Armata israeliană le cere civililor să evacueze orașul Gaza, în a șaptea zi de la izbucnirea războiului care a făcut până acum peste 1.300 de morți în rândul israelienilor, și aproape 1.800 în rândul palestinienilor. ONU consideră că este imposibil ca strămutarea într-un termen a peste un milion de oameni să aibă „fără consecințe umanitare devastatoare”. Hamas îi îndeamnă pe oameni să rămână pe loc.

Străzile din Gaza Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Netanyahu spune că Israelul „își lovește inamicii cu o putere fără precedent”. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a susținut vineri seară o conferință de presă vorbind despre eradicarea Hamas si sprijinul internațional pentru Israel.
  • Ostatici americani în captivitatea Hamas: Biden spune că va face ''tot ce-i stă în putere'' pentru a-i elibera
  • Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 1.900 de morți, dintre care 614 copii (ministerul palestinian)
  • Zeci de mii de persoane au manifestat vineri în numeroase țări arabe și musulmane în sprijinul palestinienilor, în cea de-a șaptea zi de război între Israel și Hamas, declanșat de un atac sângeros și fără precedent al mișcării palestiniene.
  • „Chiar și războaiele au reguli”, a declarat vineri secretarul general al ONU înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind situația din Israel și Gaza, cerând acces umanitar „imediat” în enclava palestiniană aflată sub asediu, potrivit AFP.
  • Raidurile israeliene din Gaza arată trecerea de la operațiuni aeriene la misiuni la sol
  • Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat vineri că "în acest moment, niciuna dintre agențiile noastre de informații nu a avut indicii specifice privind o amenințare la adresa Statelor Unite care să emane din atacul terorist al Hamas asupra Israelului", potrivit AFP.
  • Reacții internaționale la ordinul de evacuare a nordului Gaza: „Cerem ca acest ordin să fie anulat” / Putin: Seamănă cu asediul Stalingradului de naziști

Războiul Israel - Hamas, toate informațiile LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:05Ce impact poate avea războiul dintre Israel și Hamas asupra petrolului?

Un război între gruparea islamistă Hamas și Israel reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri geopolitice pentru piețele petroliere de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut, potrivit Reuters.

Spre deosebire de Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume, Israelul are o producție energetică foarte modestă. Dar există riscul ca războiul să se extindă la marii producători de energie din Orientul Mijlociu și să afecteze fluxurile de petrol și gaze.

00:45Experta ONU în populaţii strămutate s-a declarat vineri "îngrozită" de ordinul de evacuare dat de armata israeliană populaţiei din nordul Fâşiei Gaza, care constituie, potrivit ei, o crimă împotriva umanităţii, relatează Agerpres care citează AFP.

„Suntem îngroziţi de ideea că un milion de palestinieni se vor alătura celor 423.000 de persoane care au fost deja alungate din casele lor de violenţele din ultima săptămână”, a declarat Paula Gaviria Betancur, raportorul special al ONU pentru drepturile persoanelor strămutate în propria ţară, potrivit unui comunicat.

Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 1.900 de morți, dintre care 614 copii

00:34Lufthansa își suspendă zborurile spre Beirut până la 16 octombrie inclusiv, a anunțat vineri seară un purtător de cuvânt al companiei aeriene germane pentru AFP, în a șaptea zi de război între Israel și Hamas, declanșat de un atac sângeros și fără precedent al mișcării palestiniene.

Purtătorul de cuvânt al primei companii aeriene europene a invocat "situația actuală din Orientul Mijlociu" ca motiv al suspendării.

00:12Pentru Biden și Washington, apărarea Israelului "este personală"

"Este ceva personal": venind din partea lui Jake Sullivan, mereu atât de cerebralul consilier american pentru securitate națională, remarca spune multe despre modul în care Washingtonul abordează conflictul dintre Israel și Hamas, potrivit AFP.

Israelul are "datoria" de a se apăra, a declarat președintele american, care a evocat și o conversație cu Golda Meir.

Fostul prim-ministru israelian i-ar fi spus atunci: "Nu vă faceți griji, senator Biden. Avem o armă secretă în Israel (...) Nu avem unde să ne ducem".

23:45Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 1.900 de morți, dintre care 614 copii (ministerul palestinian)

Bilanțul morților în Fâșia Gaza a crescut la 1.900 de morți, a anunțat vineri seara Ministerul palestinian al Sănătății din Hamas, în urma intensificării bombardamentelor israeliene în acest teritoriu palestinian controlat de mișcarea islamistă.

Aceste lovituri neîncetate "au costat viața a 1.900 de martiri, dintre care 614 copii și 370 de femei", a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că 7.696 de persoane au fost rănite, la șase zile de la atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului.

Demonstrații în numeroase țări arabe și musulmane în sprijinul palestinienilor

23:31Ostatici americani în captivitatea Hamas: Biden spune că va face ''tot ce-i stă în putere'' pentru a-i elibera

Preşedintele american Joe Biden a promis că va face "tot ce-i stă în putere" pentru a-i elibera pe cetăţenii americani ţinuţi ostatici de Hamas, într-un interviu din care un prim extras a fost difuzat vineri de CBS, potrivit AFP.

Joe Biden a purtat vineri o discuţie de la distanţă cu familiile celor 14 cetăţeni americani, despre care SUA nu ştiu nimic la aproape o săptămână de la atacul lansat de Hamas împotriva Israelului, a anunţat Casa Albă.

23:10Moment de reculegere la meciurile echipelor naţionale, pentru Israel

FRF anunţă că la meciurile din această perioadă ale echipelor naţionale se va ţine un moment de reculegere pentru victimele “actelor teribile de terorism care au afectat statul Israel”.

“FRF îşi exprimă consternarea faţă de actele teribile de terorism care au afectat statul Israel.

22:53 Demonstrații în numeroase țări arabe și musulmane în sprijinul palestinienilor

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri în numeroase țări arabe și musulmane în sprijinul palestinienilor, în cea de-a șaptea zi de război între Israel și Hamas, declanșat de un atac sângeros și fără precedent al mișcării palestiniene.

22:34Gaza: „Chiar și războaiele au reguli”, insistă șeful ONU

„Chiar și războaiele au reguli”, a declarat vineri secretarul general al ONU înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind situația din Israel și Gaza, cerând acces umanitar „imediat” în enclava palestiniană aflată sub asediu, potrivit AFP.

„Situația din Gaza a atins un nivel periculos de scăzut”, a declarat Antonio Guterres în fața presei, descriind un „sistem de sănătate pe punctul de a se prăbuși”, „morgi care se revarsă” și „o criză a apei” în enclava palestiniană asediată.

Raidurile israeliene din Gaza arată trecerea de la operațiuni aeriene la misiuni la sol

22:11Netanyahu spune că Israelul „își lovește inamicii cu o putere fără precedent”

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a susținut vineri seară o conferință de presă vorbind despre eradicarea Hamas si sprijinul internațional pentru Israel.

El început prin a spune că a vorbit cu familiile care au pierdut persoane dragi și că Israelul „nu va uita niciodată aceste acte oribile ale dușmanilor noștri”

21:56Un americano-israelian din Tel Aviv, Robby Berman, oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic Hamas

Un americano-israelian cu domiciliul în Tel Aviv, Robby Berman, a anunţat săptămâna aceasta la postul american Fox News că oferă suma de un milion de shekeli (250.000 de dolari) oricui ajută la eliberarea unui ostatic, în contextul unei îngrijorări tot mai mari cu privire la soarta unor zeci de ostatici răpiţi din Fâşia Gaza şi înaintea ultimatumului Israelului de evacuarea a jumătate din populaţia Fâşiei Gaza în vederea unei ofensive terestre, relatează BFMTV.

21:36Raidurile israeliene din Gaza arată trecerea de la operațiuni aeriene la misiuni la sol

Printre motivele invocate de armata israeliană se numără localizarea ostaticilor, eliminarea armelor aparținând Hamas și luarea în vizor a echipelor tactice ale Hamas.

„A fost în mod clar o misiune de sondare a informațiilor. Nu este vorba de o invazie la scară largă pe care am putea să o vedem în următoarele ore sau zile - cel puțin nu încă!, a explicat corespondentul Sky News în Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall.

Israelul a dat unui spital din Gaza „doar două ore pentru a fi evacuat”

21:29Israelul a dat unui spital din Gaza „doar două ore pentru a fi evacuat”, a declarat o organizație umanitară.

MSF International a declarat că spitalul Al Awda a fost informat de către Israel să evacueze personalul și pacienții.

"Personalul nostru continuă să trateze pacienți", a precizat organizația într-o declarație postată pe X. "Condamnăm fără echivoc această acțiune, vărsarea continuă de sânge fără discriminare și atacurile asupra asistenței medicale din Gaza, potrivit Sky News.

21:15Atac cu cuțitul în Franța: Un profesor a fost ucis la un liceu din Arras

Franța a fost plasată în stare de alertă „atac de urgență” în urma unui atac cu cuțitul la Arras, în nordul țării, în care un profesor a fost ucis și două persoane au fost grav rănite, pe fondul temerilor că conflictul dintre Israel și Hamas s-ar putea extinde, a anunțat vineri seara biroul premierului, informează AFP.

Credincioșii și reprezentanții comunității musulmane au condamnat vineri cu fermitate atacul „barbar” în care un bărbat care a strigat „Allah Akbar” a ucis un profesor și a rănit grav două persoane într-un liceu din Arras.

20:45New York: Un oficial republican pro-Israel este urmărit penal pentru posesie ilegală de armă la un miting pro-palestinian

O republicană din Consiliul municipal din New York a fost inculpată vineri pentru posesie ilegală de armă după ce s-a prezentat cu o zi înainte, cu un pistol la centură, la un miting pro-palestinian pe care îl denunța, a confirmat pentru AFP poliția newyorkeză.

20:23Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat vineri că "în acest moment, niciuna dintre agențiile noastre de informații nu a avut indicii specifice privind o amenințare la adresa Statelor Unite care să emane din atacul terorist al Hamas asupra Israelului", potrivit AFP.

"Rămânem vigilenți", a adăugat el, în special pentru a proteja comunitățile evreiești și musulmane din Statele Unite.

Armata israeliană anunță că a efectuat incursiuni terestre în Gaza

20:18 Primul zbor special închiriat pentru evacuarea cetățenilor americani a părăsit Israelul cu destinația Europa, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, fără a da detalii despre destinație.

El a precizat că vor urma și alte zboruri.

19:44 Reacții internaționale la ordinul de evacuare a nordului Gaza: „Cerem ca acest ordin să fie anulat” / Putin: Seamănă cu asediul Stalingradului de naziști

Ordinul de evacuare emis vineri pentru locuitorii din nordul Fâșiei Gaza, un teritoriu aflat sub asediu de la atacul Hamas asupra Israelului, a fost denunțat de Iordania, Liga Arabă și Turcia și dezaprobat de ONU, care se teme de o catastrofă umanitară.

Vezi care sunt principalele reacții.

19:37 O echipă de jurnalişti Reuters a fost surprinsă în bombardamente în sudul Libanului. Cameramanul Reuters Essam Abdullah a fost ucis, iar jurnaliştii Carmen Jokhdar şi Ellie Brakhaya de la Al Jazeera au fost răniţi, potrivit presei străine.

Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional

19:22Gaza: Armata israeliană anunță că a efectuat incursiuni terestre „în ultimele 24 de ore”.

Forțele terestre israeliene au efectuat incursiuni terestre în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, a anunțat vineri armata, înaintea unei ofensive terestre așteptate în acest teritoriu palestinian dens populat, potrivit AFP.

Hezbollah este „pe deplin pregătit” să intervină împotriva Israelului

19:06Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri, în timpul unei vizite în Israel, că UE este alături Israel. „Acesta este momentul să fim solidari cu Israelul și poporul său”, a spus șefa Comisiei.

„Permiteți-mi să fiu, de asemenea, foarte clară că Hamas este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă”, a spus von der Leyen.

„Actele Hamas nu au nimic de-a face cu aspirația legitimă a poporului palestinian. Dimpotrivă, oroarea pe care a dezlănțuit-o Hamas nu face decât să aducă mai multă suferință pentru palestinienii nevinovați”, a adăugat ea.

19:02Secretarul de stat amercan Anthony Blinken a cerut vineri Israelului să ia „toate măsurile posibile” pentru a evita moartea civililor din Fâșia Gaza.

18:29Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat vineri că motivul conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas este "nedreptatea istorică" împotriva palestinienilor, relatează AFP. "Rădăcina acestei probleme constă în amânarea îndelungată a realizării aspiraţiei Palestinei privind crearea unui stat independent şi în faptul că nedreptatea istorică suferită de poporul palestinian nu a fost corectată", a spus Wang Yi după o întrevedere, la Beijing, cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

17:20Israelul ar fi de acord cu crearea unor „zone securizate” pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza, a declarat vineri un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în turneul regional în Orientul Mijlociu, transmite AFP

16:30Hezbollah este „pe deplin pregătit” să intervină împotriva Israelului la momentul potrivit, a declarat vineri numărul doi al organizaţiei paramilitare libaneze în faţa a peste o mie de susţinători ai grupării care au manifestat în sprijinul palestinienilor la Beirut, relatează AFP.

Declaraţiile survin în momentul în care există îngrijorări că Hezbollah, aliat al Iranului, ar putea deschide un nou front în lupta împotriva Israelului din Liban. „Hezbollah urmăreşte mişcările inamicului. Suntem pe deplin pregătiţi şi vom lua măsuri la momentul potrivit”, a avertizat şeicul Naim Qassem.

Vaticanul se oferă să medieze între Israel și Hamas pentru eliberarea ostaticilor din Gaza

16:34 Lior Raz, actorul şi unul dintre cei doi creatori ai serialului de succes „Fauda” de pe Netflix, s-a alăturat luptei împotriva Hamas, scrie The Hollywood Reporter.

16:21Potrivit ministerului Sănătății din Palestina, 1.799 de palestinieni au murit și 6.388 au fost răniți, de la începutul confruntării Hamas- Israelul.

16:20Vaticanul s-a oferit să medieze între Israel și militanții Hamas pentru eliberarea ostaticilor din Gaza și pentru a facilita pacea. De asemenea, Vaticanul susține că orice răspuns israelian la atacul „inuman” al Hamas trebuie să respecte „proporționalitatea”. Potrivit Reuters, într-un interviu acordat presei Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a declarat că Sfântul Scaun rămâne ferm convins că o soluție cu două state este singura modalitate de a garanta pacea durabilă în regiune.

Civilii din Gaza fug după ultimatumul Israelului

16:11Mitinguri de amploare pentru susținerea palestinenilor din Fâșia Gaza au avut loc orientul mijlociu. La Bagdad, mulțimea a umplut Piața Tahrir din centrul capitalei Irakului. În capitala Yemenului, Sanaa, demonstranții au ieșit în stradă fluturând steaguri yemenite și palestiniene. În Islamabad, capitala Pakistanului, unii credincioși au călcat pe steaguri ale SUA și Israelului.

15:54Confruntări între palestinieni și forțele de ordine israeliene au loc la nord de Ierusalim, transmite agenția palestiniană de știri. Potrivit sursei citate, tensiunile sunt în Beit Ijza și Beit Daqu, la nord-vest de Ierusalim, și în Al-Ram din nord. Forțele israeliene au tras gloanțe de luptă și gaze lacrimogene, noteaza wafa.ps.

15:08Civilii fug în sudul Fâșiei Gaza după ce Israelul i-a avertizat să evacueze zona de nord în 24 de ore. Ordinul vizează întregul oraș Gaza și două tabere mari de refugiați, Jabalya și Beach Camp. De asemenea, vizate sunt orașele Beit Hanoun și Beit Lahia. Împreună, aceastea reprezintă una dintre cele mai dens populate părți ale Fâșiei Gaza, cu peste 1 milion de oameni.

Foto: Mohammed Talatene / DPA / Profimedia

Foto: Mohammed Talatene / DPA / Profimedia

Foto: Mohammed Talatene / DPA / Profimedia

14:39Momentul în care un reporter BBC cade în genunchi și plânge într-un spital din Gaza, copleșit de emoție

OMS: Nu mai există niciun loc sigur în Gaza

14:35Peste 2.100 de cetățeni români au fost repatriați până acum din Israel, a anunțat Administrația Prezidențială, care a precizat vineri că preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu omologul său israelian, Isaac Herzog.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul convorbirii, Iohannis a condamnat încă o dată atacurile teroriste inacceptabile împotriva Israelului şi a exprimat regretul că aceste acte violente s-au soldat cu numeroase victime în rândul civililor nevinovaţi.

14:30Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că în Gaza „nu mai există niciun loc sigur în care să meargă civilii”. Purtătorul de cuvânt al organizației, Tariq Yasarevic a spus în timpul unei conferințe de presă a ONU la Geneva că sistemul de sănătate din Fâșia Gaza „a atins punctul de colaps”. Potrivit organizației, șase din cele șapte spitale majore din Fâșie nu mai funcționează decât parțial.

14:28Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a îndemnat vineri Israelul să ridice „imediat" blocada asupra Fâşiei Gaza, afirmând că „pedepsirea colectivă" a civililor pentru atrocităţile teroriste ale Hamas echivalează cu o crimă de război, relatează CNN.

14:08Secretarul american al Apărării Lloyd Austin i-a spus premierului Israelului că în multe privințe, gruparea teroristă Hamas este mai rea decât ISIS. „Suntem cu dumneavoastră, domnule prim-ministru, și așa cum a spus președintele, vă sprijinim”, i-a spus Austin primului ministru Benjamin Netanyahu într-o întâlnire la Tel Aviv.

13:56 O rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit o zonă rezidențială din Ashkelon. Potrivit autorităților, mai multe mașini au fost grav avariate în urma impactului

13:52La aproape 20 de luni de război în Ucraina, în urma căruia mii de civili au murit în atacurile Moscovei, președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că o ofensivă terestră israeliană în Gaza ar avea ca rezultat un nivel de victime civile care ar fi „absolut inacceptabil", informează Reuters.

Atac islamist în Franța

13:50Forțele de Apărare Israelului au declarat unele zone din orașul Metula (nordul Israelului) zone militare închise, potrivit autorităților locale.Zona militară închisă se aplică numai secțiunilor orașului din apropierea gardului de graniță cu Liban. Locuitorii care au părăsit orașul în ultimele zile sunt rugați să nu se mai întoarcă.

13:40Un profesor a fost ucis și alte două persoane au fost grav rănite într-un atac cu cuțitul la o școală din orașul Arras aflat în nord-estul Franței, a anunțat poliția franceză

13:27 Președintele Comisiei Uniunii Europene Ursula von der Leyen și președintele Parlamentului European Roberta Metsola au sosit vineri în Israel pentru a-și exprima solidaritatea după atacul Hamas asupra sudului Israelului. „Suntem aici cu un mesaj de solidaritate după cel mai grav atac terorist pe care l-a îndurat Israelul de-a lungul generațiilor”, a scris Metsola la X. „Teroarea nu va prevala. Modul în care răspundem contează. Putem – trebuie – să oprim Hamas.

13:22Municipalitatea din Sderot confirmă că 7 rachete au atins orașul, dar nu au existat victime, scrie presa din Israel.

13:18Ministrul de externe al Iranului spune că și alte părți s-ar putea implica în conflict dacă atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza nu se opresc. „Dacă aceste crime de război nu se opresc imediat, atunci ne putem imagina orice posibilitate”, spune Hossein Amirabdollahian. El nu detaliază, dar a fost un indiciu că grupurile susținute de Iran s-ar putea alătura războiului. „America nu poate trimite arme și bombe pentru a ucide femei, copii și civili în Gaza și, în același timp, solicită tuturor părților să se autocontroleze.”

Hamas sfidează ordinul militar israelian de a evacua nordul Fâșiei Gaza

13:06Ambasada Israelului în România a mulţumit, într-un mesaj, României, pentru sprijinul necondiţionat oferit care este cu atât mai valoros cu cât este manifestat în aceste momente tragice prin care trecem, subliniind încă o dată temeinicia relaţiilor dintre ţările şi popoarele noastre.

”Vă mulţumim VOUĂ! Vouă, tuturor celor care ieri aţi fost alături de noi într-un moment deosebit de important pentru Statul #Israel şi pentru poporul israelian. Vouă, tuturor celor care v-aţi alăturat apelului nostru de a lupta împotriva terorismului. Gestul vostru de solidaritate şi întreaga susţinere pe care ne-aţi acordat-o înseamnă nespus de mult pentru noi”, transmite Ambasada Israelului, după mitingul care a avut loc joi în Capitală.

12:52Ministrul italian de externe Antonio Tajani a confirmat că a sosit în Israel , una dintre numeroasele vizite europene la nivel înalt așteptate astăzi.

12:45Hamas a îndemnat oamenii din țările care au granițe cu Israelul - să sprijine poporul din Gaza, și a reînnoit cererea adresată rezidenților palestinieni de a a rămâne pe loc, sfidând ordinul militar israelian de a evacua partea de nord a Fâșiei Gaza. „Le spunem oamenilor din nordul Gazei și din orașul Gaza, să rămână în casele lor . Ocupația vrea să ne strămute încă o dată de pe pământul nostru. Vom muri și nu vom pleca.”

12:46 Persoana cu dublă cetățenie, israeliano-română, dată dispărută joi de către familia sa, a murit, anunțul fiind făcut de autoritățile israeliene, potrivit Ministerul Afacerilor Externe.

12:33 Forțele de Apărare Israelului spun că au lovit zeci de locuri din care se lansau drone în Fâșia Gaza, care erau situate pe acoperișurile clădirilor rezidențiale. „Acesta este un alt exemplu al modului în care gruparea teroristă Hamas îi folosește pe cetățenii Fâșiei Gaza ca scut uman”, a spus IDF într-un comunicat.

12:22 Contul de socializare care îl reprezintă pe regele Iordaniei Abdullah al II-lea a postat o imagine de la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken . În mesaj, se spune că regele „îndeamnă la deschiderea de coridoare umanitare pentru asistență medicală și ajutor pentru Gaza ”, adăugând că „a cerut protejarea civililor, detensionarea și încheierea războiului din Gaza”.

12:15Un rezident din Gaza, care a vorbit cu The Times of Israel sub condiția anonimatului, confirmă că Hamas îi împiedică pe rezidenții din nordul fâșiei să plece. „Când găsesc oameni care merg la mașini, îi forțează să se întoarcă”, spune bărbatul din Gaza. Sursa adaugă că mulți rezidenți nu plănuiesc să evacueze, deoarece nu ar avea la cine să meargă în sudul enclavei.

OMS denunță o „condamnare la moarte” a pacienților vulnerabili din Gaza

12:09Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a cere pacienților vulnerabili să evacueze spitalele din Gaza echivalează cu o „condamnare la moarte”, iar directorul general al agenției a cerut Israelului să-și anuleze ordinul de evacuare.

11:40 Mai multerachete (circa 150, susține presa din Israel) au fost trase spre Ashkelon și alte zone din apropierea graniței cu Gaza, declanșând sirenele aeriene. Lansările vin după 14 ore de liniște relativă

11:31Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Hamas este responsabil pentru orice prejudiciu adus civililor care nu părăsesc partea de nord a Fâșiei Gaza.

„Responsabilitatea pentru ceea ce se poate întâmpla celor care nu pleacă va reveni Hamas”, spune el.

11:26Alţi 127 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul a trei curse operate de mai multe companii aeriene, în cursul după-amiezii de joi şi în noaptea de joi spre vineri, transmite Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.

11:22Reuters relatează că șase dintre ostatici au fost uciși în lovituri în două locuri separate din districtul de nord și încă șapte au murit în lovituri care au lovit trei locuri din districtul Gaza .

11:10De la declanșarea războiului în Ucraina, sute de mii de ruși au emigrat din Rusia, iar câteva mii s-au mutat în Israel în cadrul unui program de repatriere prin care persoanele cu rădăcini evreiești au obținut cetățenia israeliană, notează serviciul rusesc al BBC.

11:07Un angajat al ambasadei israeliene la Beijing a fost internat în spital după ce un atac a avut loc asupra lui, a declarat Ministerul de Externe al Israelului. Diplomatul este în stare stabilă. Nu se știe care au fost motivele atacului, dar evreilor li s-a recomandat să stea în alertă vineri, după ce Hamas a cerut o „zi a furiei”.

10:47Gruparea teroristă Hamas susține că 13 ostatici (printre care și cetățeni străini) pe care îi ține în Fâșia Gaza au fost uciși de atacurile aeriene israeliene, scrie The Times of Israel.

Secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a aterizat în Israel

10:44 Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian s-a întâlnit vineri cu șeful Hezbollah-ului în Liban, scrie presa libaneză, citată de Reuters

10:29Secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a aterizat în Israel . La începutul acestei săptămâni, el a fost la Bruxelles pentru două zile de întâlniri ale NATO.

10:28BBC a discutat cu un supraviețuitor al masacrului din Kibbutz Kfar Aza care crede că invazia terestră israeliană este justificată.

”Am întâlnit-o pe Neta Portal (22 de ani), la un spital din Tel Aviv, unde medicii au îndepărtat acum cu grijă fiecare glonț - cinci în piciorul stâng și unul din dreapta.

Ea tremură când își amintește cum bărbați înarmați au pătruns în camera rezidenților din comunitatea evreiască din Kfar Aza și au deschis focul: „Impușcau oameni. Împușcau copiii. Și oamenii strigau „Te rog, nu, te rog nu”.

"Vrei adevărul? Nu mai vreau Hamas în viața mea. Trebuie să-i distrugem unul câte unul. Trebuie să fim puternici".

10:19Filipine a confirmat moartea unui alt cetățean în conflictul dintre Hamas și Israel , ridicând numărul morților pentru cetățenii țării la trei.

Victima era o femeie de 49 de ani din Negros Occidental, care lucra ca îngrijitoare, potrivit subsecretarului departamentului de afaceri externe Eduardo de Vega. Ea a fost ucisă în prima zi a atacului Hamas , a spus el. Alți patru filipinezi sunt dispăruți.

În Israel trăiesc aproximativ 30.000 de filipinezi, majoritatea lucrând ca îngrijitori.

La începutul acestei săptămâni, viceprimarul Ierusalimului, Fleur Hassan-Nahoum, a adus un omagiu unei asistente filipineze pe nume Angelyn, care își îngrijea pacienta în vârstă, Nira, în kibutz-ul Kfar Gaza. În ciuda ocaziilor de a fugi de atacurile Hamas, Angeline a rămas alături de Nira; ambii au fost uciși

10:12Un sondaj publicat de The Times of Israel arată că sprijinul public pentru premierul Benjamin Netanyahu și aliații săi s-a prăbușit, alegătorii preferându-l pe Benny Gantz

09:46 Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Israelul că foloseşte fosfor alb în operaţiunile militare din Gaza şi Liban, transmit dpa şi EFE.

Haos în nordul Gaza, după ordinul de evacuare a 1,1 milioane de locuitori

09:43Hamas le cere oamenilor să stea acasă și să ignore ordinele de evacuare israeliene. „Rămâneți neclintiți în casele voastre și stați fermi în fața acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupanți”, transmit oficialii Hamas. Israelul a ordonat evacuarea nordului Gazei , inclusiv a orașului Gaza, unde trăiesc sute de mii de oameni. Palestinienii ar putea fugi doar în sudul Gazei, deoarece Israelul a închis complet teritoriul. ONU spune că 400.000 de palestinieni au fost deja strămutați

09:36Ungaria nu va permite niciun miting care să susțină „organizațiile teroriste”, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orbán la postul public, adăugând că toți cetățenii maghiari ar trebui să se simtă în siguranță, indiferent de credință sau origine. „Este șocant că există mitinguri de simpatie care susțin teroriștii în întreaga Europă”, a spus Reuters Orbán. „Au fost încercări chiar și în Ungaria. Dar nu vom permite mitinguri de simpatie care susțin organizațiile teroriste”.

09:26SUA vor începe vineri evacuarea cetățenilor săi din Israel. SUA vor zbura astăzi cu primul zbor de repatriere pentru a aduce cetățenii din Israel acasă.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale, John Kirby, a declarat că vor căuta și alte modalități de a ajuta cetățenii să plece, pe uscat sau pe mare.

Alte țări precum Argentina, Franța, Coreea de Sud, Australia și Canada și-au evacuat cetățenii aflați în Israel de-a lungul săptămânii.

Japonia a anunțat, de asemenea, că va trimite un zbor charter în Israel pentru a evacua cetățenii japonezi în weekend. Există aproximativ 1.300 de japonezi în Israel, dar nu se știe câți au plecat deja cu zborurile comerciale.

09:06Agenția de presă din Turcia Anadolu scrie că sute de mii de oameni au început să se deplaseze către complexul medical Al Shifa din orașul Gaza, în urma ordinului de evacuare.

Civilii din Gaza sunt confuzi și îngroziți, fiindu-le teamă că nu vor putea scăpa de ceea ce ar echivala cu cea mai mare mutare a unei populații din ultimele decenii. Se estimează 1,1. milioane de oameni trăiesc în partea de nord a fâșiei Gaza, care include orașul Gaza și periferiile sale.

Complexul medical Al Shifa este cel mai mare din Gaza și a oferit adesea adăpost civililor din oraș în timpul atacurilor sau în momentele de criză. Mii de oameni se adăposteau deja acolo, iar spitalul a suferit pagube din cauza atacurilor aeriene din apropiere.

Doctorul Ghassan Abu-Sittah de la spitalul Shifa a spus ieri: „Suntem la punctul de rupere. Sunt pacienți răniți pe coridoare și nu au mai rămas paturi. Tabăra de refugiați din apropiere a fost lovită, iar toate spitalele sunt peste capacitatea, peste capacitate.”

08:50 E haos în nordul Gazei, după ordinul de evacuare primit. Nebal Farsakh, un purtător de cuvânt al Semilunii Roșii Palestiniene din orașul Gaza, a declarat pentru Associated Press că nu există nicio modalitate de a muta un milion de oameni în siguranță atât de repede.

„Uitați de mâncare, uitați de electricitate, uitați de combustibil. Singura preocupare acum este doar să vă salvați viața, spuse Farsakh, izbucnind în hohote de plâns. „Ce se va întâmpla cu pacienții noștri?” se întreba ea. „Avem răniți, avem bătrâni, avem copii care sunt în spitale.” Farsakh a spus că mulți dintre medici refuzau să evacueze spitalele și să abandoneze pacienții.

08:33Forțele Aeriene Israeliene au publicat o actualizare a datelor în care afirmă că 750 de „ținte” au fost lovite în Gaza noaptea trecută, „inclusiv tuneluri teroriste subterane ale Hamas, ansambluri și posturi militare, reședințe ale agenților teroriști utilizate ca centre de comandă militară, depozite de arme și sisteme de comunicații

Armata israeliană se pregătește pentru o posibilă operațiune terestră

08:04Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari subliniază că Israelul nu dorește să facă rău civililor palestinieni. „Ne luptăm cu un grup terorist, nu cu populația din Gaza. Vrem ca civilii să nu fie răniți, dar nu putem trăi cu stăpânirea Hamas-ISIS lângă granița noastră”, a spus Hagari. El spune că ordinul de evacuare a palestinienilor din zonă are scopul de a permite „libertatea de acțiune și mări daunele aduse Hamas.”

„Hamas a efectuat unul dintre cele mai îngrozitoare acte pe care le-a văzut lumea, depunem eforturi pentru a evacua rezidenții pentru a adânci pagubele, pentru a prăbuși această organizație”, spune Hagari.

După ce ONU a transmis că o astfel de evacuare în 24 de ore ar fi imposibilă, Hagari a spus că „înțelegem că va dura câteva zile.”

„Transmitem [avertismentul] prin canale de comunicare și în arabă, există modalități prin care mesajul ajunge la populație”, adaugă el. „Cine nu ascultă aceste recomandări, își pune familia în pericol.”

08:00Mesajul Armatei israeliene către locuitorii din Gaza: „Organizația teroristă Hamas a purtat un război împotriva statului Israel , iar orașul Gaza este o zonă în care au loc operațiuni militare. Această evacuare este pentru propria dumneavoastră siguranță. Vă veți putea întoarce în orașul Gaza dor atunci când va fi făcut un alt anunț care să vă permită acest lucru. Nu vă apropiați de zona gardului de securitate al Israelului. Teroriștii Hamas se ascund în orașul Gaza, în interiorul tunelurilor, sub case și în clădirile populate cu civili nevinovați care vă folosesc ca scuturi umane”.

07:44John Kirby, Coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice al Statelor Unite, a declarat pentru CNN că SUA „sunt in contact din oră în oră cu omologii israelieni” pentru a se asigura că există o modalitate prin care palestinienii pot părăsi Gaza în siguranță. „Fie că există sau nu o incursiune la sol – și îi voi lăsa pe israelieni să vorbească despre operațiunile lor – vrem să ne asigurăm că există o modalitate pentru oamenii care locuiesc în Gazași care vor să iasă, să o facă în siguranță. Credem că ar trebui să existe o ocazie ca civilii din Gaza să plece acum, ieri, adică imediat”, a spus Kirby

07:25Reprezentantul Israelului spune că răspunsul ONU la ordinul de evacuare este „rușinos”. Israelul a răspuns ONU, cu privire la ordinul de evacuare al populației din Gaza, spunând că declarația organismului internațional este „rușinoasă”. Gilad Erdan, ambasadorul țării la ONU, a declarat că "mulți ani, ONU a închis ochii la înarmarea Hamas și la utilizarea populației civilă din Fâșia Gaza ca ascunzătoare pentru armele și crimele sale”, a spus el.

07:13Armata israeliană confirmă că se pregătește pentru o posibilă operațiune la sol în Gaza, dar că conducerea politică nu a luat decizia legată de când va avea loc aceasta. Lt.-colonelul Richard Hecht a declarat joi reporterilor că forțele „se pregătesc pentru o manevră la sol”. Ordinul de evacuare dat anterior pare să indice că o ofensivă la sol este iminentă. Armata a investit resurse extraordinare pentru un astfel de scenariu, relatează Associated Press, construind chiar și o bază de antrenament în deșertul sudic menită să reproducă peisajul urban al Gazei.

06:33Regina Rania a Iordaniei a atacat Israelul într-un story pe Instagram în care a scris că „nu poate fi vorba de autoapărare dacă tu ești o putere ocupantă”, referindu-se la atacurile armatei israeliene împotriva Hamas.

06:01Armata israeliană cere ca 1,1 milioane de locuitori din Gaza să fie relocați în sud în următoarele 24 de ore, potrivit ONU. „ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

„ONU face un apel ferm ca orice astfel de ordin să fie anulat”, a spus el.

Blinken a ajuns în Iordania

05:38 Associated Press a vorbit cu palestinienii din spitalele din Gaza, scrie The Guardian. Iată cu ce se confruntă ei:

„Nu este posibil, sub nicio circumstanță, să mai continuăm această muncă (să aibă grijă de bolnavi- n.red))”, a spus Mohammad Abu Selim, directorul general al Spitalului Shifa. „Pacienții sunt acum pe străzi. Răniții sunt pe străzi. Nu mai putem găsi un singur pat pentru ei.”

Cu resursele la limită, clinici lipsite de personal și ambulanțe care au nevoie de ore întregi pentru a duce victimele la spitale deoarece atacurile aeriene au distrus infrastructura, e un haos total.

„Știm că, dacă un caz este critic, pur și simplu nu are cum supraviețui”, a spus Khalil Abu Yehiya, un profesor de 28 de ani, a cărui locuință a fost bombardată în atacurile aeriene de joi asupra taberei de refugiați Jabaliya.

Când un bombardament mai puternic a lovit tabăra de refugiați Shati, chiar la nord de orașul Gaza, de-a lungul coastei mediteraneene, un nou val de răniți a intrat în complexul spitalicesc - copii mici cu vânătăi și bandaje, bărbați cu garouri improvizate, fete tinere cu sânge pe față. Deoarece unitatea de terapie intensivă era plină, unii stăteau întinși pe coridoarele spitalului, lipiți de pereți pentru a degaja culoarele pentru personal și brancardiere.

„Am fost în multe locuri și am văzut orori și bombardamente. Dar nu la acest nivel de nebunie”, a spus fotojurnalista locală Attia Darwish, în vârstă de 36 de ani, în timp ce privea răniții cum se întorc în spital.

05:23 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat vineri dimineață în capitala Iordaniei, Amman. Blinken se va întâlni cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și cu regele Abdullah al Iordaniei. Din Amman, Blinken va călători în Qatar, unul din sponsorii Hamas.

Sumarul ultimelor 24 de ore de război

  • Organizația Națiunilor Unite afirmă că armata israeliană ar fi cerut ca aproximativ 1,1 milioane de palestinieni din Gaza să fie mutați în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, o solicitare pe care o consideră imposibilă „fără consecințe umanitare devastatoare”. ONU face un apel ferm ca orice astfel de ordin să fie anulat
  • P​remierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Parlamentului, cu ocazia depunerii jurământului noului cabinet de război că „se așteaptă la multe zile dificile”.
  • ONU afirmă că Gaza se confruntă cu o situație „îngrozitoare”, în care hrana și apa se epuizează rapid și 50.000 de femei însărcinate nu pot accesa serviciile esențiale.
  • Peste 1.400 de oameni au fost uciși în Gaza de când Israelul a lansat atacuri aeriene, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății.
  • Bombardamentele vin pe fondul unui blocaj total în Gaza. Israelul spune că nu va ridica restricțiile decât dacă Hamas eliberează toți ostaticii.
  • Hamas ar fi răpit cel puțin 150 de persoane și le-a dus în Gaza în timpul atacurilor asupra Israelului, atacuri în care au murit circa 1.300 de oameni.
  • Șeful de stat major al armatei israeliene, Herzi Halevi , a recunoscut joi că armata nu a reușit să protejeze civilii.
  • Șefa UE Ursula von der Leyen și secretarul american al apărării Lloyd Austin pleacă vineri în Israel pentru a-și arăta sprijinul.

05:17Ministrul iranian al Afacerilor Externe Hossein Amirabdollahian spune că dacă bombardamentul Israelului asupra Gazei continuă, războiul se poate deschide pe „alte fronturi”, o aparentă referire la gruparea teroristă libaneză Hezbollah.

Amirabdollahian a ajuns la Beirut, unde a fost întâmpinat de reprezentanții Hamas și Jihadul Islamic Palestinian împreună cu oficiali libanezi.

04:45Atacurile israeliene au distrus unsprezece moschei și 90 de școli. De asemenea, alte 752 de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, cuprinzând 2.835 locuințe au fost avariate, spune ONU, citând cifre de la Ministerul Lucrărilor Publice și Locuințelor din Gaza.

04:30Organizația Națiunilor Unite a lansat un apel de urgență în valoare de 294 de milioane de dolari pentru a aborda „cele mai urgente nevoi” din Gaza și Cisiordania ocupată, unde peste 400.000 de palestinieni și-au părăsit casele în ultimele zile. Fondurile vor fi folosite pentru a ajuta peste 1,2 milioane de oameni, a declarat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, adăugând că luptele recente din regiune au lăsat grupurile de ajutor fără resurse adecvate.

01:40 Hollywood condamnă „actele teroriste barbare” ale Hamas după atacul asupra Israelului.

Sute de celebrități de la Hollywood au semnat joi o scrisoare deschisă în care condamnă „actele teroriste barbare” ale Hamas, soldate cu peste o mie de israelieni într-un atac fără precedent la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit AFP.

01:00 Rusia acuză că loviturile aeriene ale Israelului asupra Siriei încalcă dreptul internaţional.

Ministerul rus de Externe a denunțat loviturile aeriene de joi ale Israelului asupra Siriei, afirmând că acestea au încălcat suveranitatea, precum şi dreptul internaţional, scrie Reuters.

Potrivit MAE rus, forţele aeriene israeliene au deteriorat pistele aeroporturilor internaţionale din Damasc şi Alep, forţându-le să-şi suspende operaţiunile.

„În contextul escaladării bruşte a situaţiei din zona conflictului palestiniano-israelian, astfel de acţiuni în forţă pot duce la consecinţe extrem de periculoase, deoarece ar putea provoca o escaladare armată în întreaga regiune. Acest lucru nu trebuie lăsat niciodată să se întâmple”, susține ministerul rus.

00:27Un actor israelian, David Cunio, ar fi fost răpit de Hamas alături de soţia sa, de fiicele sale în vârstă de 3 ani, de cumnata şi de nepoata sa, în timpul masacrului de sâmbătă, scrie Variety.

00:05Manifestații pro-palestiniene în mai multe orașe din Franța, în ciuda faptului că au fost interzise.