Războiul dintre Israel și Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața unui grup restrâns de presă, printre care și AFP.

obuze de 155 mmFoto: Matt Rourke / AP / Profimedia

„În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuze de calibru 155. Livrările noastre s-au redus”, a spus el.

Israelul, care se bucură de sprijinul militar al Statelor Unite, bombardează fără încetare Fâșia Gaza de când luptătorii Hamas au masacrat sute de civili într-un asalt fără precedent la începutul lunii octombrie.

„Nu este ca și cum Statele Unite ar fi spus: nu dăm nimic Ucrainei. Nu, avem relații serioase, foarte puternice”, a dat asigurări Zelenski.

„Este normal, toată lumea se luptă pentru a supraviețui”, a continuat el. „Nu spun că este un lucru pozitiv, dar asta este viața și trebuie să apărăm ceea ce este al nostru”.

Rusia și Ucraina s-au străduit să mențină stocurile de proiectile de artilerie după aproape doi ani de război de la invazia Moscovei.

Coreea de Sud a afirmat că Phenianul, un aliat al Rusiei, a trimis un milion de proiectile de artilerie pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina în schimbul expertizei în domeniul sateliților acordată de Moscova.

La rândul său, Germania a declarat în această săptămână că UE nu va atinge obiectivul de a trimite un milion de obuze de artilerie în Ucraina, în ciuda eforturilor sale.

„Astăzi, avem probleme cu proiectilele de artilerie de calibrul 155”, a deplâns Zelenski.

Peste tot în lume, „depozitele sunt acum goale sau există un minim legal pe care nu ți-l poate oferi un anumit stat”, a explicat el. „Și asta nu este suficient”.

Cu toate acestea, Zelenski a salutat eforturile SUA de a crește producția acestui tip de muniție.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au obținut câștiguri teritoriale semnificative în ultimul an, iar comandantul-șef al armatelor ucrainene a recunoscut că luptele se află într-un impas.