Două persoane au fost ucise și o alta rănită într-un atac armat comis luni seară la Bruxelles, atacatorul reușind să fugă, a informat Parchetul din capitala belgiană pentru agenția AFP.

Atac armat la BruxellesFoto: Belga / ddp USA / Profimedia

Potrivit unei înregistrări video postate online de cotidianul flamand Het Laatste Nieuws, atacatorul, un bărbat îmbrăcat într-o geacă portocalie fluorescentă și aflat pe un scuter, a tras mai multe focuri cu o pușcă automată, după care a fugit.

„Inspirat de ISIS”

00:30 Doi morți și un rănit, suspectul încă nu a fost prins - anunță Parchetul federal din Belgia

Două persoane au fost ucise și o alta a fost rănită în atacul comis în această seară în Bruxelles, a informat oficial purtătorul de cuvânt al Parchetului federal belgian, Eric Van Duyse.

El a precizat că suspectul - despre care a spus că „a fost inspirat de Statul Islamic” - nu a fost încă a prins de poliție.

„Mergeți acasă și rămâneți în case cât timp amenințarea nu e eliminată”, a cerut el belgienilor.

23:10 În Franța, ministrul de interne Gérald Darmanin a cerut să fie întărite controalele la frontiera cu Belgia, unde un suspect înarmat este dat în urmărire de poliție.

22:30Meciul dintre Belgia și Suedia a fost suspendat după atacul armat comis la Bruxelles

Dosar de terorism

23:23 Într-un video postat pe rețelele sociale, un bărbat care vorbește arabă susține că el a comis acest atac. Potrivit BBC, bărbatul afirmă în înregistrare că a ucis trei persoane.

Parchetul federal belgian a transmis că a văzut filmarea, dar că nu poate confirma că acesta este atacatorul.

Acest video, cât și alte imagini cu atacul sunt verificate de poliție, au declarat autoritățile belgiene pentru BBC.

23:15Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a confirmat că victimele sunt de naționalitate suedeză.

De asemenea, capitala Bruxelles a ridicat nivelul de altertă teroristă la gradul cel mai înalt.

22:49 Parchetul federal belgian, însărcinat cu dosarele de terorism, a preluat ancheta, anunță AFP.

Ancheta, până acum în mâinile Procuraturii din Bruxelles, a fost „federalizată”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal, Eric Van Duyse.

Victimele, turiști suedezi

22:25 Doi cetățeni suedezi au fost uciși în atacul din Bruxelles, a confirmat purtătoarea de cuvânt a poliției belgiene, Ilse van de Keere.

Presa belgiană a scris anterior că cei doi suedezi erau cel mai probabil suporteri de fotbal, aflați la Bruxelles pentru meciul Suedia - Belgia din preliminariile Euro 2024.

22:08 O purtătoare de cuvânt a Parchetului a precizat doar că o anchetă a fost deschisă, însă nu a putut da detalii deocamdată cu privire la motivele atacului.

Conform aceluiași ziar belgian, citat de Reuters, cele două persoane ucise ar fi de naţionalitate suedeză.

BBC menționează că echipa națională de fotbal a Suediei joacă în această seară împotriva Belgiei într-un meci de calificare la Euro 2024, deși nu este clar dacă victimele se aflau în oraș pentru meci.

  • Atacul a avut loc în jurul orei locale 19:00 (20:00, ora României), în apropiere de Boulevard d'Ypres din centrul Bruxellului. Echipele de urgenţă au fost trimise la faţa locului.
  • În imaginile surprinse de locuitorii din zonă se poate vedea cum un bărbat îmbrăcat într-o jachetă portocalie fluorescentă şi cu o cască albă soseşte pe un scuter, coboară de pe acesta şi trage mai multe focuri de armă în stradă cu o armă automată.
  • Mai multe persoane fug într-o clădire de apartamente, dar bărbatul înarmat le urmăreşte şi redeschide focul în holul de la intrare. Atacatorul fuge apoi de la locul faptei.

Atenție, imagini șocante!