​În cea de-a 42-a zi de conflict Israel-Hamas, luptele se concentrează în zona spitalului Al-Shifa, unde se presupune că ar fi centrul operațiunilor Hamas. Israelul spune că a găsit „echipament tehnologic”, arme automate și grenade la spital. Pe de altă parte, negocierile privind încetarea conflictului continuă, dar fără rezultate notabile.

Atacurile israeliene continuă în GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • O ofensivă terestră în sudul orașului Gaza ar putea fi iminentă. În condițiile în care liderii israelieni au declarat că dețin controlul asupra părții de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv asupra orașului Gaza, există tot mai multe indicii că o ofensivă terestră în partea de sud a fâșiei ar putea fi iminentă, potrivit CNN.
  • SUA afirmă că nu vor împărtăși niciun detaliu despre informațiile pe care susține că le deține în legătură cu presupusa utilizare a spitalului al Shifa de către Hamas.
  • Zelenski: Războiul dintre Israel și Hamas a încetinit livrările de obuze către Ucraina
  • Statele Unite au declarat joi că sunt „profund îngrijorate” de atacul care a lovit spitalul militar iordanian din Gaza și a rănit șapte persoane și că se opun „atacurilor aeriene asupra spitalelor”, potrivit AFP.
  • Israelienii sunt încă în Al Shifa - dar organizația de supraveghere a drepturilor avertizează că nu există încă „nicio dovadă” că spitalul a fost folosit pentru „acte dăunătoare”
  • Gaza: „risc imediat de foamete”, avertizează ONU. Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) a avertizat joi lumea întreagă în legătură cu „riscul imediat de foamete” în Gaza, unde alimentele și apa sunt „aproape inexistente”.
  • rmata israeliană susține că trupul unui ostatic a fost găsit în Gaza. Yehudit Weiss - despre care armta afirmă că a fost răpită din locuința sa din Be'eri - a fost găsită într-o structură din apropierea spitalului al Shifa, unde trupele israeliene au căutat dovezi ale infrastructurii militare a Hamas.
  • „Atac violent” al Israelului asupra spitalului Ahli Arab din Gaza, potrivit Semilunii Roșii

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 42-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:27O ofensivă terestră în sudul orașului Gaza ar putea fi iminentă

În condițiile în care liderii israelieni au declarat că dețin controlul asupra părții de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv asupra orașului Gaza, există tot mai multe indicii că o ofensivă terestră în partea de sud a fâșiei ar putea fi iminentă, potrivit CNN.

Organizațiile umanitare au declarat că orice mișcare israeliană în sudul enclavei ar putea înrăutăți considerabil o situație umanitară deja proastă.

Un pliant aruncat miercuri asupra comunităților de la est de Khan Younis, cel mai mare oraș din partea de sud a Fâșiei Gaza, avertiza oamenii care locuiesc acolo să se mute și să se îndrepte „spre adăposturile cunoscute”.

01:00Casa Albă nu vrea să împărtășească detalii despre informațiile sale despre Al Shifa

SUA afirmă că nu vor împărtăși niciun detaliu despre informațiile pe care susține că le deține în legătură cu presupusa utilizare a spitalului al Shifa de către Hamas.

Forțele de apărare israeliene au afirmat că spitalul - cel mai mare din Gaza - este folosit de Hamas pentru a-și desfășura operațiunile militare, afirmație susținută de SUA la începutul acestei săptămâni. Hamas a respins afirmațiile ca fiind "minciuni flagrante", dar Israelul a făcut ieri un raid la spital, iar forțele sale au rămas acolo de atunci.

În această seară, Israelul a publicat imagini cu ceea ce spune că arată un puț de tunel în complexul spitalului - deși aceste imagini nu pot fi verificate de Sky News.

„Următoarea etapă a războiului a început”

00:40Zelenski: Războiul dintre Israel și Hamas a încetinit livrările de obuze către Ucraina

Războiul dintre Israel și Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața unui grup restrâns de presă, printre care și AFP.

„În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuze de calibru 155. Livrările noastre s-au redus”, a spus el.

00:23 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu omologul său egiptean Sameh Shoukry despre eforturile de creștere a ajutorului umanitar pentru palestinienii care au nevoie urgentă de ajutor, a anunțat joi Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

Blinken a reafirmat importanța unor măsuri concrete pentru a minimiza daunele aduse civililor palestinieni din toată Gaza și a reafirmat respingerea de către Washington a strămutării forțate a palestinienilor, a precizat departamentul într-un comunicat.

00:01 „Următoarea etapă a început”, spune ministrul israelian, în timp ce atenția s-ar putea îndrepta spre sudul Gaza

Într-un nou indiciu că Israelul ar putea începe să își concentreze atacurile în zonele sudice ale teritoriului - unde locuitorii din Gaza au fost îndemnați să fugă în ultimele săptămâni - ministrul Gallant a declarat în această seară că „următoarea etapă a început”.

El susține că forțele israeliene au curățat întreaga parte vestică a orașului Gaza - considerat bastionul Hamas - în timp ce șeful Statului Major al armatei spune că sunt aproape de a distruge sistemul militar al Hamas în nord. „O vom finaliza”, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi.

Gaza: „risc imediat de foamete”, avertizează ONU

00:01 Gaza: Washingtonul se opune atacurilor aeriene care vizează spitale

Statele Unite au declarat joi că sunt „profund îngrijorate” de atacul care a lovit spitalul militar iordanian din Gaza și a rănit șapte persoane și că se opun „atacurilor aeriene asupra spitalelor”, potrivit AFP.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că au fost persoane rănite”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, care a lăudat „munca incredibilă” a guvernului iordanian în livrarea de ajutoare în Fâșia Gaza, care este asediată și bombardată de armata israeliană de la atacul Hamas din 7 octombrie.

22:51 Israelienii sunt încă în Al Shifa - dar organizația de supraveghere a drepturilor avertizează că nu există încă „nicio dovadă” că spitalul a fost folosit pentru „acte dăunătoare”

Trupele israeliene continuă să caute prin spitalul al Shifa - în timp ce Human Rights Watch avertizează că nu au văzut niciun motiv pentru a revoca protecția instituției în conformitate cu legile războiului.

Forțele de apărare israeliene au susținut că spitalul - cel mai mare din Gaza - este folosit de Hamas pentru a-și desfășura operațiunile militare, afirmație susținută de SUA în această săptămână.

22:12Gaza: „risc imediat de foamete”, avertizează ONU

Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) a avertizat joi lumea întreagă în legătură cu „riscul imediat de foamete” în Gaza, unde alimentele și apa sunt „aproape inexistente”.

„Cu iarna apropiindu-se cu pași repezi, cu adăposturi precare și supraaglomerate și cu lipsa apei potabile, civilii se confruntă cu un risc imediat de înfometare”, a declarat într-un comunicat Cindy McCain, directorul executiv al agenției ONU cu sediul la Roma, potrivit AFP.

Trupul neînsuflețit al unui ostatic a fost găsit în Gaza

21:58 Israelul trebuie să asigure siguranța civililor, afirmă Departamentul de Stat al SUA

Statele Unite au declarat că Israelul trebuie să "asigure protecția civililor" în timp ce "caută să extindă operațiunile militare în Gaza".

Israelul a atacat spitalul al Shifa și continuă să cerceteze complexul, în timp ce au apărut informații despre un atac la un alt spital din Gaza.

De asemenea, se pare că există temeri în rândul palestinienilor că Israelul ar putea intensifica atacurile în sud, după ce locuitorii au raportat că israelienii au aruncat pliante, avertizându-i să părăsească anumite zone.

21:22 Armata israeliană susține că trupul unui ostatic a fost găsit în Gaza

Forțele de apărare israeliene (IDF )au afirmat că au găsit corpul unuia dintre cei 240 de ostatici pe care Hamas îi ține captivi în Gaza de la atacul din 7 octombrie din sudul Israelului, potrivit Sky News.

Yehudit Weiss - despre care armta afirmă că a fost răpită din locuința sa din Be'eri - a fost găsită într-o structură din apropierea spitalului al Shifa, unde trupele israeliene au căutat dovezi ale infrastructurii militare a Hamas.

20:57Londra: Copiii pleacă mai devreme de la școală pentru o „grevă” în sprijinul încetării focului în Gaza

„Voi sunteți copiii viitorului”, a declarat astăzi primarul din Tower Hamlets, în estul Londrei, în fața unei adunări de elevi, care au plecat mai devreme de la școală pentru a face „grevă” și a-și adăuga vocile la apelurile pentru încetarea focului în Gaza. „În școli este multă cenzură, mi-a spus un părinte ai cărui copii au venit astăzi. Tinerii noștri, copiii noștri, trebuie să știe ce se întâmplă.”, a spus oficialul, potrivit Sky News.

Copii și părinți din tot acest cartier londonez s-au reunit în proteste care sunt acum atât de familiare pe străzile capitalei.

Hamas revendică responsabilitatea pentru atacul din Cisiordania

20:28Viața dintr-un kibuț pustiu aflat lângă granița cu Libanul: „Înainte nu închideam ușa, acum dormim cu cuțitul sub cap”

Mya Pikoos nu obișnuia să închidă niciodată ușa casei sale din kibbutzul său din nordul Israelului. Astăzi, ea doarme cu un cuțit și un spray cu piper sub pernă. Ăți începe AFP reportajul.

Viața ei a fost dată peste cap de la 7 octombrie de atacurile asupra teritoriului israelian de către mișcarea islamistă Hamas, fără precedent de la crearea statului Israel în 1948. Locuitorii se tem acum că un alt front la fel de intens se va dezlănțui în nord, de-a lungul graniței cu Libanul.

„Primele două săptămâni au fost cele mai intense din viața mea”, explică această femeie în vârstă de 30 de ani, care a devenit voluntar paramedic. „Este un loc pe care îl iubesc și nu vreau să îl abandonez.

20:04La începutul acestei săptămâni au apărut informații conform cărora Israelul ar fi distrus cu buldozerul un monument dedicat lui Yasser Arafat - fondatorul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, care a murit în 2004 - în Cisiordania.

Imaginile care circulă pe rețelele de sociale arată momentul în care structura a fost dărâmată, aparent de către Israel, în orașul Tulkarm.

Aceasta a avut loc la câteva ore după ce forțele israeliene au ucis marți șapte palestinieni în același oraș, potrivit medicilor palestinieni și presei locale.

19:41„Atac violent” al Israelului asupra spitalului Ahli Arab din Gaza, potrivit Semilunii Roșii

Semiluna Roșie palestiniană a raportat joi un „atac violent” al tancurilor israeliene care „asediază” spitalul Ahli Arab din Gaza, în timp ce armata israeliană își întărește de câteva zile controlul asupra orașului și în special asupra spitalelor sale, potrivit AFP.

„Semiluna Roșie”, care administrează spitalul, a adăugat: „Echipele de urgență nu se pot deplasa și, prin urmare, nu pot ajunge la răniți”.

19:27Hamas revendică responsabilitatea pentru atacul din Cisiordania în care a fost ucis un soldat israelian

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, a revendicat joi responsabilitatea pentru un atac comis de trei atacatori la un baraj rutier care separă Ierusalimul de Cisiordania ocupată, în care a fost ucis cel puțin un soldat israelian.

Atacul a fost comis „pentru a răzbuna sângele martirilor din Gaza”, se arată în comunicatul semnat „Brigăzile Qassam-Cisiordania”, în cea de-a 41-a zi a războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, potrivit AFP.

26 din cele 35 de spitale din Gaza nu mai sunt operaționale

18:37Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că armata a făcut „descoperiri semnificative” în Spitalul Shifa, în timp ce trece la „fază următoare” a operațiunii la sol. El nu a detaliat despre ce este vorba.

„Operațiunea continuă și se desfășoară într-un mod precis, selectiv, dar foarte, foarte hotărât”, a spus el în timpul unei vizite la centrul de comandă al Diviziei 36. Potrivit lui Gallant, armat a finalizat ocuparea părții de vest a orașului Gaza și a curățat zona de Hamas. „Următoarea fază a început”, adaugă el .

17:17Directorul spitalului Al-Shifa din Gaza, Muhammad Abu Salmiya, spune că spitalul a rămas fără oxigen și apă: „Condițiile sunt tragice și cei din spital țipă de sete”, scrie BBC.

El descrie tancuri care înconjoară spitalul, drone deasupra capului și soldați israelieni care se deplasează înăuntru, în special în secția de urgențe.

În incinta spitalului se află peste 650 de pacienți, 500 de cadre medicale și peste 5.000 de persoane strămutate, conform directorului unității medicale.

16:35Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că forțele israeliene care au descins la cel mai mare spital din Gaza au „distrus secția de radiologie, au aruncat în aer secțiile pentru arsuri și de urologie”, iar acum „investigau medicii, răniții și pe cei strămuți”, scrie BBC, notând că nu a putut verifica aceste informații.

BBC scrie că echipa sa din Ierusalim a încercat în mod repetat să sune sau să trimită mesaje către trei medici de la Al-Shifa încă din această dimineață, dar nu a reușit să-i contacteze.

16:07 Ministerul palestinian al sănătății avertizează că 26 din cele 35 de spitale din Gaza nu mai sunt operaționale, celelalte nouă fiind doar „parțial funcționale”, conform BBC.

Avertismentul - transmis în cea de a doua zi a descinderilor Armatei israeliene în spitalul Al-Shifa - nu este primul de acest gen. Ieri, oficialii Hamas din Gaza susținând în mai multe rânduri că 25 de spitale nu mai sunt funcționale. Și Organizația Mondială a Sănătății a transmis vinerea trecută că două treimi din spitalele din Fâșia Gaza „nu funcționează deloc”.

Șeful diplomației cere Israelului „să nu se lase pradă mâniei”: „O oroare nu justifică alta”

15:30 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a cerut joi Israelului „să nu se lase pradă mâniei” în lupta cu Hamas, deoarece „o oroare nu justifică alta”, conform Reuters şi AFP.

El a făcut aceste declarații în timpul unei vizite în Israel, unde a mers împreună cu ministrul israelian de Externe Eli Cohen în kibuțul Be'eri, devastat de atacul din 7 octombrie al Hamas.

„Vă înţeleg temerile şi durerea. Vă înţeleg mânia. Dar daţi-mi voie să vă cer să nu vă lăsaţi pradă mâniei. Cred că asta e ceea ce vă poate spune cel mai bun prieten al Israelului. Una e să apăraţi Israelul şi alta să aveţi grijă de cei aflaţi la necaz. Şi de aceea, Uniunea Europeană, în timp ce sprijină dreptul Israelului de a se apăra, cere şi asistenţă umanitară, alimente, apă, combustibili, protecţie pentru populaţia din Gaza”, a spus Borrell.

El a cerut totodată „eliberarea imediată şi necondiţionată” a ostaticilor luaţi de Hamas.

15:19 Armata israeliană (IDF) a anunțat joi după-amiază că unitatea de elită Shaldag și forțele Diviziei 36 continuă să opereze în Spitalul Shifa, unde se deplasează din clădire în clădire și scanează fiecare etaj.

„Operăm cu înțelegerea că există mult mai multă infrastructură teroristă în zona complexului, care este bine ascunsă”, spune IDF.

Până acum, după ce au percheziţionat unele dintre clădiri, trupele au găsit arme şi documente, inclusiv informaţii referitoare la atacurile Hamas din 7 octombrie, conform IDF. De asemenea, ar fi fost găsite computere în care se aflau informații și imagini legate de ostatici, scrie The Times of Israel.

Percheziții în șapte landuri din Germania vizând o asociaţie islamistă suspectată de susţinerea Hezbollah

15:03 Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Volker Türk spune că 1 din 57 de oameni care trăiesc în Fâșia Gaza „a fost ucis sau rănit în ultimele cinci săptămâni”, pe baza cifrelor Ministerului Sănătății condus de Hamas, potrivit BBC.

Volker Türk a spus, după vizita sa în Egipt și Iordania, că civilii din Gaza - „care ani de zile au fost profund sărăciți în spatele gardurilor de sârmă ghimpată” - suportă bombardamente intense: „Rareori am auzit mărturii atât de tulburătoare despre răul catastrofal pe care l-au îndurat oamenii obișnuiți. Și niciodată în cariera mea de lucru în multe situații de criză din întreaga lume nu am întâlnit o asemenea revărsare de frică, furie și disperare.”

14:20 BBC scrie că, alături de o altă echipă de televiziune, au fost primii jurnaliști invitați de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) în Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, unde armata israeliană a descins de miercuri, spunând că în subsolul complexului medical se află centre ale Hamas.

Medicii spun că lucrează fără curent, mâncare sau apă de zile întregi și că din aceste cauze pacienții grav bolnavi, inclusiv nou-născuți, au murit. În complexul medical s-au refugiat și palestiniei fugiți din calea lupteleloir din Gaza, notează BBC.

13:47Percheziţii vizând o asociaţie islamistă suspectată de susţinerea mişcării şiite libaneze Hezbollah au avut loc în şapte landuri din Germania, a anunțat joi ministerul de interne de la Berlin.

13:30Membrii familiilor celor 240 de oameni luați ostatici de către Hamas se află, alături de sute de israelieni, în cea de a treia zi a marșului lor de la Tel Aviv până la Ierusalim, unde plănuiesc să ajungă sâmbătă după-amiază.

Israelul respinge pauzele umanitare extinse cerute de ONU

12:14Israelul a respins ideea de a permite „pauze umanitare extinse”, în Fâşia Gaza, aşa cum cere rezoluţia adoptată miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, atât timp cât 239 de ostatici sunt ţinuţi captivi de gruparea islamistă Hamas.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care cheamă la pauze şi culoare umanitare extinse şi urgente peste tot în Fâşia Gaza, timp de „un număr suficient de zile pentru a permite (...) accesul deplin, rapid, sigur şi neîngrădit al agenţiilor umanitare ale ONU şi partenerilor lor imediaţi”.

În replică, Ministerul de Externe israelian a transmis, într-un comunicat, că „nu există loc pentru pauze umanitare extinse atât timp cât 239 de ostatici sunt în continuare în mâinile teroriştilor Hamas”.

Rezoluţia Consiliului de Securitate include un apel la eliberarea tuturor ostaticilor.

La rândul său, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a declarat că rezoluţia adoptată de Consiliu este „ruptă de realitate”, şi a adăugat că „este regretabil” că acesta ”continuă să ignore şi refuză să condamne sau măcar să menţioneze masacrul comis de Hamas la 7 octombrie”.

11:00 Ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a anunțat joi raiduri în șapte landuri asupra unei asociații islamiste suspectate de legături cu gruparea teroristă șiită Hezbollah din Liban.

„Într-un moment în care numeroși evrei se simt deosebit de amenințați, Germania nu va tolera nici propaganda islamistă, nici incitarea antisemită ostilă Israelului”, spune Nancy Faeser, adăugând că raidurile poliției au vizat Centrul Islamic din Hamburg și cinci grupuri afiliate.

Atac armat la Ierusalim, cel puțin cinci răniți

10:55Poliția israeliană spune că autorii atacului de la punctul de control din sudul Ierusalimului au fost trei bărbați înarmați care au sosit cu mașina și au deschis focul. Poliția spune că toți trei au fost uciși de forțele israeliene, conform The Times of Israel.

Importante forțe de poliție, poliție de frontieră și soldați israelieni fac percheziții în zonă.

10:31 Un fost înalt responsabil al Departamentului de Stat american consideră că Israelul comite „crime de război în Gaza” și, într-un interviu acordat miercuri AFP, a criticat lipsa de „critici” a politicii americane față de aliatul său.

09:38 Cel puțin cinci persoane au fost rănite într-un atac la un punct de control din sudul Ierusalimului, spun poliția și medicii.

Serviciul de salvare tratează răniții, inclusiv unul în stare critică. Ceilalți patru sunt descriși ca fiind conștienți.

Poliția spune că atacatorul a fost împușcat.

09:21 Ministrul cabinetului de război israelian, Benny Gantz, i-a spus premierului canadian Justin Trudeau că Hamas continuă să folosească cetățenii din Gaza drept scuturi umane , într-o conversație pe care cei doi au avut-o.

Conversația vine în urma criticilor dure din partea liderului canadian cu privire la victimele civile palestiniene, Trudeau cerând Israelului să oprească „această ucidere a femeilor, a copiilor și a bebelușilor” în Fâșia Gaza.

La rândul lui, Gantz a insistat spunând că războiul este crucial pentru garantarea securității Israelului.

Un avion de luptă israelian a lovit peste noapte casa din Fâșia Gaza a unui lider Hamas - IDF

08:44 Forțele de Apărare Israelului spun că trupele sale au găsit și distrus arme și echipamente aparținând forțelor navale ale Hamas în tabăra al-Shati din orașul Gaza. Depozitul de arme includea echipament de scufundare, arme de foc și dispozitive explozive.

De asemenea, IDF susține că parașutiștii au localizat și alte arme și explozibili în nordul Fâșiei Gaza peste noapte, în urma unei lupte cu agenți Hamas.

08:32 Un avion de luptă israelian a lovit peste noapte casa din Fâșia Gaza a liderului Hamas Ismail Haniyeh – care locuiește în Qatar

Forțele de Apărare Israelului spun că casa a fost „folosită ca infrastructură teroristă și, printre altele, ca loc de întâlnire pentru înalții oficiali ai organizației”.

07:37 Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că Israelul nu poate lăsa un vid în Gaza și va trebui să mențină acolo o forță puternică în viitorul apropiat pentru a preveni reapariția Hamas în Fâșie, scrie joi Financial Times.

"Dacă ne retragem, atunci cine va prelua? Nu putem lăsa un vid acolo. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei care plutesc în aer", a spus Herzog într-un interviu acordat FT

07:24 Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că au răspuns la un „număr de lansări de rachete către teritoriul israelian” din Liban. Armata israeliană susține că a folosit tancuri pentru a lovi un post de observație Hezbollah din Liban.

La rândul lui, postul de televiziune al Hezbollah, Al Manar, a transmis că gruparea a atacat poziții militare israeliene de la granița cu Libanul

06:34Poliția americană spune că cel puțin șase ofițeri au fost răniți după ce zeci de demonstranți s-au ciocnit cu autoritățile în fața birourilor Comitetului Național Democrat (DNC) din Washington.

Ofițerii au folosit sprayuri cu piper pentru a dispersa protestatarii, care cereau încetarea operațiunilor Israelului în Gaza.

Cel puțin o persoană a fost arestată până acum, a mai spus poliția.

Un oficial israelian susține că armata israeliană a găsit arme automate și grenade în cel mai mare spital din Gaza

06:08 Președintele american Joe Biden spune că are o „ușoară speranță” că se va ajunge la un acord pentru eliberarea celor peste 200 de oameni ținuți ostatici în Gaza.

El a declarat mai devreme, într-o conferință de presă din California că SUA au avut o „cooperare extraordinară” din partea Qatarului, care a condus negocierile în curs între Israel și Hamas.

05:51Mark Regev, un consilier principal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a intrat în direct la diferite posturi de televiziune din SUA și Marea Britanie, apărând operațiunea militară mult criticată a Israelului în spitalul Al-Shifa. Israelul ar fi găsit „echipament tehnologic” – care părea a fi un laptop – precum și arme automate și grenade în spital. Întrebat de Sky dacă acest lucru este suficient pentru a dovedi că Hamas își are baza sub Al-Shifa, Regev a spus că ar putea dovedi acest lucru și că: „Pe măsură ce forțele noastre avansează... pe măsură ce reușim, nu am nicio îndoială că vom invita jurnalişti pentru a vedea ce am găsit în acest spital”.

Hamas a spus că imaginile cu armele din spital sunt „propagandă ieftină” și a negat că sediul său se află sub acesta.

05:30Un vehicul s-a izbit joi de o barieră de la intrarea ambasadei Israelului din Tokyo, a informat presa japoneză. Un polițist a fost rănit în incident, iar un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost arestat.

05:00Președintele american Joe Biden a cerut Chinei să intervină pe lângă Iran pentru a-l îndemna să evite orice provocări în Orientul Mijlociu, a declarat miercuri un înalt oficial american reporterilor, după o întâlnire de patru ore între Biden și Xi Jinping.

01:07Campania „Adoptă o comunitate din Israel”.

Ministerul Afacerilor Externe israelian face o campanie de sensibilizare cu privire la programul său „Adoptă o comunitate din Israel”, care permite persoanelor și comunităților din străinătate să se conecteze și să sprijine unul dintre zecile de orașe care au fost devastate de masacrul din 7 octombrie comis de Hamas.

Câteva „adopții” au avut deja loc: Zurich a adoptat Consiliul Regional Eshkol, comunitatea evreiască din Singapore a adoptat Sderot și o companie de tehnologie din Tbilisi a adoptat Netivot, potrivit Times of Israel.

Deși există și alte inițiative de adoptare a unei comunități, acest nou proiect al Ministerului de Externe nu necesită ca participanții să facă parte dintr-o comunitate evreiască, iar orice persoană sau grup poate lua parte pentru a ajuta la vindecarea și reconstruirea comunităților afectate.

Efortul umanitar în nordul Fâșiei Gaza, puțin probabil în timp ce luptele continuă

00:50Armata israeliană ar fi desfășurat buldozere la spitalul Al-Shifa, susține Ministerul Sănătății al Hamas.

Cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, a devenit cel mai recent punct fierbinte în conflictul dintre Israel și gruparea militantă Hamas, care controlează enclava palestiniană.

Israelul susține că Hamas desfășoară operațiuni militare de la spital - care a fost sprijinit marți de SUA - dar Hamas neagă acuzațiile.

00:19 Pacienții bolnavi de cancer evacuați din Gaza ajung în Turcia.

Peste douăzeci de pacienți bolnavi de cancer care au reușit să părăsească Gaza via Egipt au ajuns miercuri seară în Turcia pentru tratament, a anunțat agenția oficială turcă Anadolu.

Potrivit ministrului sănătății, Fahrettin Koca, „un total de patruzeci de persoane, douăzeci și șapte de pacienți și treisprezece însoțitori, au fost transportate cu avionul în Turcia”.