Donald Trump „a sprijinit cu siguranță o insurecție, nu există nicio îndoială în această privință, niciuna”, a declarat miercuri președintele american Joe Biden, ca reacție la o decizie dramatică luată cu o zi înainte de Curtea Supremă din Colorado, potrivit AFP.

Joe Biden Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia

Totuși, democratul în vârstă de 81 de ani a precizat că nu „comentează” decizia propriu-zisă a instanței, după ce aceasta l-a declarat pe predecesorul său neeligibil pentru președinție din cauza acțiunilor sale în timpul asaltului asupra Capitoliului.

„Voi lăsa instanța să decidă dacă se aplică cel de-al 14-lea amendament al Constituției”, a declarat el la sosirea sa la Milwaukee (Wisconsin, centru-nord), unde se deplasează pentru o zi.

Curtea Supremă din Colorado a concluzionat că Donald Trump s-a „angajat într-o rebeliune la 6 ianuarie 2021” în timpul asaltului asupra Capitoliului și a decis că cel de-al 14-lea amendament al Constituției, invocat pentru a reclama neeligibilitatea sa, se aplică unui președinte.

Prin urmare, judecătorii au cerut autorităților electorale din acest stat din vestul țării să elimine numele lui Donald Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare republicane din 2024, pentru care este marele favorit.

„Dă impresia că o va face din nou”

Fostul președinte republican „a sprijinit cu siguranță o insurecție, nu există nicio îndoială în această privință, niciuna. Zero. Și dă impresia că o va face din nou”, a declarat Joe Biden, care candidează pentru un al doilea mandat.

Președintele american își face campanie electorală în mare parte pe baza „amenințării” pe care crede că Donald Trump o reprezintă pentru democrația americană.

Decizia Curții Supreme din Colorado, un stat care a votat în proporție covârșitoare în favoarea lui Joe Biden în 2020, a provocat indignarea aproape unanimă a Partidului Republican.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra Curții Supreme a SUA, la care fostul președinte republican va face apel.

Citește și: