O instanță din Malaysia i-a pus miercuri sub acuzare pe doi cineaști locali pentru „ofensarea intenționată a simțămintelor religioase ale altora” din cauza filmului lor, a anunțat avocatul bărbaților, citat de Reuters.

Premierul Anwar Ibrahim alaturi de presedintele turc Recep ErdoganFoto: Murat Kula / AFP / Profimedia

Regizorul și producătorul filmului local numit Mentega Terbang riscă o condamnare de până la un an de închisoare și o amendă în cazul în care vor fi găsiți vinovați.

Cei doi, Khairi Anwar și Tan Meng Kheng, au pledat nevinovat față de acuzații. Avocatul lor, N. Surendran, a declarat că trimiterea în urmărire penală a acestora transmite un „mesaj înspăimântător” industriei locale de film și cineaștilor din întreaga țară.

„Guvernul trebuie să își asume răspunderea iar procurorul general ar trebui să retragă acuzațiile”, a declarat avocatul. Mentega Terbang a avut premiera în 2021 și a fost preluat de o platformă de streaming în același an, el fiind interzis de Malaysia abia în septembrie 2023 după ce a fost criticat pe motiv că ar conține scene care contravin învățăturile musulmane.

Filmul urmărește o tânără musulmană din Malaysia care, îndurerată de moartea mamei sale, începe să cerceteze ce spun alte religii despre viața de apoi.

Noua coaliție progresistă n-a adus libertate de exprimare în Malaysia

Agenția Reuters amintește că venirea la putere în noiembrie 2022 a coaliției progresiste și reformiste conduse de premierul Anwar Ibrahim a reînnoit speranțele că libertatea de exprimare va avea parte de o protecție mai largă în țara din Asia de Sud-Est.

Însă administrația lui Anwar este acuzată de foști susținători ai săi și activiști că și-a încălcat promisiunile de a respecta libertatea de exprimare în condițiile în care autoritățile au luat măsuri dure pe subiecte legate de sensibilitățile religioase și etnice.

Guvernul neagă acuzațiile, afirmând că dorește doar să țină sub control conținutul dăunător privind aceste probleme, ambele fiind de natură să provoace neliniște socială în țara predominant musulmană.

Mai multe grupuri pentru apărarea drepturilor omului, printre care Amnesty Internațional și Human Rights Watch, au condamnat punerea sub acuzare a celor doi cineaști, catalogându-le drept „scandaloase” și „inacceptabile”. Organizațiile au cerut clasarea imediată a dosarelor deschise pe numele cineaștilor.

De asemenea, ele au îndemnat guvernul Malaysiei să dezincrimineze ofensarea simțămintelor religioase și să eliminte „alte prevederi vagi” din legea folosită pentru limitarea libertății de exprimare.

„Acest tip de demagogie grosolană în detrimentul respectării drepturilor omului este exact genul de lucru pe care Anwar a acuzat guvernele anterioare că l-au făcut când el era în opoziție, dar el și-a schimbat acum ipocrit tonul după ce a venit la putere”, a declarat Phil Robertson, director adjunct pentru Asia al Human Rights Watch.

Filme și seriale cenzurate de asemenea în India și Turcia

Robertson l-a mai acuzat pe premier că folosește „aceeași cenzură și persecuție” precum predecesorii săi.

Punerea sub acuzare a celor doi cineaști din Malaysia vine la doar câteva zile după ce poliția din India a deschis o investigație împotriva unei actrițe locale și a altor două persoane asociate producerii unui film acuzat de ofensarea simțămintelor religioase ale hindușilor din țara condusă de premierul naționalist Narendra Modi.

Netflix a decis să retragă filmul în cauză de pe platforma sa de streaming după izbucnirea scandalului, afirmând că a făcut acest lucru la solicitarea companiei indiene de la care l-a licențiat.

Cele două acțiuni în justiție din Malaysia și India au avut loc după ce la finele anului trecut Turcia a suspendat temporar difuzarea unui serial extrem de popular pe care autoritățile de la Ankara îl acuză însă că este contrar „valorilor naționale și spirituale ale societății”.

Serialul respectiv a fost de asemenea criticat virulent de credincioșii musulmani, precum filmul din Malaysia.