În prima vizită a unui oficial român în Israel, după începerea războiului, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, într-o conferință de presă alături de Benjamin Netanyahu, că Israelul are dreptul să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar, după atacurile teroriste ale Hamas.

Benjamin Netanyahu si Marcel CiolacuFoto: Guvern, Facebook

Șeful guvernului a transmis compasiunea societății rpmânești pentru victimele războiului pornit în urmă cu 11 zile.

„România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel, în ultimele zile, nivelul atrocităţilor comise de Hamas, o grupare teroristă care ţine ostatică populaţia palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste”, a spus Ciolacu.

„Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea colidoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugiaţilor”, a mai spus Ciolacu.

Premierul i-a mulţumit premierului Netanyahu pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat pentru repatrierea românilor.

La rândul său, Benjamin Netanyahu, a declarat că „lumea trebuie să fie unită în spatele Israelului în a distruge Hamas”.

În Israel, premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români afectați de situația de securitate din regiune, a comunicat Guvernul la finalul vizitei premierului.

  • ”Sunt alături de dumneavoastră și vă rog să aveți încredere că vom face tot ce este posibil pentru a vă sprijini și oferi siguranță”, le-a transmis premierul cetățenilor români din Israel.

Până acum, autoritățile române au oferit sprijin pentru repatrierea în siguranță a peste 2.200 de cetățeni români din Israel și continua demersurile pentru a oferi asistență consulară cetățenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în țară.

În prezența comunității evreiești, premierul a oferit domnului Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, distincție acordată de președintele României.

UPDATE Oficialii români au ajuns în Israel cu un avion militar și cei doi premieri vor susține declarații comune de presă în jurul orei 12:45, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Ulterior Guvernul a anunțat oficial că premierul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, vor susține declarații comune de presă în jurul orei 12.45.

De asemenea, prim-ministrul României va avea o întrevedere cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011.

  • ”Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară.
  • În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului și să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia și discursul incitator la ură”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul României și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, vor susține declarații comune de presă, care vor fi transmise LIVE pe canalele oficiale ale Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu va fi însoțit în vizita în Statul Israel de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

Peste 2100 de români, repatriați până acum din Israel

Peste 2.100 de cetățeni români au fost repatriați până acum din Israel, a anunțat vineri 13 octombrie Administrația Prezidențială, care a precizat că preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu omologul său israelian, Isaac Herzog.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul convorbirii, Iohannis a condamnat încă o dată atacurile teroriste inacceptabile împotriva Israelului şi a exprimat regretul că aceste acte violente s-au soldat cu numeroase victime în rândul civililor nevinovaţi.

350 de cetățeni români și membri de familie sunt în Fâșia Gaza. Peste 200 au cerut sprijin pentru repatriere

Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE, a declarat luni pentru HotNews.ro că Ministerul Afacerilor Externe are în atenție un număr de 350 de cetățeni români și membri de familie care sunt în Fâșia Gaza. Dintre aceștia, peste 200 au solicitat până în prezent sprijin în vederea evacuării.

„Suntem în contact cu cei care ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării în timp real. Până în prezent situația din teren nu a permis evacuarea în condiții de siguranță. Aceștia sunt relativ grupați în apropiere de Rafah. Avem pregătite toate planurile în vederea evacuării în siguranță a acestora”, a declarat Radu Filip pentru HotNews.ro.