Israelul a declarat vineri că nu urmărește să distrugă poporul palestinian din Gaza, apărându-se de o acuzație „total distorsionată” și „rău intenționată” de genocid adusă împotriva sa în fața celei mai înalte instanțe a ONU, potrivit AFP.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a audiat acuzatiile de genocid aduse de Africa de Sud impotriva IsraeluluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Luna trecută, Africa de Sud a depus o cerere urgentă la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, susținând că Israelul încalcă Convenția Națiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.

Pretoria dorește ca judecătorii să ordone Israelului să oprească „mediat” campania militară lansată în Gaza după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, soldat cu aproximativ 1.140 de morți, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre israeliene.

Ca represalii, Israelul a jurat să „nihileze” gruparea Hamas aflată la putere în Gaza și a lansat o ofensivă pe teritoriul palestinian care s-a soldat cu cel puțin 23.469 de morți, majoritatea femei, adolescenți și copii, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății din Hamas.

Dar, potrivit lui Tal Becker, unul dintre avocații statului evreu, Pretoria a prezentat „in păcate Curții o imagine factuală și juridică total distorsionată” a conflictului.

Cu ajutorul videoclipurilor și al imaginilor, Becker le-a prezentat judecătorilor o imagine a ororilor care, în opinia sa, au fost comise în timpul atacului Hamas.

Membrii Hamas au „torturat copii in fața părinților, părinți în fața copiilor”, au torturat și au violat, a declarat el.

„Autoapărare”

Avocatul a subliniat că răspunsul Israelului a fost un act de autoapărare și nu a vizat civili. „Israelul este angajat într-un război de autoapărare împotriva Hamas, nu împotriva poporului palestinian”, a declarat Becker.

În aceste condiții, „nu poate exista o acuzație mai falsă sau mai răuvoitoare decât acuzația de genocid împotriva Israelului”, a adăugat el.

Israelul și aliatul său, Washingtonul, au respins cazul în fața CIJ ca fiind lipsit de fundament.

Israelul „este acuzat de genocid într-un moment în care luptă împotriva genocidului”, s-a revoltat joi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„O organizație teroristă a comis cea mai gravă crimă împotriva poporului evreu de la Holocaust încoace, iar acum cineva o apără în numele Holocaustului. Ce tupeu!”, a adăugat el.

Ce poate face cu adevărat CIJ?

Fiind vorba de o procedură de urgență, CIJ ar putea să se pronunțe în câteva săptămâni. Deciziile sale sunt definitive și obligatorii din punct de vedere juridic, dar nu are puterea de a le aplica. De exemplu, aceasta a ordonat Rusiei să își suspende invazia în Ucraina.

Pe de altă parte, instanța nu se va pronunța încă asupra fondului cauzei - și anume dacă Israelul comite într-adevăr genocid - ci doar asupra faptului dacă drepturile fundamentale ale populației din Gaza sunt în prezent amenințate.

Israelul a „depășit linia”

„Dacă au existat acte care pot fi descrise ca fiind genocidale, atunci acestea au fost comise împotriva Israelului”, a declarat Becker, referindu-se la ceea ce el a numit „un program de anihilare declarat cu mândrie” din partea Hamas.

Africa de Sud poate da în judecată Israelul la CIJ, deoarece ambele țări au semnat Convenția privind genocidul.

Ministrul sud-african al justiției, Ronald Lamola, a declarat joi judecătorilor că Israelul a „depășit limita” și a încălcat convenția, ceea ce nici măcar brutalitatea atacului Hamas nu o poate justifica.

„Genocidul nu este niciodată declarat în prealabil”, a declarat Adila Hassim, un avocat din Africa de Sud.

„Dar această instanță are în față ultimele 13 săptămâni de dovezi care arată în mod incontestabil un model de comportament și intenție care justifică o acuzație plauzibilă de acte de genocid”, a adăugat ea.

Congresul Național African (ANC), aflat la guvernare în Africa de Sud, a susținut mult timp cauza palestiniană.

Fostul președinte sud-african și erou al luptei împotriva apartheidului, Nelson Mandela, a declarat odată că libertatea Africii de Sud ar fi „incompletă” fără cea a palestinienilor.

Autoritățile locale din Betleem, în Cisiordania, au arborat vineri steagul sud-african, stârnind aplauze din partea mulțimii.

Pretoria a „arătat suferința noastră în întreaga lume”, a declarat pentru AFP primarul orașului, Anton Salman, care speră că acest caz va aduce „rezultate fructuoase pentru poporul palestinian și pentru umanitate în general”.