisiei.

Pe de altă parte, Boris Nadejdin spune că va face recurs dacă comisia refuză să-l înregistreze.