Președintele american Joe Biden va efectua miercuri o vizită cu miză mare în Israel, țară care se pregătește să intensifice ofensiva împotriva Hamas, care a declanșat o criză umanitară în Gaza și a provocat temeri privind un conflict mai amplu cu Iranul, mai ales în condițiile în care Teheranul amenință cu acțiuni preventive".

Răniți după atacul la spitalul din Gaza Foto: Abed Khaled / AP / Profimedia

Joe Biden este miercuri în Orientul Mijlociu unde se întâlni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Apoi, Biden se va întâlni la Amman, cu regele Iordaniei Abdullah, președintele egiptean, Abdel Fat ah al-Sisi, și președintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Războiul Israel-Hamas - ziua a 11-a, toate informațiile LIVE pe Hotnews.ro:

01:30UE poate fi solidară cu Israelul și, în același timp, poate contribui la satisfacerea nevoilor palestinienilor, afirmă președinta Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a declarat că Comisia este în contact cu autoritățile din Egipt pentru a încerca să permită livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

De asemenea, Comisia "stabilește un pod aerian către Egipt, în apropiere de Gaza, pentru a fi în măsură să livreze rapid ajutoare peste graniță".

01:08 Președintele israelian Isaac Herzog a denunțat explozia mortală de la Spitalul Baptist Al-Ahli din orașul Gaza, despre care a spus că a fost provocată de o rachetă a Jihadului Islamic și a criticat modul în care mass-media a relatat tragedia.

„O rachetă a Jihadului Islamic a ucis mai mulți palestinieni într-un spital din Gaza, un loc unde ar trebui să fie salvate vieți”, a declarat Herzog pe rețelele de socializare.

00:56Iordania anulează summitul cu Biden

Iordania a anulat summitul pe care urma să îl organizeze mâine la Amman cu Joe Biden și cu liderii egiptean și palestinian, potrivit Sky News.

Președintele Biden urma să sosească mâine la Tel Aviv pentru a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar apoi urma să meargă la summitul din regatul vecin.

00:46Ministerul Sănătății condus de Hamas susține că un protestatar palestinian a fost împușcat mortal de forțele israeliene în timpul confruntărilor din satul Nabi Saleh, în apropiere de orașul Ramallah din Cisiordania.

Protestele au izbucnit anterior în oraș după ce sute de persoane ar fi fost ucise într-un atac asupra spitalului al Alhi din Gaza.

Hezbollah amenință că miercuri va fi „o zi de furie fără precedent” împotriva Israelului

00:30Consilierul principal al lui Benjamin Netanyahu a repetat afirmația armatei israeliene potrivit căreia o rachetă lansată de Jihadul Islamic palestinian este cel mai probabil de vină pentru atacul asupra spitalului din Gaza.

„Statisticile sunt clare. În rundele anterioare de lupte, aproximativ 33% din rachetele Jihadului Islamic lansate asupra Israelului au căzut în gol și au aterizat în Gaza”, a declarat Mark Regev pentru Sky News.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

00:01Hezbollah afirmă că miercuri va fi "o zi de furie fără precedent" împotriva Israelului

Organizația Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat că mâine va fi "o zi de furie fără precedent" împotriva Israelului și a vizitei lui Joe Biden în această țară.

Gruparea militantă libaneză este un aliat al Hamas și a lăudat atacul fără precedent din sudul Israelului din 7 octombrie.

Israelul și Hezbollah au schimbat focuri de armă peste graniță în mod repetat în ultimele zile.

23:41 Reacții în lumea musulmană după lovirea unui spital în Gaza / În Iordania, manifestanți au încercat să pătrundă în ambasada israeliană

Zeci de manifestanți au încercat să pătrundă marți seara în incinta ambasadei israeliene din Amman pentru a-și exprima furia față de lovirea unui spital din Gaza cu rachete rezultând peste 300 de morți, a relatat un jurnalist AFP.

Demonstranții au ocolit gardul de securitate și au avansat spre incinta ambasadei. Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Cine este Jihadul Islamic Palestinian?

23:27Rusia și Emiratele Arabe Unite au cerut marți o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU miercuri, în urma atacului asupra unui spital din Gaza, soldat cu cel puțin 300 de morți, potrivit autorităților locale.

"Rusia și Emiratele Arabe Unite au solicitat o reuniune publică de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în dimineața zilei de 18 octombrie din cauza loviturii asupra unui spital din Gaza", a declarat pe Telegram Dmitri Polianskii, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU.

23:06Cine este Jihadul Islamic Palestinian?

Israelul afirmă că serviciile sale de informații arată că Jihadul Islamic Palestinian este responsabil pentru atacul de la spital.

Este vorba de un grup militant mai mic din Fâșia Gaza. Deși acesta este un război între Israel și Hamas, Jihadul Islamic Palestinian a fost implicat, potrivit Sky News.

22:51Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că, pe baza „serviciilor de informații, o rachetă eșuată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) a provocat explozia mortală de la spitalul din Gaza", potrivit Times of Israel și Haaretz.

22:45Armata israeliană susține că mai multe rachete lansate din Gaza spre Israel au trecut pe lângă spitalul din Gaza când a fost lovit, potrivit Reuters.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

22:38Ciocniri violente au izbucnit marți seară între manifestanți care cereau plecarea președintelui palestinian Mahmoud Abbas și forțele de securitate ale acestuia la Ramallah, în Cisiordania ocupată, în timp ce războiul face ravagii între Israel și Hamas în Gaza, au constatat jurnaliștii AFP.

Forțele de securitate ale Autorității Palestiniene au tras cu grenade lacrimogene asupra demonstraților, protestele începând la scurt timp după ce un atac israelian a ucis cel puțin 300 de persoane într-un complex spital din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, teritoriu palestinian controlat de Hamas.

Președintele palestinian își anulează întâlnirea cu Joe Biden

22:25Sute de palestinieni au manifestat marți seară la Ramallah, în Cisiordania ocupată, cerând demisia președintelui Mahmoud Abbas, într-un moment în care războiul face ravagii între Israel și Hamas, a constatat un jurnalist AFP.

Manifestanții, care s-au adunat la scurt timp după un atac israelian care a ucis cel puțin 200 de persoane în interiorul unui spital din Gaza, au scandat "Ieși afară" și "Poporul vrea ca președintele să cadă", potrivit Hamas, partidul aflat la putere în teritoriul palestinian.

22:16Israelul le cere cetățenilor săi din Turcia să plece de urgență existând riscul unor atacuri antisemite, potrivit Haaretz.

22:10Premierul canadian, Justin Trudeau, a condamnat atacul israelian asupra spitalului din Gaza, deși informațiile nu sunt foarte clare acum. „Nu e acceptabil să lovești un spital”, a declarat Trudeau presei.

Abed Khaled / AP / Profimedia

22:03Președintele palestinian își anulează întâlnirea cu Joe Biden

Mahmoud Abbas și-a anulat întâlnirea planificată pentru mâine cu Joe Biden, potrivit unor înalți oficiali palestinien

21:47Armata israeliană ar fi spus că spitalul a fost lovit chiar de Hamas în urma lansării eșuate a unei rachete , potrivit i24News.

Nu există deocamdată alte surse care să confirme această informație.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că rapoartele despre un posibil atac aerian israelian împotriva spitalui din Gaza sunt încă în curs de examinare.

El a precizat că nu știe încă dacă explozia, care ar fi cauzat sute de victime, a fost un atac israelian.

Hamas este dispus să elibereze toți ostaticii civili într-o oră dacă încetează bombardamentele din Gaza

21:45Armata israeliană investighează explozia de la un spital din Gaza, care ar fi ucis până la 500 de persoane, transmite corespondentul Sky News pentru Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall.

Rapoartele din ultima jumătate de oră arată că Spitalul Baptist Arab al-Ahli din orașul Gaza „a fost lovit de un atac aerian israelian”, spune el.

„Acesta este un spital administrat de creștini în Gaza. Înțeleg că IDF investighează situația, spunând că este posibil să fi lovit un depozit de rachete care a provocat o explozie mult mai mare sau dacă a fost o lovitură directă care ar fi putut fi o greșeală. Orice ar fi, este un incident catastrofal în ceea ce este deja o situație dezastruoasă”, spune el.

21:39Hamas este dispus să elibereze toți ostaticii civili într-o oră dacă încetează bombardamentele din Gaza, afirmă un oficial

Hamas este dispusă să elibereze toți ostaticii civili într-o oră dacă Israelul oprește bombardamentele asupra Gaza, a declarat un oficial de rang înalt al Hamas pentru NBC News.

21:33Președintele palestinian Mahmoud Abbas a decretat trei zile de doliu, în urma atacului cu victime în masă din spitalul din Gaza

21:29Egiptul denunță „în termenii cei mai fermi” raidul aerian asupra spitalului din Gaza, care a ucis sute de palestinieni.

Într-un comunicat difuzat marți seara, Ministerul de Externe egiptean spune că comunitatea internațională trebuie să intervină urgent pentru a stopa asemenea încălcări.

Gaza: Cel puțin 300 de morți într-un atac asupra unui complex spitalicesc (ministerul Hamas)

21:16Un oficial al ministerul Sănătății din Palestina avansează cifra de 500 de morțica urmare a atacului israelian. Cifrele nu sunt verificat independent până acum.

20:54Gaza: Cel puțin 300 de morți într-un atac asupra unui complex spitalicesc (ministerul Hamas)

Cel puțin 200 de persoane au fost ucise marți seara într-un atac israelian asupra unui complex spitalicesc din orașul Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății din teritoriul palestinian controlat de Hamas.

20:11 Ce se așteaptă de la vizita lui Biden în Israel?

Președintele american Joe Biden se deplasează miercuri în Israel pentru a-și arăta „solidaritatea” în urma atacului sângeros al Hamas, dar și pentru a negocia un ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza bombardată, aflată sub asediu, și pentru a încerca să împiedice o escaladare regională, potrivit AFP.

În timp ce Israelul se pregătește de o ofensivă terestră pentru a „nimici” mișcarea islamistă palestiniană, activitatea diplomatică se intensifică. Marți, premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut apel la „lumea să fie unită alături de Israel pentru a învinge Hamas”.

19:47Franța vrea să expulzeze unsprezece ruși pentru radicalizare islamistă

Franța dorește să expulzeze unsprezece ruși aflați în cercetare pentru radicalizare islamistă și considerați „activi” și „periculoși”, a anunțat marți Ministerul de Interne, la patru zile după ce un cetățean rus a ucis un profesor în nordul țării, potrivit AFP.

„Astăzi, există șaizeci de ruși pe lista persoanelor radicalizate, active, (...), periculoase” și cărora li s-au retras permisele de ședere, potrivit ministerului. Dintre aceștia, patruzeci sunt „în închisoare” și „unsprezece ar putea fi expulzați”, potrivit Ministerului de Interne, care nu a precizat dacă printre ei se află și membri ai familiei atacatorului.

19:20Eric Cantona, comentarii controversate despre războiul din Israel: „Eliberați Palestina”

Legenda lui Manchester United a apărut îmbrăcat într-un tricoul în culorile Palestinei, însă a precizat că nu susține Hamas.

19:06Surse iraniene au declarat Al Jazeera că SUA au transmis Teheranului avertismentul că, dacă Iranul intră direct în conflictul din Israel, acesta va fi confruntat cu o acțiune directă americană, potrivit Haaretz.com.

19:00O sinteză a informațiilor până la această oră

  • Președintele american Joe Biden este miercuri în Orientul Mijlociu, într-un tur diplomatic de forță, care va include întâlniri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și alți oficiali la Tel Aviv. Biden se va întâlni apoi la Amman cu regele Iordaniei Abdullah, președintele egiptean, Abdel Fat ah al-Sisi, și președintele palestinian, Mahmoud Abbas.
  • Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că „genocidul" Israelului împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza ar trebui să înceteze „imediat", amenințând că „nimeni nu va putea face față musulmanilor”.
  • Statele Unite nu au în acest moment indicii despre o implicare mai puternică a Iranului în războiul dintre Israel şi Hamas, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe.
  • Șeful serviciilor de informații ale armatei Israelului a declarat că este responsabil pentru eșecul serviciilor de informații care au determinat Hamas să efectueze atacul asupra Israelului pe 7 octombrie
  • Ayman Nofal, unul dintre comandanții principali ai Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas, a fost ucis, a anunțat Hamas. „El a condus multe atacuri teroriste împotriva Israelului și a forțelor de securitate și a direcționat țintele tirurilor de rachete ale Hamas, vizând în mod specific zonele populate de civili neimplicați”,, au precizat oficialii israelieni. Premierul Marcel Ciolacu a fost primul șef de Guvern care a mers la Tel Aviv. El a avut o întâlnire cu Benjamin Netanyahu și a reiterat sprijinul României pentru Israel, cerând, totodată, facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza.
  • Aproximativ 3.000 de oameni au fost uciși în atacurile israeliene în Fâșia Gaza, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății

„În calitate de șef al Direcției de Informații Militare, am întreaga responsabilitate pentru eșec”

18:30Șeful serviciilor de informații ale armatei Israelului a declarat că este responsabil pentru eșecul serviciilor de informații care au determinat Hamas să efectueze atacul asupra Israelului pe 7 octombrie. Într-o scrisoare către trupe, generalul-major Aharon Haliva a scris:

„Directia de Informații Militare, sub comanda mea, nu a avertizat asupra atacului terorist efectuat de Hamas. Am eșuat în cea mai importantă misiune a noastră și, în calitate de șef al Direcției de Informații Militare, am întreaga responsabilitate pentru eșec”. Haliva a precizat că va avea loc o anchetă „profundă și cuprinzătoare”, dar singuramisiune acum este „să lupte și să câștige”.

Bilanțul morților în Gaza crește la 3.000

18:12Aproximativ 3.000 de oameni au fost uciși în atacurile israeliene în Fâșia Gaza, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății. Alte 12.500 de persoane au fost rănite de când Israelul a început să bombardeze Gaza pe 7 octombrie.

De asemenea, în Cisiordania, 61 de persoane au fost ucise și peste 1.250 au fost rănite.

17:56Statele Unite nu au în acest moment indicii despre o implicare mai puternică a Iranului în războiul dintre Israel şi Hamas, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

La întrebarea dacă Washingtonul are „avertismente sau semnale” că Iranul începe să intervină mai mult, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a răspuns: „În afară de discurs, nu, nu avem”.

17:01Olaf Scholz, în vizită-fulger în Israel și Egipt, încercând să pareze escaladarea conflictului

Cancelarul german Olaf Scholz este primul șef de guvern european care se deplasează în Israel după recentele atacuri ale Hamas. „Guvernul federal lucrează cu toată forța sa pentru a se asigura că situația nu va escalada, în urma atacului Hamas asupra Israelului”, se menționează într-un comunicat pe site-ul guvernului, înaintea vizitei de marți.

Un important comandant militar al Hamas a fost ucis

16:46Un comandant militar important al Hamas a fost ucis. Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunțat marți moartea unuia dintre comandanții săi militari, într-un raid aerian israelian asupra Gaza.

Ayman Nofal, un comandant al Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas, a fost ucis „ca urmare a unui bombardament sionist barbar care a vizat tabăra Bureij din centrul Fâșiei Gaza”, a anunțat Hamas într-un scurt comunicat.

16:09 118 organizații evreiești din SUA au lansat o declarație comună prin care resping islamofobia și ura anti-arabă, după ce un băiat palestiniano-american de șase ani a fost ucis într-o presupusă crimă motivată de războiul Israel-Hamas.

Haaretz notează că în declarația organizațiilor conduse de Consiliul Evreiesc pentru Afaceri Publice se arată că „pe măsură ce extremiștii continuă să exploateze acest moment, ni se reamintește că siguranța și viitorul tuturor comunităților noastre sunt indisolubil legate – și ne angajăm din nou să luptăm împotriva urii în toate formele ei”.

16:00 Aproximativ 2.000 de militari americani au fost plasați în stare de pregătire sporită, având în vedere „evoluția mediului de securitate din Orientul Mijlociu", dar nu s-a luat nicio decizie de a-i desfășura, a anunțat marți Departamentul american al Apărării.

Desfășurarea grupului de atac al portavionului Gerald R. Ford, care se apropie de finalul misiunii sale de șase luni în zona Comandamentului European al SUA, ar urma să fie prelungită, a precizat adjunctul secretarului de presă Sabrina Singh.

Joe Biden se duce în Israel

15:54 Europa asistă la o creștere a „terorismului islamist” și toate statele sunt amenințate, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron în timpul unei vizite în Albania, după uciderea de către islamiști a unui profesor în Franța și a doi suporteri suedezi de fotbal în Belgia.

„Am văzut-o din nou ieri la Bruxelles. Toate statele europene sunt vulnerabile și, într-adevăr, există o recrudescență a terorismului islamist", a declarat Macron după discuțiile cu premierul albanez Edi Rama la Tirana.

15:28 Joe Biden va pleca din Washington în această seară și urmează să petreacă o parte din ziua de miercuri la Tel Aviv pentru discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți oficiali.

Biden este așteptat apoi să zboare la în Iordania, pentru discuții privind accelerarea asistenței umanitare în Gaza. La Amman, liderul american se va întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

15:15 Procuratura federală belgiană nu mai exclude o legătură între atacul mortal de luni de la Bruxelles și conflictul în curs de desfășurare din Israel, a relatat marți postul public belgian RTBF.

Un procuror federal belgian declarase luni că nu există nicio dovadă că atacatorul ar avea vreo legătură cu recenta reluare a conflictului dintre Israel și militanții palestinieni.

Dar, între timp, s-a aflat că autorul atacurilor de la Bruxelles a trimis numeroase mesaje de susținere a poporului palestinian, a relatat RTBF.

ONU: Israelul ar putea încălca dreptul internațional

14:51 Biroul ONU pentru drepturile omului a afirmat marți că blocada israeliană asupra Gaza și ordinul de evacuare a nordului enclavei ar putea echivala cu un transfer forțat de civili și ar încălca dreptul internațional.

Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, a declarat presei la Geneva că Israelul pare să nu fi făcut niciun efort pentru a se asigura că civilii evacuați temporar din Gaza au primit o cazare adecvată, precum și condiții satisfăcătoare de igienă, sănătate, siguranță și nutriție.

„Suntem îngrijorați de faptul că acest ordin, combinat cu impunerea unui asediu complet al Gazei, nu poate fi considerat ca o evacuare temporară legală și, prin urmare, ar echivala cu un transfer forțat de civili, încălcând astfel dreptul internațional", a declarat ea. (Reuters)

14:38 Iordania va găzdui miercuri, la Amman, un summit cvadrilateral cu președintele american Joe Biden și liderii egiptean și palestinian pentru a discuta despre repercusiunile "periculoase" ale războiului din Gaza în regiune și despre găsirea unei soluții politice, a anunțat presa de stat, preluată de Reuters.

14:06 Turcia poartă discuții cu gruparea militantă palestiniană Hamas privind eliberarea străinilor, civililor și copiilor ținuți ostatici de către grupare, a declarat marți ministrul de externe Hakan Fidan.

Vorbind alături de omologul său libanez la Beirut, Fidan a declarat că „multe țări" au trimis solicitări Turciei pentru a obține eliberarea cetățenilor lor deținuți de Hamas.

Luni, Fidan a discutat această chestiune cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat o sursă din cadrul ministerului de externe pentru Reuters.

Iranul amenință tot mai mult Israelul

13:39Ayatollahul iranian Ali Khamenei duce amenințările la un alt nivel: „Trebuie să reacționăm la ceea ce se întâmplă în Gaza. Nimeni nu va putea face față musulmanilor dacă vor continua crimele regimului sionist”

13:27Președintele Franței, Emanuel Macron, a anunțat că va merge „în curând” în Israel, țară care are dreptul să se apere, însă în conformitate cu dreptul internațional, cu dreptul umanitar.

13:10 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus marți că are nevoie de acces urgent în Gaza pentru a livra ajutoare și provizii medicale și a avertizat în privința unei crize umanitare pe termen lung în enclava palestiniană.

Dr. Richard Brennan, directorul pentru situații de urgență al biroului regional al OMS pentru Mediterana de Est, a declarat că agenția se va întâlni marți cu „factorii de decizie" pentru a deschide accesul încătre Gaza cât mai curând posibil.

„"Avem ajutoare la sud de Rafah și așteptăm aprobarea pentru a intra în Gaza", a spus el, referindu-se la punctul de trecere cu Egiptul, care era o arteră vitală înainte de actualul război.

Ciolacu s-a întâlnit cu Netanyahu la Tel Aviv

12:44 Marcel Ciolacu susține la această oră o conferință de presă comună cu Benjamin Netanyahu. „Am transmis premierului Netanyahu că Israelul are dreptul să se apere”, a spus premierul român.

12:03Armata israeliană se pregătește pentru următoarea fază a campaniei sale împotriva Fâșiei Gaza, dar este posibil ca aceasta să nu fie ofensiva terestră la care se așteaptă cei mai mulți, a declarat marți un purtător de cuvânt al armatei.

„Ne pregătim pentru următoarele etape ale războiului. Nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbește despre o ofensivă terestră. S-ar putea să fie ceva diferit", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht în cadrul unei discuții cu presa.

11:42Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei sa declarat că bombardamentele din Gaza ar trebui să înceteze imediat, potrivut presei iraniene de stat, citată de Reuters.

Ali Khamenei a spus că nimeni nu îi va putea opri pe musulmanii din întreaga lume și forțele de rezistență dacă vor continua crimele Israelului în Gaza, a relatat televiziunea de stat iraniană. Oficialii israelieni ar trebui să fie judecați pentru crimele comise împotriva palestinienilor din Gaza, a adăugat ayatollahul.

(Foto: Office of the Iranian Supreme Leader / AP / Profimedia)

100.000 de oameni au rămas în orașul Gaza

11:11Marcel Ciolacu a ajuns în Israel cu un avion militar. Premierul român și cel israelian vor susține declarații comune de presă în jurul orei 12:45, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

11:09Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului susține că aproximativ 100.000 de oameni au rămas în orașul Gaza, în ciuda avertismentelor armatei israeliene. Potrivit The Guardian, Lt. Col. Jonathan Conricus a declarat că operațiunile militare vor începe „când momentul se potrivește obiectivului”.

11:03Fostul șef al CIA, generalul în retragere David Petraeus, a declarat într-o emisiune la BBC că vizita președintelui american Joe Biden în Israel arată „cât de grav este acest conflict”. „Mergând în Israel arată cât de important este acest lucru pentru președinte, pentru SUA, și, sincer, pentru toți aliații noștri”, a spus Petraeus.

10:53 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholtz, a avertizat Iranul și Hezbollah să nu intervină în conflictul din Israel. Delarația a fost făcută după întâlnirea cu Regele Abdullah al Iordaniei, potrivit Reuters.

10:36 Mai multe fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că armata israeliană a apelat la o improvizație apărută pentru prima oară în timpul războiului din Ucraina: deja faimoasele „cuști de protecție” pentru apărarea tancurilor și vehiculelor blindate.

Israelul ar fi dejucat o tentativă de infiltrare dinspre Liban

10:34 Premierul Marcel Ciolacu efectuează marţi o vizită în Israel, unde urmează să aibă o întrevedere cu omologul său, Benjamin Netanyahu, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Potrivit acestora, şeful Executivului de la Bucureşti va fi însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi de cel al Apărării, Angel Tîlvăr.

10:10Armata israeliană a ucis patru persoane care încercau să intre în Israel din Liban, oficialii calificându-i drept „terorişti”. „Cu puțin timp în urmă, trupele IDF au văzut o echipă teroristă care încerca să se infiltreze în gardul de securitate cu Liban și să amplaseze un dispozitiv exploziv. Patru teroriști au fost uciși”, se arată într-o comunicare a armatei.

10:05​Ministrul de externe al Iranului a declarat luni la televiziunea de stat că o "acţiune preventivă" împotriva Israelului ar putea fi aşteptată în următoarele ore, adăugând că nu i se va permite să întreprindă nicio acţiune în Fâşia Gaza fără a suporta consecinţe, relatează Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Diplomați din mai multe țări au au reînnoit apelurile pentru furnizarea de ajutoare în Fâșia Gaza asediată, în timp ce ministrul iranian de externe a declarat că Israelului nu i se va permite să acționeze acolo, avertizând asupra unei „acțiuni preventive" în următoarele ore.
  • Japonia, președintele Grupului celor 7 va oferi un ajutor de 10 milioane de dolari pentru civilii din Gaza, a declarat ministrul său de externe, adăugând că face ultimele pregătiri pentru discuțiile cu omologul său iranian
  • Președintele egiptean al-Sisi și iden au subliniat, în cadrul unei convorbiri telefonice, necesitatea de a ține sub control conflictul palestiniano-israelian, astfel încât acesta să nu amenințe securitatea regională, a transmis biroul lui Sisi.
  • Vladimir Putin i-a spus lui Netanyahu că Moscova dorește să ajute la prevenirea unui dezastru umanitar în Gaza, în timp ce a intervenit în criza din Orientul Mijlociu cu o avalanșă de apeluri către actorii regionali.
  • Un lider de vârf al grupării militante palestiniene Hamas a declarat că „are tot ce-i trebuie" pentru a elibera toți palestinienii din închisorile israeliene, indicând că Hamas ar putea încerca să îi folosească pe israelienii pe care i-a răpit ca monedă de schimb pentru a obține eliberarea prizonierilor palestinieni.
  • Hamas are aproximativ 200-250 de prizonieri israelieni în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al aripei armate a grupului. Printre prizonierii israelieni se numără ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza, a declarat fostul șef al Hamas, Khaled Meshaal.

Liderii UE țin o reuniune de urgență

09:43 Liderii Uniunii Europene încearcă marți să ajungă la o abordare unitară a crizei declanșate de atacul Hamas asupra Israelului, după zile de confuzie, dispute interne și mesaje contradictorii, notează Reuters.

În cadrul unei videoconferințe de urgență, care va avea loc la ora 18.30, Consiliul European va aborda, de asemenea, consecințele potențial grave ale crizei pentru continent.

09:16Cancelarul german Olaf Scholz călătorește marți în Israel, într-o demonstrație de solidaritate în urma atacului terorist al Hamas organizat din Fâșia Gaza.

„Este important pentru mine să-mi exprim solidaritatea cu Israelul și într-un mod foarte practic prin vizita mea”, a spus Scholz, adăugând că acest lucru este important pentru Israel și poporul său.

Scholz este primul șef de guvern care a călătorit în Israel după atacul de acum 10 zile. El va avea discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu înainte de a zbura în Egipt pentru a se întâlni cu președintele Abdel Fattah al-Sissi.

09:04Cel puțin 23 de persoane au murit în loviturile israeliene din Khan Younis, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul de Interne palestinian.

Acesta susține că alți 28 au fost uciși în lovituri în zona Rafah, aproape de punctul de trecere a frontierei cu Egiptul.

Mulți rezidenți din Gaza au fost evacuați ieri în Khan Younis, după ce guvernul israelian le-a spus civililor să se mute în sud.

SUA nu pune condiții pentru ajutorul militar

08:48Șeful serviciului de securitate Shin Bet, Ronen Bar, și-a asumat luni responsabilitatea pentru eșecurile care au dus la masacrul Hamas din 7 octombrie. Făcând acest lucru, Bar se alătură mai multor figuri proeminente care și-au asumat responsabilitatea, inclusiv șeful de stat major al Armatei, comandanți superiori din armată și Consilieri pentru securitate națională.

08:43 Oficialii de la Casa Albă se întreabă dacă Biden îi va cere lui Netanyahu și oficialilor israelieni să dea dovadă de reținere sau va stabili condiții pentru noul ajutor militar american.

„Nu punem condiții pentru asistența militară pe care o oferim Israelului ” , a spus Kirby. „Au dreptul să se apere. Au dreptul să urmeze această amenințare teroristă.”

Israelul se pregătește, de asemenea, pentru deschiderea unui nou front la granița de nord cu Libanul, unde a schimbat foc în mod repetat cu gruparea Hezbollah susținută de Iran

08:28 Armata sud-coreeană consideră că nord-coreenii au furnizat Hamas arme folosite în atacul asupra Israelului.

„Vedem dovezi că Coreea de Nord a exportat o varietate de arme în țările din Orientul Mijlociu și grupurilor militante, inclusiv obuze de artilerie de 122 mm (fabricate din Coreea de Nord) folosite de către susținători Hamas”, a declarat un oficial militar într-un briefing de presă.

08:13 O întâlnire de urgență a șefilor statelor membre UE a fost convocată marți în efortul de a „armoniza” răspunsul blocului la conflictul dintre Israel și Gaza, după o săptămână de disfuncționalități și opinii scindate

Pe măsură ce temerile cu privire la escaladarea conflictului cresc, menbrii UE recunosc că s-au străduit să pară că formează un front unit.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a emis o declarație comună duminică, după apeluri frenetice către toate cele 27 de state membre, dar după o săptămână de dispute cu privire la finanțarea Palestinei și a vizitei lui Ursula von der Leyen în Israel, oamenii acuză lipsa coordonarea din ultima săptămână care „nu mai poate continua”.

Japonia oferă ajutor pentru civilii din Gaza

08:07 Premierul canadian Justin Trudeau a cerut crearea unui coridor umanitar să fie deschis în Gaza, adăugând că e nevoie de ajutor „urgent”.

Canada susține dreptul Israelului de a se apăra, dar „până și războaiele au reguli”, a adăugat el.

„Terorismul este întotdeauna de neapărat și nimic nu poate justifica actele de teroare ale Hamas. ... Hamas nu reprezintă Poporul palestinian și nici aspirațiile lor legitime”, a spus el parlamentului.

Cinci canadieni au fost uciși în atacul de la Hamas Israel în timp ce trei sunt încă dispăruți.

08:00Japonia va oferi ajutor de urgență în valoare de 10 milioane de dolari civililor din Gaza , a declarat marți ministrul de externe Yoko Kamikawa. Japonia este actualul președinte al Grupului celor 7 națiuni dezvoltate, iar Kamikawa a spus că monitorizează situația din Gaza „cu îngrijorare”.

Kamikawa a spus că face, de asemenea, ultimele pregătiri pentru discuțiile cu omologul său iranian.

07:58Sprijinul oferit de SUA Israelului a descurajat Hezbollah să lanseze o ofensivă din nord asupra Israelului, scrie New York Times marți dimineață, citând un oficial american și altul israelian. Mai mult, surse din intelligence-ul libanez au declarat pentru NYT că Hassan Nasrallah (Hezbollah) „nu vrea un război total cu Israelul, de teama pagubelor pe care le-ar putea aduce grupării sale și Libanului”.

Armata israeliană spune că a lovit 200 de ținte Hamas

07:38Forțele Armate Israeliene au anunțat marți dimineață că în ultimele 24 de ore au fost lansate lovituri împotriva a peste 200 de ținte aparținând Hamas

07:21La mai bine de o săptămână de la atacurile Hamas asupra Israel , peste 350 de cadavre ale civililor încă nu au fost identificate, potrivit doctorului Chen Kugel, directorul Institutului Național de Medicină Legală din Israel. Unele cadavre au fost arse fără a putea fi recunoscute, iar altele au putrezit înainte de a fi găsite.

Mii de oameni așteaptă cu disperare vești despre cei dragi sau rămășițele pe care să le poată îngropa, tradiția evreiască privind îngroparea fiind diferită, iar doliu formal poate începe numai după înmormântare.

Kugel se teme că ritmul în care familiile vor primi răspunsuri ar putea încetini, iar unele victime ar putea să nu fie niciodată identificate.

07:12Mormane de gunoi, lipsa alimentelor și a apei, mirosuri pestilențiale de la gunoiul adunat și neridicat- o privire asupra vieții din Gaza (BBC)

Întreruperile de curent și o lipsă critică de alimente, medicamente și apă curentă au pus Gaza în genunchi, scrie BBC. Situația este catastrofală, potrivitlui Rushdi Abualouf de la BBC, care s-a mutat la Khan Yunis, în sudul Gazei, împreună cu familia și de unde transmite.

„Am încercat să cumpăr apă, am mers la cinci sau șase supermarketuri și nu am putut găsi nici măcar o sticlă de apă”, a spus el.

„A trebuit să călătoresc aproximativ 10 km până la Rafah astăzi pentru a ne putea asigura două-trei sticle de apă. Chiar și în spitale se dau fiecărui pacient doar câte 350 de mililitri de apă pe zi”.

O altă problemă se adună și în Gaza: gunoiul. Gunoiul colectat în ultimele 10 zile nu are de cine să fie strâns, așa că e adunat într-un fel de curte din spatele caselor”, a spus el, adăugând că oamenii sunt îngrijorați de sănătatea copiilor lor. Mirosul de aici este insuportabil , mai spune jurnalistul.

Punctul de frontieră Rafah, plin cu camioane care așteaptă să ducă ajutoare

06:20 Peste 100 de camioane pline cu ajutoare umanitare se află în prezent pe partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, așteaptă să intre în Gaza, relatează Al Arabiya.

Israelul a bombardat de mai multe ori punctul de trecere pentru a împiedica intrarea ajutorului umanitar să ajungă în Gaza pentru a-i strânge și mai mult pe conducătorii Hamas ai enclavei în urma atacului lor din 7 octombrie.

06:14 Israelul a cerut Statelor Unite 10 miliarde de dolari în ajutor militar de urgență, relatează The New York Times, citând trei oficiali familiarizați cu cererea.

05:50 Generalul american care coordonează forțele americane din Orientul Mijlociu a făcut o călătorie neanunțată în Israel ca se asigure că armata dispune de tot ce are nevoie în război. Vizita generalului de armată Michael „Erik” Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA, este cea mai recentă călătorie a unui înalt oficial american în Israel înaintea unui atac la sol așteptat al armatei israeliene în Gaza și vine cu o zi înainte de o vizită planificată a președintelui american Joe Biden în țară.

05:45Forțele Aeriene Israeliene spun că a lovit ținte Hezbollah în Liban. IAF au postat un videoclip pe platforma X în care spun că loviturile au fost ca răspuns la tirul dinspre Liban către Israel. Hezbollah - Partidul lui Dumnezeu - este o organizație politică, militară islamistă șiită care deține o putere considerabilă în Liban.

Abbas: Acțiunile Hamas nu îi reprezintă pe palestinieni

05:00Un videoclip analizat de BBC Verify pare să arate un atac aerian la punctul de trecere Rafah de pe partea egipteană a frontierei, soldat cu o explozie puternică.

02:12Președintele american Joe Biden a discutat luni după-amiază cu premierul irakian Mohammed Shia Al-Sudani, care a încercat să limiteze conflictul cu Israelul, a anunțat Casa Albă.

02:00 Hamas și Iranul sunt de acord să „continue cooperarea” după atacul asupra Israelului

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit sâmbătă în Qatar cu ministrul iranian de externe, unde au discutat despre atacul mortal al grupării militante palestiniene în Israel „și au convenit să continue cooperarea” pentru a atinge obiectivele grupării, a precizat Hamas într-un comunicat.

01:31Președintele Abbas spune că acțiunile Hamas nu îi reprezintă pe palestinieni

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că acțiunile și politicile grupării islamiste Hamas nu reprezintă poporul palestinian, potrivit agenției oficiale de presă WAFA.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele venezuelean Nicolas Maduro, Abbas a mai spus că Organizația pentru Eliberarea Palestinei este "singurul reprezentant legitim al poporului palestinian", a precizat WAFA

Americanii vor o strategie post-Hamas

01:00Medic israelian stabilit în România: În ultimele zile am văzut medici îngenuncheaţi de durerea propriei neputinţe / În Gaza nu e apă, nu e curent electric, nu e mâncare, iar civilizaţia pare că s-a stins într-o beznă adâncă

Un medic israelian stabilit în România vorbeşte, luni seară, despre medici din Fâşia Gaza care, în timp ce salvau vieţi, au aflat vestea morţii unor rude dragi sau chiar au primit trupurile copiilor decedaţi. „Am văzut medici îngenuncheaţi de durerea propriei neputinţe”, a transmis medicul.

„Ieri, un medic din Gaza, în timp ce salva oameni răniţi în bombardamente, a primit şi trupul fără viatţă al propriului copil. Astăzi, un alt medic, a primit vestea că tatăl şi fratele şi-au pierdut viaţa în bombardamente. Suntem medici şi am fost pregătiţi pentru a salva vieţi, însă nimeni nu ne-a pregătit să suportam durerea de a nu putea salva viaţa celor dragi”, a scris, luni seară, pe Facebook, medicul Amin Zahra, originar din Israel şi care în prezent lucrează la Braşov, potrivit News.ro.

00:44SUA presează Israelul să elaboreze o strategie pentru scenariul în care ar răsturna regimul Hamas din Gaza

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a făcut presiuni în privat asupra Israelului în ultimele zile pentru a-şi elabora o strategie concretă pentru scenariul în care îşi va îndeplini obiectivul declarat de a răsturna conducerea Hamas în Gaza, au declarat un oficial american şi un oficial israelian pentru The Times of Israel.

00:30Joe Biden a avut o conversație telefonică cu președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a anunțat luni Casa Albă, în contextul în care acesta a propus organizarea unui summit internațional privind "viitorul cauzei palestiniene", potrivit AFP.

De asemenea, președintele american a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre călătoria pe care acesta din urmă se pregătește să o efectueze săptămâna aceasta în Israel și Egipt.

Sinteza ultimelor 24 de ore de conflict:

  • Președintele american Joe Biden va vizita Israelul miercuri pentru a fi informat despre planurile sale de război împotriva militanților Hamas. Biden vrea să se convingă că Israelul își conduce operațiunile într-un mod care „minimizează victimele civile”
  • Hamas spune că a tras mai multe rachete în Ierusalim și Tel Aviv - sirenele de alarmă trimițând parlamentarii în adăposturile antibombe
  • Șeful ONU pentru asistență umanitară, Martin Griffiths, spune că sistemul de sănătate și spitalele din Fâșia Gaza, condusă de Hamas, „se prăbușesc”
  • Trecerea Rafah din Egipt în Gaza a fost lovită de un atac aerian - amploarea pagubelor este neclară
  • Armata israeliană a actualizat numărul de persoane despre care crede că sunt ținuți ostatici în Gaza - de la 155 la 199
  • Cel puțin 2.808 de palestinieni au fost uciși și 10.850 au fost răniți de când Israelul a lansat atacuri asupra Fâșiei Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza . Sindicatul Jurnaliştilor Palestinieni a declarat că Israelul a ucis 11 jurnalişti palestinieni în atacurile sale aeriene
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că Gaza se confruntă cu o criză iminentă de sănătate publică, deoarece enclava palestiniană „rămâne fără apă”. Agenția ONU a declarat că viețile a peste 3.500 de pacienți din 35 de spitale din Gaza sunt în pericol și a cerut accesul la ajutoare umanitare
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, s-au adăpostit într-un buncăr timp de cinci minute când sirenele au sunat în timpul întâlnirii lor de luni la Tel Aviv. Într-o conferință de presă comună, Blinken a spus că Israelul „va avea întotdeauna sprijinul Statelor Unite”
  • 600.000 de locuitori din Gaza au evacuat zona orașului Gaza, în urma avertismentelor armatei israeliene, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului , Jonathan Conricus. Mai sunt de plecat alți 100.000 de oameni, potrivit aceleiași surse