Cel puțin 300 de persoane ar fi fost ucise marți seara într-un atac israelian asupra unui complex spitalicesc din orașul Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății din teritoriul palestinian controlat de Hamas, potrivit AFP.

Palestinieni răniți în atacurile din GazaFoto: ashraf amra / AFP / Profimedia

Într-un comunicat, acesta a precizat că „între 200 și 300 de martiri” au fost uciși în bombardamentul care a lovit incinta spitalului Ahli Arab, situat în centrul orașului.

„Sute de victime zac sub dărâmături”, a adăugat sursa, fără a preciza dacă sunt morți sau răniți.

UPDATE 00:30 Consilierul principal al lui Benjamin Netanyahu a repetat afirmația armatei israeliene potrivit căreia o rachetă lansată de Jihadul Islamic palestinian este cel mai probabil de vină pentru atacul asupra spitalului din Gaza.

„Statisticile sunt clare. În rundele anterioare de lupte, aproximativ 33% din rachetele Jihadului Islamic lansate asupra Israelului au căzut în gol și au aterizat în Gaza”, a declarat Mark Regev pentru Sky News.

„Am avut un caz documentat în acest sens în ultima rundă de lupte din 2021, când toată lumea a spus că Israelul a lovit o țintă și a ucis o familie nevinovată. În cele din urmă am putut dovedi cu o înregistrare video că a fost racheta lor cea care a fost lansată și am văzut racheta aterizând.”, a spus el.

UPDATE 22:45 Armata israeliană susține că mai multe rachete lansate din Gaza spre Israel au trecut pe lângă spitalul din Gaza când a fost lovir, potrivit Reuters.

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că, pe baza „serviciilor de informații, o rachetă eșuată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) a provocat explozia mortală de la spitalul din Gaza", potrivit Times of Israel și Haaretz.

UPDATE Armata israeliană ar fi spus că spitalul a fost lovit chiar de Hamas în urma lansării eșuate a unei rachete , potrivit i24News. Nu există deocamdată alte surse care să confirme această informație.

Un oficial al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 500 de persoane au fost ucise și rănite în urma atacului aerian. Informațiile nu sunt confirmate din susrse independente.

Contactată de AFP, armata israeliană a declarat că verifică informațiile.

Abed Khaled / AP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că rapoartele despre un posibil atac aerian israelian împotriva spitalui din Gaza sunt încă în curs de examinare.

El a precizat că nu știe încă dacă explozia, care ar fi cauzat sute de victime, a fost un atac israelian.

Biroul de presă al Hamas a denunțat „o nouă crimă de război din partea ocupației (Israelului, n.r.)” și a precizat că „sute de pacienți, răniți și persoane strămutate” se află în unitate.

Anterior, agenția ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa) a anunțat moartea a șase persoane care se refugiaseră într-una dintre școlile sale din centrul Fâșiei Gaza. Acestea au fost ucise într-un raid israelian, potrivit aceleiași surse.

Potrivit agenției, cel puțin 4.000 de persoane se refugiaseră în această școală din cauza războiului dintre Hamas și Israel.

Acesta a izbucnit în urma unui atac sângeros comis de comandouri ale mișcării islamiste pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Atacurile israeliene de represalii asupra Fâșiei Gaza au ucis aproximativ 3.000 de persoane, majoritatea civili palestinieni, potrivit autorităților locale.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili uciși în ziua atacului, cel mai sângeros de la crearea statului Israel.

Hezbollah amenință că miercuri va fi "o zi de furie fără precedent" împotriva Israelului

Organizația Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat că mâine va fi "o zi de furie fără precedent" împotriva Israelului și a vizitei lui Joe Biden în această țară.

Gruparea militantă libaneză este un aliat al Hamas și a lăudat atacul fără precedent din sudul Israelului din 7 octombrie.

Israelul și Hezbollah au schimbat focuri de armă peste graniță în mod repetat în ultimele zile.