La o zi după ce Germania a desemnat Hezbollah drept organizație teroristă, Iranul a „condamnat puternic” măsura și a avertizat că Germania va suporta consecințele deciziei sale. Autoritățile de la Teheran acuză Berlinul că face pe plac Statelor Unite și Israelului, relatează Deutsche Welle.

Politia germanaFoto: Captura YouTube

Autoritățile iraniene au criticarea dur interzicerea activităților organizației pe teritoriul german, măsură anunțată joi de către Berlin.

Ministerul de externe iranian a avertizat că Germania va suporta consecințele deciziei sale de a ceda dorințelor Statelor Unite și a Israelului.

Germania a desemnat Hezbollah drept „organizație teroristă șiită” și poliția germană a întreprins în dimineaţa zilei de joi raiduri pe teritoriul Germaniei pentru a aresta presupuşi membri ai grupării. Oficiali în domeniul securităţii estimează că până la 1.050 de persoane din Germania sunt membri ai aripii extremiste a Hezbollah.

Un purtător de cuvând al ministerului de interne din Iran a „condamnat vehement” mutarea într-o declarație publicată vineri dimineața.

Ministerul de externe iranian a descris pe Twitter măsura ca „servind obiectivele Statelor Unite și ale regimului zionist al Israelului”.

Ministrul de interne german a motivat decizia autorităților de la Berlin prin faptul că Hezbollah pune sub semnul întrebării dreptul de a exista a statului israelian și cere distrugerea violentă a Israelului.

Statele Unite și Israel, care au desemnat de mult timp Hezbollah drept organizație teroristă, au salutat decizia autorităților germane.

Germania, urmând exemplul Uniunii Europene, a scos în afara legii doar aripa militară a grupării, cea politică fiind încă permisă.