Cancelarul german Olaf Scholz este primul șef de guvern european care se deplasează în Israel după recentele atacuri ale Hamas. „Guvernul federal lucrează cu toată forța sa pentru a se asigura că situația nu va escalada, în urma atacului Hamas asupra Israelului”, se menționează pe site-ul oficial, Bundesregierung.de, înaintea vizitei de marți.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Avertisment pentru Iran și Hezbollah

Înainte de zborul său de marți spre Israel, Cancelarul Olaf Scholz a avertizat Iranul și miliția Hezbollah libaneză, împotriva amestecului în conflictul dintre Israel și Hamas islamist. „Împreună cu aliații noștri, noi, ca guvern federal, facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că acest conflict nu va mai escalada”, a spus politicianul SPD, la Berlin.

„Avertizez încă o dată, în mod expres, Hezbollah și Iranul, să nu intervină în conflict”, a mai spus Scholz, citat de Spiegel.de.

În ultimele zile, Iranul a amenințat de mai multe ori că Hezbollah-ul pro-iranian ar putea intra în război. Israelul consideră că Hezbollah este cea mai mare amenințare imediată a sa.

Se estimează că are aproximativ 150.000 de rachete, inclusiv rachete ghidate de precizie, care pot lovi oriunde în Israel. Gruparea, care are mii de luptători dislocați în războiul din Siria, deține și diverse tipuri de drone militare.

Armata israeliană a răspuns, de câteva zile, la atacul major și sângeros al Hamas din weekend, cu lovituri aeriene masive. Teroriștii islamiști au intrat în Israel prin Fâșia Gaza și au atacat și în cele din urmă au masacrat civili. Peste 1.300 de persoane au fost ucise și alte 3.000 au fost rănite, potrivit cifrelor israeliene.

Susținere în Bundestag

Scholz este primul șef de guvern care vrea să-și arate solidaritatea cu Israelul vizitând țara după atacul terorist devastator al islamiștilor Hamas. El a primit sprijin pentru călătorie, de la propriul său partid și de la partenerul său de coaliție, Verzii.

Anton Hofreiter (Verzi) vede în călătoria cancelarului un „mesaj inconfundabil către țările vecine cu Israel, în special Iranul, că sprijinirea Hamas are consecințe”. Acest lucru ar putea avea și consecințe economice.

Potrivit lui Michael Roth (SPD), Scholz are „sprijinul copleșitor” al Bundestag-ului pentru călătoria sa. Acest lucru se aplică și deplasării ulterioare în Egipt, unde cancelarul german va încerca să influențeze guvernul. „Nu numai Israelul este obligat să protejeze populația civilă palestiniană, ci în primul rând Hamas, ca și statele arabe învecinate, cum ar fi Egiptul”, spune Roth.

Sprijin iordanian și ajutor umanitar

Înainte de plecarea sa în Israel, Scholz s-a întâlnit la Berlin cu regele iordanian, Abdullah al II-lea, ambele țări urmărind obiectivul de a preveni o conflagrație în regiune. Regele iordanian a subliniat necesitatea asistenței umanitare, pentru a atenua suferința civililor de ambele părți.

Regele iordanian a condamnat atacurile asupra civililor și a descris posibila expulzare a palestinienilor din Fâșia Gaza, drept o „linie roșie”. „Fără refugiați în Iordania, niciunul în Egipt”, a spus regele Abdullah, citat de Spiegel. Problema trebuie rezolvată în Fâșia Gaza și nu poate fi mutată în alte țări. Populația Iordaniei este deja formată, în proporție de o treime, din palestinieni.

Germania își va continua ajutorul, a spus Scholz, referindu-se la furnizarea de apă, alimente și medicamente. „Este important să facem diferențiere: palestinienii nu sunt Hamas”, a spus Scholz. „Hamas nu are dreptul să vorbească în numele lor. Populația este, de asemenea, o victimă a Hamas.”

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO