Statele Unite și Marea Britanie au lansat atacuri aeriene și maritime împotriva țintelor militare Houthi din Yemen, ca răspuns la loviturile mișcării asupra navelor din Marea Roșie, transmite Reuters, subliniind că aceste atacuri reprezintă o dramatică extindere a războiului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.

Avion Typhoon RAF decolând de la baza Akrotiri din Cipru pentru a efectua lovituri aeriene contra forțelor HouthiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

02:10 Rusia denunță la ONU „agresiunea flagrantă” a Statelor Unite și a Marii Britanii asupra teritoriului yemenit

Rusia a denunțat vineri, la ONU, o „agresiune flagrantă” și o „lovitură masivă” asupra „teritoriului Yemenului” din partea Statelor Unite și a Regatului Unit, în urma atacurilor acestora împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran, potrivit AFP.

00:28Șeful ONU îi îndeamnă pe rebelii Houthi să înceteze imediat atacurile asupra navigației în Marea Roșie

Secretarul general al ONU, António Guterres, a îndemnat țările să evite o escaladare în Marea Roșie, la o zi după ce SUA și Marea Britanie au lansat atacuri în mai multe părți ale Yemenului ca răspuns la atacurile Houthi împotriva navigației comerciale, potrivit The Guardian.

Într-o declarație a purtătorului său de cuvânt, Stéphane Dujarric, șeful ONU a avertizat că rebelii Houthi trebuie „să înceteze imediat toate aceste atacuri” asupra transportului maritim internațional în Marea Roșie.

Aceste atacuri sunt „inacceptabile, deoarece pun în pericol siguranța și securitatea lanțurilor de aprovizionare globale și au un impact negativ asupra situației economice și umanitare la nivel mondial”, a spus el.

Casa Albă afirmă că secretarul apărării, spitalizat, a supervizat loviturile din Yemen

23:40Rebelii Houthi au lansat o rachetă anti-navă după atacul din Yemen (general american)

Rebelii Houthi au lansat o rachetă anti-navă „ca represalii” la loviturile americane și britanice asupra pozițiilor rebelilor din Yemen, a declarat vineri un general american, citat de AFP.

„Știm că au tras cel puțin o rachetă ca represalii”, a declarat reporterilor generalul Douglas Sims, din cadrul Statului Major Interarme al SUA, adăugând că racheta nu a lovit nicio navă.

22:50Un oficial houthi de rang înalt a avertizat mai devreme vineri că „toate interesele americane și britanice (au devenit) ținte legitime” pentru rebeli în urma atacurilor, potrivit AFP.

Aflați la putere într-o mare parte a Yemenului, rebelii houthi, apropiați de Iran, au promis că își vor continua atacurile până când populația din Gaza, care este complet asediată de Israel, va avea un acces mai mare la ajutorul umanitar.

21:14 Iranul afirmă că atacul americano-britanic asupra Houthi va alimenta instabilitatea în regiune

Iranul a condamnat vineri atacul americano-britanic asupra Houthi din Yemen, avertizând că acesta va alimenta „insecuritatea și instabilitatea” în regiune, a relatat presa de stat iraniană, citată de AFP.

„Condamnăm cu fermitate atacurile militare desfășurate în această dimineață de Statele Unite și Marea Britanie asupra mai multor orașe din Yemen”, a declarat Nasser Kanaani, purtător de cuvânt la Ministerul iranian de Externe.

„Aceste atacuri reprezintă o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale a Yemenului, precum și o încălcare a legilor internaționale”, a adăugat el.

Cine este enigmaticul lider al rebelilor houthi din Yemen

20:23Casa Albă afirmă că secretarul apărării, spitalizat, a supervizat loviturile din Yemen

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cărui spitalizare a fost ținută mult timp în secret, inclusiv față de președintele Joe Biden, declanșând o controversă, a supervizat loviturile americano-britanice din Yemen „de pe patul său de spital”, a declarat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

Austin a fost „implicat pe deplin toată ziua de ieri (joi) în pregătirea acestor lovituri împotriva rebelilor houthi din Yemen, vineri dimineață”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, la MSNBC.

19:21Traficul regulat pe Canalul Suez nu este suspendat

Traficul pe Canalul Suez din Egipt este regulat în ambele direcții și nu există niciun adevăr în rapoartele conform cărora navigația a fost suspendată din cauza evoluțiilor din Marea Roșie, a declarat vineri șeful Autorității Canalului Suez, Osama Rabie, potrivit Reuters.

18:23Cine este enigmaticul lider al rebelilor houthi din Yemen? Un comandant feroce pe câmpul de luptă

Abdul Malik al-Houthi, liderul enigmatic al luptătorilor Houthi din Yemen, ale cărui atacuri asupra navelor din Marea Roșie au atras atenția armatelor americană și britanică, a transformat o „miliție în sandale” nesimnificativă într-o forță care provoacă marile puteri ale lumii, potrivit Reuters.

17:28 Sultanatul Oman a condamnat vineri „recurgerea de către țările prietene la acțiuni militare” împotriva Yemenului, în urma loviturilor efectuate de Statele Unite și Marea, potrivit AFP.

Exprimându-și „îngrijorarea” față de această evoluție, un purtător de cuvânt al Ministerului omanez de Externe, citat de agenția oficială ONA, a declarat că țara sa „nu poate decât să condamne recurgerea la acțiuni militare de către țări prietene, în timp ce Israelul își continuă războiul împotriva palestinienilor cu impunitate” în Fâșia Gaza.

El a subliniat că Omanul a „avertizat în repetate rânduri asupra riscului ca conflictul să se extindă în regiune, ca urmare a agresiunii israeliene în curs de desfășurare împotriva teritoriilor palestiniene”.

De ce Italia nu a participat la atacul de noapte asupra rebelilor Houthi?

16:55Premierul britanic Rishi Sunak, care se află în vizită în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele țării, Zelenskii, a declarat vineri că Marea Britanie trebuie să trimită un „semnal puternic” că atacurile rebelilor houthi din Marea Roșie sunt greșite și nu pot fi efectuate cu „impunitate”.

16:28Israelul se apără în fața acuzației de genocid: „Total distorsionată. A fost un act de autoapărare”

Israelul a declarat vineri că nu urmărește să distrugă poporul palestinian din Gaza, apărându-se de o acuzație „total distorsionată” și „rău intenționată” de genocid adusă împotriva sa în fața celei mai înalte instanțe a ONU, potrivit AFP.

Luna trecută, Africa de Sud a depus o cerere urgentă la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, susținând că Israelul încalcă Convenția Națiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.

15:58 Zeci de mii de yemeniți s-au adunat vineri în mai multe orașe pentru a-i asculta pe liderii lor cum condamnă loviturile americane și britanice asupra țării lor, ca răspuns la atacurile militanților houthi asupra navelor de la Marea Roșie.

„Loviturile voastre asupra Yemenului sunt teroriste. Statele Unite sunt diavolul", a declarat Mohammed Ali al-Houthi, membru al Consiliului Politic Suprem Houthi. (Reuters)

15:30De ce Italia nu a participat la atacul de noapte asupra rebelilor Houthi? Explicațiile guvernului

Potrivit Reuters, care citează o sursă guvernamentală anonimă, Italia a refuzat să ia parte la acțiunea comună orchestrată de SUA și Marea Britanie.

Potrivit Reuters, care citează o sursă guvernamentală anonimă, Italia a refuzat să ia parte la acțiunea comună orchestrată de SUA și Marea Britanie.

15:09 Interesele americane și ale țărilor din coaliția condusă de SUA nu vor mai fi în siguranță de acum, a transmis gruparea irakiană șiită radicală Harakat al Nujaba printr-un comunicat de presă.

14:22 NATO a transmis vineri că loviturile aeriene desfăşurate de SUA şi Marea Britanie împotriva rebelilor houthi din Yemen au fost „defensive", cerându-le acestora din urmă să-şi oprească atacurile, informează AFP.

„Aceste lovituri au fost defensive şi au avut ca scop păstrarea libertăţii de navigaţie pe una dintre cele mai importante căi maritime din lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White. „Atacurile houthi trebuie să înceteze", a adăugat el.

13:54 Tayyip Erdogan critică dur SUA și Marea Britanie: Vor să transforme Marea Roșie într-o baie de sânge

Italia a refuzat să ia parte la atacuri

13:11 Hapag-Lloyd a salutat măsurile de asigurare a unei treceri sigure pentru navele de marfă în Marea Roșie, deoarece devierile din această regiune au dus la costuri lunare suplimentare de zeci de milioane de euro pentru companie, a declarat vineri un purtător de cuvânt.

Reacția vine după loviturile de azi-noapte, în condițiile în care atacurile Houthi împotriva navelor din Marea Roșie au determinat Hapag-Lloyd și alte companii de transport maritim să evite zona.

„Nu comentăm incidentele specifice care au avut loc noaptea trecută. Dar salutăm măsurile care fac ca trecerea prin Marea Roșie să fie din nou sigură", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

12:42 Italia a refuzat să ia parte la loviturile americane și britanice din cursul nopții împotriva grupării Houthi din Yemen, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters, explicând că Roma a preferat să ducă o politică de „temperare" în Marea Roșie.

Sursa, care nu a dorit să fie numită din cauza sensibilității subiectului, a mai spus că guvernul ar fi avut nevoie de sprijinul Parlamentului pentru a lua parte la orice acțiune militară, ceea ce ar fi făcut imposibilă o aprobare rapidă.

11:50 Ministerul german de externe a spus că loviturile americano-britanice au fost făcute pentru a preveni viitoare atacuri. „Obiectivul nostru rămâne reducerea tensiunilor și restabilirea stabilității pe Marea Roșie”, a spus ministerul într-o postare pe platforma X.

La rândul său, ministerul francez de externe a condamnat atacurile Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie și a solicitat ca acestea să înceteze imediat: „Din cauza acelor acțiuni armate, Houthi poartă extrem de grava responsabilitate pentru escaladarea tensiunilor din regiune”.

Houthi spune că loviturile nu vor rămâne „nepedepsite sau fără răspuns”

11:18 Danemarca, țară de unde provine Maersk, un gigant al transporturilor navale, a spus că sprijină total loviturile contra Houthi.

„Dacă Houthi ar reuși să forțeze mutarea traficului maritim internațional în afara Mării Roșii și a Canalului de Suez acest lucru ar veni cu costuri enorme. 12% dintre toate navele civile trec chiar prin acea strâmtoare”, a declarat ministrul danez de externe, Lokke Rasmussen. (Reuters)

11:02 „Atacurile aeriene americane asupra Yemenului sunt un alt exemplu de pervertire de către anglo-saxoni a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU", a acuzat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Zaharova a susținut că atacurile au arătat un „dispreț total față de dreptul internațional" și au „escaladat situația din regiune".

10:49 Gruparea Houthi a transmis vineri că loviturile contra ei nu vor rămâne „nepedepsite sau fără răspuns”. Purtătorul de cuvânt al grupării a declarat că au fost desfășurate 73 de lovituri ce au ucis cinci dintre luptătorii săi și au rănit alți șase.

De asemenea, acesta a spus că forțele Houthi vor continua să blocheze trecerea navelor prin Marea Roșie și Marea Arabiei.

Marea Britanie: Acțiunea de azi-noapte a fost una de autoapărare

09:43 Armata SUA a publicat imagini cu avioanele de luptă care au decolat de pe portavionul USS Eisenhower pentru a efectua lovituri în Yemen.

09:21 Loviturile efectuate peste noapte de Marea Britanie și Statele Unite împotriva unor obiective militare Houthi din Yemen au fost un act de autoapărare, a declarat vineri ministrul britanic al Forțelor Armate, James Heappey, la Times Radio.

„Acțiunea noastră și a americanilor de noaptea trecută a fost una de autoapărare pentru a ne proteja împotriva unor noi atacuri asupra navelor noastre de război, în timp ce acestea își desfășoară activitatea legală și justificată", a declarat Heappey.

09:03 Puternicul grup armat libanez Hezbollah a condamnat vineri printr-un comunicat atacul SUA-Marea Britanie asupra Yemenului. Grupul aliniat cu interesele Iranului a adăugat că „agresiunea americană confirmă încă o dată că SUA este un partener absolut în tragediile și masacrele comise de inamicul sionist în Gaza și regiune”.

08:42 Cotațiile petrolului pe piața internațională au crescut cu aproximativ 2% după lovituri. „Cred că în acest stadiu este prea devreme pentru a spune ce fel de impact vor avea.

Deocamdată, piețele adoptă o abordare de așteptare, de aceea nu vedem o reacție prea mare", a declarat Khoon Goh, șeful departamentului de cercetare pentru Asia al ANZ din Singapore. „Dacă vom asista la o escaladare masivă a situației... atunci fuga tradițională spre active mai sigure va aduce beneficii pentru obligațiunile SUA și monedele de refugiu precum yenul și francul elvețian", a adăugat el.

Biden: Nu vom tolera atacuri asupra forțelor noastre

În timp ce martori din Yemen confirmau explozii în toată țara, președintele Joe Biden a avertizat, într-o declarație făcută joi noapte, că nu va ezita să ia măsuri suplimentare dacă va fi necesar.

„Aceste lovituri țintite sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacuri asupra forțelor noastre și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigație", a declarat Biden.

Ministerul britanic al Apărării a precizat într-un comunicat că „primele indicii arată că abilitatea forțelor Houthi de a amenința transportul maritim comercial a primit o lovitură".

Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Iranul, care susține forțele Houthi, a condamnat ferm loviturile americano-britanice. „Aceste atacuri sunt o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale a Yemenului și a legilor internaționale”, a spus Nasser Kannani, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran.

Un purtător de cuvânt al trupelor Houthi a declarat că nu există nicio justificare pentru aceste atacuri și că grupul va continua să vizeze navele care se îndreaptă spre Israel.

Rusia a anunțat că a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre loviturile occidentale.

Houthi spun că atacurile lor asupra rutelor maritime din Marea Roșie sunt o manifestare de sprijin pentru palestinieni și Hamas, grupul islamist care controlează Gaza.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care se află în spital din cauza unor complicații chirurgicale, a transmis printr-un comunicat că loviturile au vizat capacitățile Houthi, inclusiv drone, rachete balistice și de croazieră, radare de coastă și sisteme de supraveghere aeriană.

Forțele houthi spun că loviturile americano-britanice sunt „barbare”

Un oficial Houthi a confirmat „raidurile" din capitala Sanaa, din orașele Saada și Dhamar, dar și din guvernoratul Hodeidah, calificându-le drept „agresiune americano-sionist-britanică". Un alt înalt oficial Houthi a spus că loviturile au fost un atac „barbar”.

Potrivit unor localnici care au vorbit cu Reuters raidurile au vizat o bază militară adiacentă aeroportului din Sanaa, o unitate din apropierea aeroportului din Taiz, o bază navală Houthi din Hodeidah și obiective militare din guvernoratul Hajjah.

Statele Unite au afirmat că Australia, Bahrein, Canada și Olanda au susținut operațiunea și au încercat să prezinte loviturile ca parte a unui efort internațional de restabilire a liberei circulații comerciale pe această rută-cheie dintre Europa și Asia, care gestionează aproximativ 15% din traficul maritim mondial.

Dar loviturile, primele pe teritoriul yemenit din 2016, au fost, de asemenea, o demonstrație clară a dorinței SUA de a ține în frâu consecințele războiului dintre Israel și Hamas în Orientul Mijlociu.

Pericol de escaladare a conflictului în regiune

Deși Washingtonul a transmis că nu are nicio intenție de escaladare a tensiunilor, Houthi au promis să riposteze la orice atac.

„Îngrijorarea este că situația ar putea escalada", a declarat Andreas Krieg de la King's College din Londra, avertizând asupra riscului ca Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să fie și ele atrase în confruntare.

Într-o declarație transmisă după lovituri, Arabia Saudită a făcut apel la reținere și la „evitarea escaladării".

Fadi Al-Shammari, consilier al premierului irakian, a avertizat vineri că Occidentul extinde conflictul dintre Israel și Hamas și crește tensiunile din regiune, potrivit agenției de stat INA.

Statele Unite au acuzat, de asemenea, Iranul că este implicat din punct de vedere operațional în atacurile Houthi din Marea Roșie, furnizând capacitățile militare și informațiile necesare pentru a le efectua. „Credem că au fost cu siguranță implicați în fiecare fază a acestei operațiuni", a declarat un oficial american de rang înalt.

„Am vizat capacități foarte specifice în locații foarte concrete”

Loviturile americane și britanice au fost efectuate cu avioane, nave și submarine. Un alt oficial american a declarat că au fost vizate mai mult de o duzină de locații și că loviturile au fost menite să slăbească capacitățile militare ale Houthi, și că acestea nu au fost doar simbolice.

„Am vizat capacități foarte specifice în locații foarte concrete, cu muniții de precizie", a declarat un oficial militar american.

Houthi, care controlează cea mai mare parte a Yemenului, au sfidat apelurile ONU și alte îndemnuri internaționale de a înceta atacurile lor cu rachete și drone asupra rutelor de navigație din Marea Roșie și avertismentele din partea Statelor Unite privind consecințele în cazul în care nu vor face acest lucru.

Atacurile Houthi au perturbat comerțul internațional, forțând sectorul de transport maritim internațional să folosească ruta lungă ce ocolește Africa de Sud pentru a evita să fie lovit. Creșterea costurilor de livrare alimentează temerile că ar putea declanșa un nou puseu de inflație la nivel mondial.