Percheziţii vizând o asociaţie islamistă suspectată de susţinerea mişcării şiite libaneze Hezbollah au avut loc în şapte landuri din Germania, a anunțat joi ministerul de interne de la Berlin, citat de AFP și News.ro.

Perchezitii la Moscheea „Imamul Ali” din HamburgFoto: Daniel Bockwoldt / DPA / Profimedia Images

„Într-o perioadă în care numeroşi evrei se simt deosebit de ameninţaţi nu tolerăm, în general, propaganda islamistă şi nici incitări antisemite şi ostile faţă de Israel”, subliniază într-un comunicat ministrul german de interne Nancy Faeser.

Operaţiunea poliţiei vizează „Centrul Islamic din Hamburg” (IZH) şi alte cinci organizaţii suspectate de legături cu acesta. Germania consideră Hezbollahul drept o „organizaţie teroristă” şi i-a interzis activităţile în ţară în aprilie 2020, o mutare denunțată furios de Iran la momentul respectiv.

Percheziţiile de joi au avut loc la 54 de proprietăţi în diverse landuri germane. Activităţile IZH vizează să difuzeze „conceptul revoluţionar” al mollahilor iranieni, „suspectat de faptul că este contrar ordinii constituţionale a Germaniei”, se arată în comunicat.

Concret, asociaţia IZH controlează Moscheea „Imamul Ali” din Hamburg, Serviciul de informaţii interne al Germaniei suspectând că această moschee influențează puternic și alte moschei şi asociaţii islamice din Germania, „până la o preluare totală a controlului” asupra lor, potrivit comunicatului publicat de ministerul de interne de la Berlin.

„Observăm clar tendinţe antisemite şi ostile Israelului care se răspândesc în diverse canale media”, adaugă el cu privire la activitățile IZH și ale organizațiilor asociate acestuia.

La comemorarea în urmă cu o săptămână a pogromului nazist „Kristallnacht”, cancelarul Olaf Scholz le-a dat asigurări evreilor din Germania că statul îi va proteja în contextul unei creșteri vertiginoase a actelor antisemite în țară după începerea războiului sângeros din Fâşia Gaza.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.