Abdesalem Lassoued, bărbatul suspectat de uciderea a doi suedezi într-un atac comis luni seara la Bruxelles a fost găsit marți dimineață în cartierul Schaerbeek al capitalei belgiene. Tunisianul a fost rănit grav într-un schimb de focuri cu poliția și a murit din cauza rănilor suferite.

Atac armat la BruxellesFoto: Belga / ddp USA / Profimedia
  • UPDATE 15:15 Procuratura federală belgiană nu mai exclude o legătură între atacul letal din Bruxelles și războiul din Israel, a relatat marți postul public belgian de televiziune RTBF. Un procuror federal belgian declarase luni că nu există nicio dovadă că atacatorul ar avea vreo legătură cu recenta reluare a conflictului dintre Israel și militanții palestinieni. Dar, între timp, s-a aflat că autorul atacurilor de la Bruxelles a trimis numeroase mesaje de susținere a poporului palestinian, a relatat RTBF.
  • UPDATE 11:41 Suspectul a murit marți dimineață după ce a fost împușcat în piept într-un schimb de focuri cu poliția în timpul arestării sale în Schaerbeek, a confirmat Parchetul federal.
  • UPDATE 11:12 Bărbatul a murit în spital din cauza rănilor suferite, spune presa belgiană. Autoritățile nu au confirmat până acum informația
  • UPDATE 10:17 Autoritățile au confirmat că bărbatul neutralizat de poliție marți dimineață este Abdesalem Lassoued, suspectul în atacul terorist de luni seară. Bărbatul se află în prezent la terapie intensivă, confirmă ministrul-președinte al regiunii Bruxelles, Rudi Vervoort.

Presupusul atacator a fost împușcat într-o cafenea din Schaerbeek, anunțase marți dimineață presa belgiană.

Două persoane au fost ucise și o alta rănită într-un atac armat comis luni seară la Bruxelles. Autoritățile au ridicat starea de alertă de securitate a capitalei la cel mai înalt nivel, cu o prezență sporită a poliției, în special pentru persoanele și instituțiile suedeze, și a avertizat populația să fie foarte vigilentă și să evite călătoriile inutile.

„Aseară, trei persoane au plecat la ceea ce trebuia să fie o minunată petrecere de fotbal. Doi dintre ei și-au pierdut viața într-un atac terorist brutal", a declarat De Croo într-o conferință de presă.

„Autorul atacului a vizat în mod special suporterii suedezi care se aflau la Bruxelles pentru a asista la un meci de fotbal al Diavolilor Roșii. Doi compatrioți suedezi au decedat. O a treia persoană se recuperează din cauza rănilor grave", a spus de Croo.

Belgia a primit luni seară vizita Suediei într-un meci de calificare la Euro 2024. Meciul a fost suspendat la pauză.

Un bărbat, care s-a identificat ca fiind membru al Statului Islamic, a revendicat atacul într-o înregistrare video postată online.

Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, a declarat că suspectul este un tunisian în vârstă de 45 de ani care a cerut azil în Belgia în noiembrie 2019 și era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane și ședere ilegală în Belgia.