Parlamentul Kîrgîzstanului a votat miercuri în favoarea modificării steagului național după ce unii legiuitori, dar și președintele Sadyr Japarov, au speculat că elementul său central arată ca o plantă de floarea-soarelui, care în cultura kîrgîză are o semnificație aparte, relatează Reuters.

Piata Ala-Too din Biskek, capitala KirgizstanuluiFoto: Cao Yang / Xinhua News / Profimedia Images

Drapelul țării din Asia Centrală, adoptat în 1992 după ce și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică, are în centrul său un soare galben stilizat cu 40 de raze, care amintește de iurta tradițională folosită de kîrgîzi.

Însă unii legiuitori kîrgîzi au lansat în septembrie o inițiativă privind schimbarea steagului, remarcând că razele din centrul său amintesc mai degrabă de petalele plantei de floarea-soarelui.

Floarea-soarelui are o semnificație aparte în cultura kîrgîză, ea fiind folosită pentru a descrie o persoană slabă și servilă care este dispusă să își schimbe loialitatea în schimbul unor beneficii personale.

Asemenea noțiuni asociate cu steagul național sunt cu atât mai delicate într-o țară cu o economie relativ mică, puternic dependentă de partenerii săi mai mari.

Peste un milion de kîrgîzi dintr-o populație totală de 7 milioane de persoane muncesc în străinătate.

„În societatea noastră a existat o opinie răspândită potrivit căreia steagul nostru arată ca floarea-soarelui și că acesta este unul dintre motivele pentru care țara noastră nu se poate ridica din genunchi”, a declarat președintele Sadyr Japarov luna trecută, comentând inițiativa legiuitorilor kîrgîzi.

Legea adoptată miercuri de parlamentul țării va modifica drapelul național pentru a face razele soarelui din centrul său drepte, nu ondulate, cum sunt în prezent.