Republicanul Kevin McCarthy, care a câștigat și a pierdut rolul de președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în cele nouă luni tumultoase din acest an, a declarat miercuri că va părăsi Congresul, punând capăt celor 17 ani de carieră în Congres, potrivit Reuters.

Kevin McCarthyFoto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

„Am decis să părăsesc Camera Deputaților la sfârșitul acestui an pentru a servi America în noi moduri”, a scris McCarthy, în vârstă de 58 de ani, într-un articol publicat în Wall Street Journal.

„Se pare adesea că, cu cât Washingtonul face mai mult, cu atât America devine mai rea”, a spus McCarthy, care a fost înlăturat din funcția de președinte al Camerei Deputaților de către republicanii de linie dură la începutul lunii octombrie.

„Provocările cu care ne confruntăm au mai multe șanse de a fi rezolvate prin inovație decât prin legislație”, a adăugat el.

Plecarea fostului lider al partidului, un politician abil în strângerea de fonduri pentru campanii, care i-a ajutat pe republicani să preia controlul Camerei în 2022, ar putea împiedica speranțele partidului de a păstra această majoritate anul viitor.

Deși el reprezintă un district californian sigur din punct de vedere republican, plecarea sa va reduce și mai mult majoritatea deja redusă a republicanilor, 221-213, la începutul anului viitor, în timp ce Congresul încearcă să evite o închidere parțială a guvernului la jumătatea lunii ianuarie.

Conform legii din California, alegerile speciale trebuie să aibă loc în termen de 126 până la 140 de zile de la momentul în care guvernatorul statului le convoacă.

McCarthy a promis că va continua să recruteze candidați pentru funcții elective.

„Partidul Republican se extinde în fiecare zi, iar eu mă angajez să îmi împrumut experiența pentru a sprijini următoarea generație de lideri”, a spus el.

McCarthy și-a anunțat planurile la o săptămână după ce Camera Deputaților l-a scos din Congres pe republicanul inculpat George Santos.

Marți, un alt republican de frunte din Camera Reprezentanților, reprezentantul Patrick McHenry, care a condus camera în săptămânile haotice de după înlăturarea lui McCarthy, a declarat că nu va candida pentru realegere.

McCarthy, care a intrat pentru prima dată în Congres în 2007, și-a petrecut anii care au urmat urcând în rândurile conducerii partidului în Camera Reprezentanților, înainte de a începe un mandat scurt, dar nebunesc, ca lider republican în Congres.

El a făcut parte dintr-o generație în ascensiune de republicani cunoscută sub numele de „young guns”, din care făcea parte și fostul președinte Paul Ryan.