Potrivit unor surse palestiniene și egiptene, luni dimineață urma să intre în vigoare o încetare a focului timp de 5 ore între Israel și Hamas pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza și evacuarea persoanelor străine. Atât premierul Netanyahu cât și oficiali și Hamas neagă că s-ar fi ajuns la un acord; punctul de trecere a frontierei Rafah rămâne închis

Oamenii așteaptă deschiderea trecerii Rafah pentru a trece în siguranță din Fâșia GazaFoto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia
  • Câteva sute de cetățeni americani și familiile lor sunt adunate în portul Haifa pentru a se îmbarca pe o navă de croazieră, angajată de guvernul SUA pentru a-și transporta cetățenii către Cipru. De acolo, călătorii vor trebui să își aranjeze propriile zboruri înapoi în Statele Unite.
  • Egiptul se teme că orice exod al palestinienilor către peninsula sa Sinai ar putea deveni permanent, în timp ce palestinienii se tem că Israelul nu le va permite să se întoarcă la casele lor din Gaza. Președintele egiptean Abdel-Fatah al-Sisi a făcut aluzie la consecințele exodului palestinienilor din Gaza săptămâna trecută, spunând că a le permite acestora să se stabilească în Sinai, chiar și temporar, ar echivala cu a permite Israelului să controleze o Fâșie din Gaza goală.

Războiul Israel-Hamas - ziua a 10-a, toate informațiile LIVE pe Hotnews.ro:

02:12Președintele american Joe Biden a discutat luni după-amiază cu premierul irakian Mohammed Shia Al-Sudani, care a încercat să limiteze conflictul cu Israelul, a anunțat Casa Albă.

02:00 Hamas și Iranul sunt de acord să „continue cooperarea” după atacul asupra Israelului

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit sâmbătă în Qatar cu ministrul iranian de externe, unde au discutat despre atacul mortal al grupării militante palestiniene în Israel „și au convenit să continue cooperarea” pentru a atinge obiectivele grupării, a precizat Hamas într-un comunicat.

01:31Președintele Abbas spune că acțiunile Hamas nu îi reprezintă pe palestinieni

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că acțiunile și politicile grupării islamiste Hamas nu reprezintă poporul palestinian, potrivit agenției oficiale de presă WAFA.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele venezuelean Nicolas Maduro, Abbas a mai spus că Organizația pentru Eliberarea Palestinei este "singurul reprezentant legitim al poporului palestinian", a precizat WAFA

01:00Medic israelian stabilit în România: În ultimele zile am văzut medici îngenuncheaţi de durerea propriei neputinţe / În Gaza nu e apă, nu e curent electric, nu e mâncare, iar civilizaţia pare că s-a stins într-o beznă adâncă

Un medic israelian stabilit în România vorbeşte, luni seară, despre medici din Fâşia Gaza care, în timp ce salvau vieţi, au aflat vestea morţii unor rude dragi sau chiar au primit trupurile copiilor decedaţi. „Am văzut medici îngenuncheaţi de durerea propriei neputinţe”, a transmis medicul.

„Ieri, un medic din Gaza, în timp ce salva oameni răniţi în bombardamente, a primit şi trupul fără viatţă al propriului copil. Astăzi, un alt medic, a primit vestea că tatăl şi fratele şi-au pierdut viaţa în bombardamente. Suntem medici şi am fost pregătiţi pentru a salva vieţi, însă nimeni nu ne-a pregătit să suportam durerea de a nu putea salva viaţa celor dragi”, a scris, luni seară, pe Facebook, medicul Amin Zahra, originar din Israel şi care în prezent lucrează la Braşov, potrivit News.ro.

00:44SUA presează Israelul să elaboreze o strategie pentru scenariul în care ar răsturna regimul Hamas din Gaza

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a făcut presiuni în privat asupra Israelului în ultimele zile pentru a-şi elabora o strategie concretă pentru scenariul în care îşi va îndeplini obiectivul declarat de a răsturna conducerea Hamas în Gaza, au declarat un oficial american şi un oficial israelian pentru The Times of Israel.

00:30Joe Biden a avut o conversație telefonică cu președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a anunțat luni Casa Albă, în contextul în care acesta a propus organizarea unui summit internațional privind "viitorul cauzei palestiniene", potrivit AFP.

De asemenea, președintele american a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre călătoria pe care acesta din urmă se pregătește să o efectueze săptămâna aceasta în Israel și Egipt.

Hamas publică prima înregistrare video cu ostatici

00:12Israelul afirmă că unii oficiali spanioli se aliniază cu Hamas, guvernul respinge

Ambasada Israelului la Madrid a declarat luni că unii oficiali spanioli s-au aliniat cu gruparea militantă palestiniană Hamas după ce trei miniștri au criticat acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, însă guvernul spaniol a respins afirmația ambasadei, potrivit Reuters.

23:48Hamas publică prima înregistrare video cu ostatici

Presa israeliană afirmă că Hamas a publicat pentru prima dată o înregistrare video cu un ostatic israelian reținut în Gaza.

Tânăra de 21 de ani este văzută primind tratament medical pentru un braț rănit - iar mai târziu se adresează direct camerei.

În timp ce spune că răpitorii ei au grijă de ea, ea adaugă: „Vă cer doar să mă scoateți de aici cât mai repede posibil. Vă rog.”

23:14Rapoartele din presa americană sugerează că Joe Biden ia în considerare o vizită în Israel - dar oficialii din domeniul securității au declarat că "nu există nicio călătorie nouă de anunțat în prezent".

Vizita lui Antony Blinken ar putea lămuri ce s-ar putea întâmpla în continuare:

22:56UE lansează un pod aerian umanitar pentru a aproviziona organizațiile de ajutor din Gaza, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Hamas susține că printre ostatici se află „ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a IDF”

22:44 Blinken și Netanyahu s-au adăpostit în buncăr timp de 5 minute în timpul întâlnirii de la Tel Aviv

Secretarul de stat american Antony Blinken, premierul israelian Benjamin Netanyahu și cabinetul de război israelian s-au adăpostit într-un buncăr timp de cinci minute, atunci când sirenele de raid aerian au sunat luni la Tel Aviv, potrivit purtătorului de cuvânt Matt Miller.

Oficialii s-au mutat între timp și continuă discuțiile într-un centru de comandă, a precizat Miller.

Întâlnirile lui Blinken în Israel - a doua sa rundă în mai puțin de o săptămână - au loc în condițiile în care Israelul pare pregătit pentru o incursiune terestră iminentă.

22:32„Să vă fie rușine”: Susținători ai Israelului au protestat în fața BBC

În fața sediului BBC din centrul Londrei a avut loc un protest împotriva deciziei corporației de a nu califica Hamas drept grup terorist.

Oamenii, care flutură steaguri israeliene și fac zgomot, scandează lucruri precum „rușine să vă fie rușine” la adresa BBC.

22:22 Hamas susține că printre ostatici se află „ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a IDF”

Divizia Gaza este o divizie a Forțelor de Apărare ale Israelului care operează în Fâșia Gaza și în zonele învecinate.

Kahled Meshaal, șeful biroului Hamas din diaspora, a adăugat că există 6.000 de prizonieri în închisorile israeliene pe care doresc să îi elibereze în schimbul eliberării ostaticilor, potrivit Sky News.

Israelul afirmă că gruparea a luat 199 de ostatici în timpul atacului surpriză de acum 10 zile. De atunci, Hamas a afirmat că numărul acestora ar putea ajunge la 250.

Israelul continuă să lovească Gaza care a ajuns doar o ruină

22:04Atac armat la Bruxelles: doi morți, suspectul e căutat de poliție

​Două persoane au fost ucise de focuri de armă, luni seară, la Bruxelles, iar suspectul a reușit să fugă, a informat Parchetul din capitala belgiană pentru agenția AFP.

Potrivit unei înregistrări video postate online de cotidianul flamand Het Laatste Nieuws, atacatorul, un bărbat îmbrăcat într-o geacă portocalie fluorescentă și aflat pe un scuter, a tras mai multe focuri cu o pușcă automată, după care a fugit.

21:51Flăcări pe cerul din Gaza

Urme și rachete de semnalizare pot fi văzute pe cerul din Gaza, în timp ce Israelul lovește ca represalii împotriva Hamas.

Pe măsură ce asediul israelian s-a intensificat, cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului au rămas fără energie electrică, ceea ce a dus serviciile de sănătate și de alimentare cu apă în pragul colapsului, iar combustibilul pentru generatoarele din spitale s-a epuizat.

21:32Egiptul a declarat luni că Israelul nu cooperează cu livrarea de ajutoare în Gaza și cu evacuarea deținătorilor de pașapoarte străine prin singura intrare pe care nu o controlează în totalitate, lăsând sute de tone de provizii blocate, potrivit Reuters.

Cairo a declarat că punctul de trecere Rafah, un punct vital pentru aprovizionarea cu provizii extrem de necesare în enclava palestiniană asediată de Israel, nu este închis oficial, dar a devenit nefuncțional din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra părții din Gaza.

„Până în prezent, guvernul israelian nu a luat o poziție privind deschiderea punctului de trecere Rafah din partea Gaza pentru a permite intrarea asistenței și ieșirea cetățenilor din țări terțe.”, potrivit Reuters.

Convorbire telefonică Netanyahu - Putin

21:08Cel puțin șase cetățeni britanici au fost uciși, iar alți 10 sunt dați dispăruți în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, a confirmat luni premierul britanic Rishi Sunak.

„Cu durere în suflet, pot informa Camera (Comunelor) că cel puțin șase cetățeni britanici au fost uciși”, a declarat Sunak în timp ce vorbea la Camera Comunelor. „Alți 10 sunt dați dispăruți, dintre care unii se tem că se află printre morți”.

Regatul Unit „lucrează cu Israelul pentru a stabili faptele cât mai repede posibil”, a declarat premierul. „Sprijinim familiile care suferă o durere inimaginabilă”, a adăugat el.

20:50Președintele rus Vladimir Putin a avut luni seară o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmite Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus luni premierului israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Rusia este pregătită să ajute la încheierea confruntării dintre Israel și palestinieni, a anunțat Kremlinul.

"Vladimir Putin l-a informat (pe Netanyahu) despre măsurile pe care Rusia le ia pentru a ajuta la normalizarea situației, pentru a preveni o nouă escaladare a violenței și pentru a împiedica o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza", a declarat Kremlinul.

Anterior, luni, Putin a discutat despre criză cu liderii Iranului, Egiptului, Siriei și Autorității Palestiniene și a declarat că orice formă de violență împotriva civililor este inacceptabilă, a precizat Kremlinul.

Bilanțul morților în rândul palestinienilor din Gaza a depășit 2.800

20:33Ajutorul pentru Gaza este „pregătit și acum trebuie să poată continua”, afirmă ministrul francez de externe

Franța va oferi 10 milioane de euro agențiilor Națiunilor Unite și ONG-urilor umanitare pentru a ajuta populația din Gaza, a declarat luni, la Beirut, ministrul francez de externe pentru jurnaliști.

„Acest ajutor este gata și acum trebuie să poată continua. Este o urgență”, a declarat Catherine Colonna despre ajutorul pregătit de comunitatea internațională pentru Gaza, potrivit CNN.

Ministrul a adăugat că „câteva zeci, poate puțin mai mult de 100” de cetățeni francezi sunt prezenți înGaza, în principal în partea de sud a teritoriului, și că Franța lucrează pentru a-i „ajuta să părăsească Gaza cât mai repede posibil”.

20:18"Niciun progres" în ceea ce privește deschiderea punctului de trecere Rafah, afirmă ONU

Punctul de trecere Rafah - care leagă sudul Fâșiei Gaza de Egipt - trebuia să se deschidă în această dimineață la ora locală 9.00, permițând evacuarea persoanelor cu pașapoarte nepalestiniene.

Însă, după 11 ore, ONU a avertizat că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește deschiderea completă a punctului de trecere a frontierei, ceea ce ar permite, de asemenea, ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza.

19:52 Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene a declarat că țara nu poate oferi ajutor populației din Gaza.

Locotenent-colonelul Peter Lerner a continuat afirmând că palestinienii au suficientă hrană pentru câteva săptămâni - precum și adăpost.

Vorbind pentru Sky News, el a declarat că guvernul israelian a reluat ieri alimentarea cu apă a zonelor din sudul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de oameni au fost îndemnați să se refugieze.

19:35 Bilanțul morților în rândul palestinienilor din Gaza a depășit 2.800

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat luni seară că cel puțin 2.808 palestinieni au fost uciși și 10.850 au fost răniți de când Israelul a lansat raidurile asupra Fâșiei Gaza, citează Reuters.

Anchetă privind eşecul spionajului israelian

19:16Agenția de securitate israeliană: Nu am reușit să descurajăm atacul Hamas

Șeful agenției de informații Shin Bet a declarat că este personal responsabil pentru că nu a avertizat suficient de mult că un atac al militanților Hamas pe teritoriul israelian era iminent.

Potrivit The Times of Israel, au fost detectate mișcări neobișnuite în Fâșia Gaza în orele de dinaintea începerii atacului - dar aceste semnale au fost în mare parte ignorate.

Ronen Bar, care conduce agenția, a declarat că va exista o investigație completă - dar, pentru moment, luptele rămân în centrul atenției.

19:05 „Acesta va fi un război lung”

Ministrul israelian al apărării a avertizat că ne așteaptă „un război lung”, în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Yoav Gallant a declarat: „Prețul va fi ridicat, dar vom câștiga - pentru Israel, pentru poporul evreu și pentru valorile în care cred ambele țări”, potrivit Sky News.

18:55Israelul „bombardează punctul de trecere a frontierei Rafah”, susține Hamas

Punctul de trecere Rafah - care face granița între sudul Fâșiei Gaza și Egipt - a fost bombardat de Israel, a afirmat un post de radio afiliat Hamas, potrivit Sky News.

Mii de palestinieni s-au adunat acolo în ultimele zile, în speranța că li se va permite să plece.

18:06 Netanyahu anunţă în Knesset o anchetă privind eşecul spionajului israelian / Hamas atacă masiv cu rachete la Tel Aviv şi Ierusalim trimiţându-i pe deputaţi în adăpostul antiaerian - VIDEO

Cel mai bogat bărbat din Israel și soția sa și-au dat demisia din funcțiile pe care le ocupau la Universitatea Harvard

17:49Hezbollah a anunțat că a vizat cinci poziții israeliene în nordul Israelului

Agenția Reuters relatează că gruparea Hezbollah din Liban a anunțat că a vizat luni cinci poziții israeliene în nordul Israelului. Anterior, armata israeliană anunțase că a ripostat la tiruri trase deasupra liniei albastre care delimitează granița dintre Israel și Liban din anul 2000.

17:15 În Tel Aviv și Ierusalim au răsunat sirenele de alertă privind iminente atacuri cu rachete.

16:56Miliardarul Idan Ofer, cel mai bogat bărbat din Israel, și soția sa și-au dat demisia din funcțiile pe care le ocupau la Universitatea Harvard în urma scandalului în care aceasta a fost implicată din cauza ligilor sale studențești, care au condamnat dur Israelul după ultima serie de violențe ale Hamas.

16:48Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni seară, la ora 22:00 GMT, pentru a vota asupra conflictului dintre Israel și Hamas, a confirmat ONU, surse diplomatice făcând referire la două proiecte de rezoluție concurente.

Rusia a distribuit vineri statelor membre ale Consiliului un proiect de rezoluție care va fi supus la vot și care cere „încetare umanitară a focului imediată, durabilă şi deplin respectată” și un acces umanitar „fără obstacole” în Fâșia Gaza asediată, potrivit acestor surse.

Brazilia, care deține luna aceasta președinția Consiliului, va prezenta de asemenea un text care condamnă „odioasele atacuri teroriste ale Hamas”.

16:31Un grup de persoane cu camioane au furat combustibil și echipamente medicale dintr-un complex al ONU din orașul Gaza.

Agenția de Ajutor și Lucrări a Națiunilor Unite (UNRWA) spune că aceștia au pretins că sunt oficiali locali din domeniul sănătății.

Camerele de securitate care monitorizează în mod normal intrarea și ieșirea din sediul UNRWA au fost deteriorate în urma unor explozii din ultimele zile - și nu este clar cine este responsabil, potrivit Sky News.

Hamas ar putea fi gata să elibereze ostaticii dacă Israelul oprește atacurile aeriene, afirmă Iranul

16:15Gaza „rămâne fără saci pentru cadavre”, spune un oficial ONU / „Lumea și-a pierdut umanitatea”

În ultimele zile, Gaza a continuat să resimtă efectele blocadei israeliene și a rămas deja fără apă, electricitate și medicamente. Acum, un oficial al ONU a declarat că „se termină chiar și sacii pentru cadavre”, potrivit Sky News.

„Gaza este strangulată și se pare că lumea și-a pierdut în acest moment umanitatea”, a declarat comisarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA), Philippe Lazzarini.

16:04SUA își mențin speranța că punctul de trecere Rafah se va deschide astăzi

Oficialii Casei Albe speră că punctul de trecere Rafah de la granița cu Egiptul va putea fi deschis pentru câteva ore în cursul zilei de astăzi.

Acest lucru ar permite unor persoane să părăsească Gaza înainte de o așteptată ofensivă terestră israeliană, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby pentru CNN.

Washingtonul și Cairo ajunseseră la un acord pentru a permite cetățenilor străini să fugă prin Egipt dacă ajutorul umanitar era permis în Gaza.

15:53Hamas ar putea fi gata să elibereze ostaticii dacă Israelul oprește atacurile aeriene, afirmă Iranul

Hamas ar putea fi gata să elibereze aproape 200 de ostatici dacă Israelul își oprește campania de atacuri aeriene asupra Gaza, a declarat ministrul iranian de externe, potrivit Sky News.

Cu toate acestea, gruparea militantă nu a recunoscut că a făcut o astfel de ofertă.

Biden ar putea vizita Israelul în această săptămână

15:40O navă care evacua cetățeni americani a părăsit luni Israelul cu destinația Cipru, a constatat o echipă AFP în portul Haifa, în nordul țării, pe fondul războiului dintre Israel și palestinienii din Hamas.

Ambasada SUA în Israel a precizat duminică că autoritățile americane îi ajută pe cetățenii americani "și pe membrii apropiați ai familiei lor, în posesia unui document de călătorie valabil, să părăsească Haifa pe mare pentru Cipru la 16 octombrie 2023".

15:09Oamenii din Gaza sunt forțați să bea apă insalubră „care le pune viața în pericol”

Ministrul israelian al energiei și apei, Israel Katz, a afirmat într-o declarație că apa a fost restabilită într-un „punct specific” din Gaza, în timp ce un purtător de cuvânt a spus că locația se află în afara orașului Khan Younis.

Dar nu este cazul, potrivit ministrului de interne al Hamas, Eyad Al-Bozom. „Locuitorii beau apă nesănătoasă, ceea ce reprezintă o criză gravă de sănătate care amenință viața cetățenilor”, a declarat el.

14:56Biden își anulează o deplasare în Colorado, alimentând speculațiile privind o posibilă călătorie în Israel

„A existat o invitație din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu”, a declarat luni la CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, adăugând: „Nu există nicio călătorie despre care să vă pot spune în acest moment”.

14:50 ONU avertizează asupra „abisului din Orientul Mijlociu” în timp ce criza umanitară se agravează în Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat în legătură cu un potențial „abis în Orientul Mijlociu”, în timp ce criza umanitară din Gaza se adâncește înainte de o probabilă ofensivă terestră israeliană, iar escaladarea conflictului riscă să se extindă la nivel regional, potrivit CNN.

În spatele misterioasei rețele de tuneluri folosită de Hamas

14:42 Israelul a ucis 11 jurnaliști palestinieni în lovituri aeriene în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat Sindicatul Jurnaliștilor Palestinieni.

Vestea vine după ce Ministerul de Externe al Libanului a anunțat că va depune o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu ceea ce a numit "uciderea deliberată de către Israel" a unui cameraman de la Reuters vineri.

Israelul a lansat o rachetă care a lovit o mașină civilă aparținând unui grup media, a declarat Înaltul Comandament al țării.

14:18„Metroul din Gaza”: În spatele misterioasei rețele de tuneluri folosită de Hamas

Tunelurile de sub Gaza sunt cunoscute cel mai bine ca fiind pasaje folosite pentru contrabanda cu bunuri din Egipt și pentru a lansa atacuri în Israel. Dar există o a doua rețea subterană pe care Forțele de Apărare ale Israelului o numesc în mod colocvial „metroul din Gaza”, potrivit CNN.

Este un labirint vast de tuneluri, după unele relatări de mai mulți kilometri, folosit pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și depozite de muniție și pentru a găzdui centrele de comandă și control ale Hamas.

14:02Zeci de persoane au luat parte la un protest prin care se cere demisia premierului Netanyahu.

Mulțimea s-a adunat în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv și i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să demisioneze. Se pare că demonstrația a fost inițiată de un membru al familiei unui ostatic luat de Hamas.

Premierul israelian se confruntă cu întrebări legate de modul în care serviciile de informații ale țării nu au prevăzut atacul masiv al Hamas de sâmbăta trecută.

Israelul nu a permis deschiderea punctului de trecere Rafah, afirmă Egiptul

13:50 Atacurile aeriene israeliene au lovit „baze și un complex” al Hamas

Israelul a distrus cartierul general al unui comandant Hamas. Baza operațională condusă de Ali Kachi, el însuși ucis în urmă cu câteva zile, a fost lovită de atacuri aeriene și lovituri de mortiere, a precizat aceasta, potrivit Sky News.

„Un număr” de militanți ai Hamas au fost de asemenea uciși în timpul unui atac asupra unui complex militar, a precizat forța aeriană. Vestea vine după ce FDI a declarat că l-a ucis pe Matez Eid, comandantul districtului sudic al aripei de securitate națională a Hamas.

13:36 Israelul nu a permis deschiderea punctului de trecere Rafah, afirmă Egiptul

Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry a declarat că guvernul israelian nu a adoptat încă o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza.

Egiptul a urmărit să mențină operațional punctul de trecere Rafah, a declarat Shoukry, calificând drept "periculoasă" situația cu care se confruntă poporul palestinian din Gaza.

După ce SUA au ajuns la un acord la Cairo, punctul de trecere ar fi trebuit să se deschidă în această dimineață pentru a permite cetățenilor străini să fugă prin Egipt.

13:19Armata israeliană sugerează că Hamas ar fi atacat un convoi de palestinieni

Unul dintre principalele puncte fierbinți ale conflictului din acest weekend a fost distrugerea unui convoi de evacuați din nordul Fâșiei Gaza. Hamas că au fost uciși 70 de palestinieni care au respectat un ordin israelian de a fugi.

Răspunsul inițial al Israelului a fost să spună că va analiza problema - dar acum, pe fondul condamnării pe scară largă a atacului, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a sugerat că Hamas a fost responsabil, potrivit Sky News.

Ce este punctul de trecere a frontierei Rafah și cine îl controlează?

13:12Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE: Avem în atenție un număr de 350 de cetățeni români și membri de familie care sunt în fâșia Gaza. Dintre aceștia, peste 200 au solicitat până în prezent sprijin în vederea evacuării.

„Suntem în contact cu cei care ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării în timp real. Până în prezent situația din teren nu a permis evacuarea în condiții de siguranță. Aceștia sunt relativ grupați în apropiere de Rafah. Avem pregătite toate planurile în vederea evacuării în siguranță a acestora”, a declarat Radu Filip pentru HotNews.ro.

13:00Blinken se va întâlni cu ministrul israelian al apărării și principalul lider al opoziției

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și cu liderul opoziției Yair Lapid, potrivit unui oficial american, potrivit CNN.

Blinken se va întâlni, de asemenea, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu președintele Isaac Herzog, în timpul vizitei sale în această țară.

12:39China oferă ajutor umanitar de urgență Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) și Autorității Naționale Palestiniene, a anunțat luni televiziunea de stat China Central Television (CCTV).

Ajutorul este destinat să amelioreze situația umanitară din Gaza și va fi folosit pentru a răspunde nevoilor urgente, cum ar fi alimente și asistență medicală, a declarat CCTV, citând Agenția chineză de cooperare internațională pentru dezvoltare, potrivit Reuters.

12:29Ce este punctul de trecere a frontierei Rafah și cine îl controlează?

În extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, se află punctul de trecere a frontierei Rafah. Se așteaptă ca Egiptul să îl deschidă în curând pentru câteva ore pentru cetățenii străini și pentru cei din Gaza care au dublă cetățenie, scrie Sky News.

Rafah este singura poartă de acces din Gaza către restul lumii care nu este controlată direct de Israel.

Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice, afirmă Israelul

12:11Israelul acuză Iranul că a ordonat atacurile Hezbollah

Armata israeliană a acuzat Iranul că a orchestrat atacurile Hezbollah de-a lungul graniței cu Libanul.

Israelul este pregătit să ducă un război pe două sau mai multe fronturi, a declarat purtătorul de cuvânt militar principal, contraamiralul Daniel Hagari.

Hezbollah a atacat ieri posturi ale armatei israeliene și un sat de frontieră, Shtula, înainte ca Israelul să riposteze cu lovituri.

11:54Blinken a revenit în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat din nou în Israel pentru o nouă rundă de diplomație.

Aceasta urmează unui turneu de forță prin șase țări arabe, cu scopul de a preveni declanșarea unui conflict regional mai amplu, potrivit Sky News.

Vizitele par să fi avut un oarecare succes, un acord încheiat la Cairo urmând să permită cetățenilor străini să iasă din Gaza prin punctul de trecere Rafah în schimbul intrării ajutorului umanitar.

11:38Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice, afirmă Israelul

Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice de Hamas în Gaza, a declarat armata israeliană. Rapoartele au sugerat că între 100 și 120 de persoane au fost capturate de gruparea militantă.

Ambasador israelian: Nu există o criză umanitară în Gaza

11:33Peste o mie de palestinieni morți ar fi încă sub dărâmături

Peste 1.000 de palestinieni sunt blocați sub dărâmături în Gaza, a declarat luni Eyad Al-Bozom, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas, într-un comunicat, avertizând asupra unei crize umanitare și de mediu, potrivit Reuters.

11:24 În ciuda interdicției de întrunire, demonstranții pro-palestinieni s-au adunat în weekend, în centrul orașului Frankfurt. Poliția s-a aflat la fața locului cu un important contingent. Un polițist a fost grav rănit, după ce a fost mușcat de picior.

11:17Camioanele cu combustibil par să părăsească Gaza către granița Egipt-Israel

Mai multe camioane sub pavilion ONU părăseau luni sudul Fâșiei Gaza în direcția unui punct de întâlnire a frontierelor enclavei palestiniene cu Israelul și Egiptul, a declarat un colaborator al televiziunii Reuters.

Camioanele păreau inițial să fie în drum spre punctul de trecere Rafah de la granița dintre Gaza și Egipt, dar ulterior traseul lor părea să le ducă în direcția Kerem Shalom, un punct de trecere israelian aflat în apropierea frontierei egiptene.

11:03 Ambasador israelian: Nu există o criză umanitară în Gaza

Ambasadorul Israelului în Marea Britanie, Tzipi Hotovely, a sugerat că nu există o criză umanitară în Gaza.

"Israelul se ocupă de siguranța israelienilor, Hamas se ocupă de siguranța palestinienilor. Acesta este momentul în care Hamas trebuie să plătească prețul", a declarat Hotovely.

Ea a susținut că Hamas își împiedică acum propriul popor să evacueze și că palestinienilor li s-a dat șansa de a pleca de către Israel.

„Situația din Gaza este neclară și se înrăutățește cu fiecare oră care trece”

10:55 Hamas neagă că punctul de trecere a frontierei se va deschide

Situația de la punctul de trecere a frontierei Rafah devine complexă. În ciuda faptului că forțele de securitate egiptene și reprezentantul Ambasadei Palestinei pentru Rafah au declarat că frontiera urma să se deschidă pentru ajutor și pentru cetățenii străini, eventual cu o încetare temporară a focului, acum au apărut îndoieli asupra ambelor aspecte.

Oficialul Hamas, Izzat El Reshiq, a declarat că nu există niciun adevăr în aceste rapoarte.

10:48Presa germană scrie că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, se va deplasa în Israel marți. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a fost în Israel săptămâna trecută.

10:44Guvernul norvegian spune că există 170 de resortisanți care doresc asistență din partea Norvegiei pentru a părăsi Gaza. Ministrul de externe Anniken Huitfeldt:

„Situația din Gaza este neclară și se înrăutățește cu fiecare oră care trece”. Vorbind despre părăsirea Gazei prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, Huitfeldt spune: „Nu putem garanta că va fi posibil ca cetățenii norvegieni să treacă”

10:34Mulțimi de oameni care doresc să părăsească Gaza s-au adunat luni la punctul de trecere a frontierei Rafah, după ce apăruseră informații privind o redeschdere temporară a graniței. Cu toate acestea, momentan trecerea rămâne închisă.

10:24Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că patru cetățeni chinezi au fost uciși, doi dispăruți și șase răniți în conflictul dintre Israel și Hamas. În prezent, zborurile comerciale între China și Israel sunt încă în funcțiune, a spus ministerul.

10:19Marea Britanie nu știe câți ostatici britanici sunt în viață

Ministrul forțelor armate, James Heappey, a declarat că "nu știm" care sunt cele mai recente informații despre ostaticii britanici deținuți în Gaza.

Se pare că până la 10 britanici au fost reținuți de Hamas în urma atacurilor din Israel.

"Nu putem confirma un număr exact, pentru că, ca să fiu sincer, nu știm cine este în viață și cine nu", a declarat Heappey.

Câțiva miniștri Likud se opun cu vehemență unui armistițiu temporar negociat de SUA pentru a permite ajutor în Fâșia Gaza

10:13Bilanț palestinian: 2.750 de palestinieni uciși

Alte 9.700 de persoane au fost rănite în urma loviturilor israeliene, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

Este vorba de 80 de morți și 100 de răniți în plus față de ultima actualizare a ministerului, ieri.

În Israel, 1.400 de persoane au fost ucise și 3.500 rănite în urma atacurilor Hamas.

10:06 Câțiva miniștri Likud se opun cu vehemență unui armistițiu temporar negociat de SUA pentru a permite ajutor în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.

Ministrul Energiei, Israel Katz, spune că „se opune cu înverșunare deschiderii blocadei și introducerii de bunuri în Gaza din motive umanitare”.

„Angajamentul nostru este față de familiile ostaticilor uciși și răpiți – nu față de ucigașii Hamas și cei care i-au ajutat”, spune el.

Ministrul Culturii, Miki Zohar, obiectează și el. „Cei care masacră copii, violează femei și răpesc bebeluși nu merită nicio milă”.

10:00Biroul Primului Ministru Netanyahu a declarat luni dimineață că „nu există nicio încetare a focului sau ajutor umanitar în Fâșia Gaza în schimbul evacuării străinilor”. Cu toate acestea, camioane cu ajutor umanitar intră în Fâșia Gaza prin trecerea Rafah din Egipt

09:56 Armata israeliană a declarat luni că se va „abține” să lovească coridoarele de evacuare care leagă nordul și sudul Fâșiei Gaza în cursul dimineții, în timp ce pregătește o ofensivă terestră vizând Hamas, potrivit AFP.

Forțele israeliene „se vor abține de la a lovi axele demarcate între orele 08:00 (05:00 GMT) și 12:00 (09:00 GMT)”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, Avichay Adraee, pe X (fostul Twitter).

09:46 Potrivit Reuters, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu neagă existența armistițiului în sudul Gazei.

Rapoartele anterioare ale Reuters sugerau că un acord negociat între Egipt, SUA și Israel ar permite deschiderea pentru scurt timp astăzi a unui punct de trecere către Egipt, astfel încât ajutorul umanitar să poată ajunge în Gaza, iar palestinienii cu două naționalități să poată pleca

Americanii spun că nu este clar dacă sau pentru cât timp oamenilor li se va permite să treacă granița cu Egiptul

09:41Parlamentul israelian a aprobat luni reglementări care simplifică condițiile pentru obținerea unei licențe de port-armă.

Potrivit datelor prezentate în ședință, de la începutul luptelor au fost depuse 41.000 de cereri de licență. Ministerul Justiției a propus ca regulamentele să rămână în vigoare timp de un an, dar membrii Consiliului au decis să le aprobe ca reglementări permanente.

Președintele comisiei, deputatul Tzvika Foghel de la Otzma Yehudit, a declarat că regulamentele vor intra în vigoare marți.

Potrivit noilor reglementări, un bărbat în vârstă de cel puțin 21 de ani, care a slujit ca soldat timp de un an sau care a efectuat un alt serviciu militar de doi ani, și o femeie care a efectuat un an de serviciu național sau civil – vor avea dreptul la poartă arme, dacă locuiesc sau lucrează într-o localitate definită ca localitate eligibilă.

În noile reglementări, au fost extinse și criteriile suplimentare pentru purtarea armelor, inclusiv cele care acordă eligibilitate voluntarilor din poliție sau organizații umanitare.

09:15Secretarul de stat al SUA Antony Blinken este așteptat luni în Israel în jurul orei 12:00 luni. Blinken se va întâlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu ministrul apărării Yoav Gallant.

09:08 Forțele de Apărare Israelului și Ministerul Apărării israelian au anunțat luni că vor evacua rezidenții din 28 de comunități de-a lungul graniței cu Libanul. Potrivit unei declarații comune, cele 28 de comunități sunt situate pe o rază de 2 kilometri de granița cu Libanul. Locuitorii vor fi duși la hoteluri și case de oaspeți care vor fi plătite de guvernul israelian.

09:04Câteva sute de cetățeni americani și familiile lor sunt adunate în portul Haifa pentru a se îmbarca pe o navă de croazieră, angajată de guvernul SUA pentru a-și transporta cetățenii către Cipru. De acolo, călătorii vor trebui să își aranjeze propriile zboruri înapoi în Statele Unite.

09:02SUA anticipează că situația de la punctul de trecere Rafah va „rămâne fluidă și imprevizibilă” . Americanii spun că nu este clar dacă sau pentru cât timp oamenilor li se va permite să treacă granița cu Egiptul.

08:56Biroul de presă al Hamas a declarat luni dimineață că nu are informații despre un armistițiu umanitar, prin care Israelul ar fi fost de acord cu încetarea focului și deschiderea punctului de trecere a frontierei cu Egiptul, scrie cotidicanul Haaretz

08:52 SUA, Israelul și Egiptul au convenit asupra unei încetări a focului în sudul Gazei care să înceapă la 06:00 GMT (ora locală 9:00) pentru a coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, relatează Reuters, citând două surse de securitate egiptene

Cine va putea părăsi Gaza dacă se deschide trecerea Rafah în Egipt?

08:47Președintele Franței vrea un răspuns „nemilos” dat de guvernul Franței celor cu ideologii teroriste, la câteva zile după ce un profesor a fost înjunghiat mortal într-un act de „teroare islamistă”. El a cerut poliției să purice dosarele cu radicalii care ar putea fi deportați din Franța pentru a se asigura că nimeni nu este trecut cu vederea

08:38Cine va putea părăsi Gaza dacă se deschide trecerea Rafah în Egipt?, se întreabă BBC. Egiptul a fost sub presiunea diplomaților și a agențiilor de ajutor pentru a deschide punctul de trecere Rafah la granița cu Gaza.

Acest lucru le-ar permite palestinienilor cu dublă naționalitate - precum și cetățenilor străini prinși în Gaza - să plece.

Mulți palestinieni-americani s-au adunat deja în apropierea punctului de trecere, după ce guvernul SUA și-a sfătuit cetățenii să se deplaseze spre sud pentru a fi pregătiți pentru momentul deschiderii.

Ambasada SUA în Israel a reiterat această sugestie într-o alertă de securitate transmisă luni dimineața, pe fondul unor informații potrivit cărora punctul de trecere s-ar putea redeschide luni dimineață.

Marea Britanie a făcut, de asemenea, eforturi pentru trecerea pentru a ajuta cetățenii britanici să părăsească Gaza, dar secretarul său de externe James Cleverly a declarat duminică că „nu a avut succes” în eforturile sale .

08:25Armata israeliană a publicat imagini cu loviturile aeriene de duminică în Gaza

08:06Israelul este pe cale să „distrugă Gaza”, a avertizat Lynn Hastings, coordonatorul rezident al ONU și coordonatorul umanitar pentru Teritoriul Palestinian ocupat. Ea a cerut eliberarea necondiționată și imediată a ostaticilor ținuți de Hamas, dar și „accesul imediat necondiționat” în Gaza pentru livrarea de ajutoare

08:02SUA au oferit ajutor umanitar Hamas în schimbul eliberării ostaticilor israelieni, relatează ziarul libanez Al-Akhbar. Potrivit articolului- semnat de editorul Abraham Al-Nim, apropiat de înalți oficiali Hamas și de conducerea Hezbollah, Hamas ar fi pus mai multe condiții și a cerut să afle care dintre răpiți sunt cetățeni străini și care dintre ei au servit în forțele arate israeliene.

Antony Blinken a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza

07:39Numărul navelor creşte în porturile israeliene, în timp ce operaţiunile continuă la majoritatea terminalelor, pe fondul pregătirilor armatei de a lansa un asalt terestru în Fâşia Gaza controlată de Hamas

07:27Israelul confirmă bombardarea a zeci de ținte Hamas din Gaza. Televiziunea israeliană Channel 12 susține că Israelul a efectuat lovituri în cel puțin 50 de locuri din Gaza peste noapte, distrugând posturi de observație, centre de comandă și lansatoare de rachete.

07:04 Spitalele din Gaza mai au combustibil doar pentru aproximativ 24 de ore, a declarat Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare în cea mai recentă actualizare: Rezervele de combustibil din spitalele din Gaza mai pot funcționa aproximativ 24 de ore. Oprirea generatoarelor de rezervă ar pune viețile a mii de pacienți în pericol.

07:02 Președintele american Joe Biden a condamnat uciderea unui băiat musulman de 6 ani în Illinois, într-o crimă motivată de ură. Mama băiatului a fost grav rănită și ea în atac, suferid mai multe răni prin înjunghiere. Biden a spus că familia băiatului era de musulmani palestinieni care „au venit în America căutând ceea ce căutăm cu toții – un refugiu pentru a trăi, a învăța și a se ruga în pace”.

06:29Palestinienii din Gaza au declarat că bombardamentele Israelului de peste noapte au fost cele mai grele de când s-au lansat atacurile, relatează Reuters. Loviturile aeriene au lovit zonele din jurul a două dintre principalele spitale ale orașului, au spus aceștia. Autoritățile din Gaza au declarat că cel puțin 2.670 de persoane au fost ucise până acum în urma atacurilor de răzbunare ale Israelului, un sfert dintre ei copii și aproape 10.000 de răniți.

05:47Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt internațional al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), a spus că IDF estimează că aproximativ 500.000 de oameni au părăsit nordul Gaza până acum.

05:44 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, "o idee sortită eşecului", a declarat el, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas.

05:30Purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului, Jonathan Conricus, a declarat că atacarea unui convoi de locuitori din Gaza care se îndrepta vineri spre sudul Fâșiei pare să fi fost o operațiune cu „steag fals” efectuată de Hamas. „Când vă gândiți logic cine ar beneficia de acele imagini oribile cu copii și civili care mergeau spre sud și care au fost uciși, cine are ceva de câștigat din asta? O singură organizație: Hamas”, a spus Conricus.

Biden spune că Israelul trebuie să elimine Hamas, dar ocuparea Gazei ar fi o „mare greșeală”

05:25Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Israelul nu are intenția de a reocupa Gaza în urma invaziei sale terestre . „Nu avem niciun interes să ocupăm Gaza sau să rămânem în Gaza, dar din moment ce luptăm pentru supraviețuirea noastră și singura modalitate – așa cum a definit însuși președintele – este să distrugem Hamas, va trebui să facem tot ce este necesar ”, a spus el lui Kaitlan Collins de la CNN.

05:10Biden spune că Israelul trebuie să elimine Hamas, dar ocuparea Gazei ar fi o „mare greșeală”.

04:45 Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza urmează să se deschidă luni la ora 9 dimineața (06:00 GMT), a raportat NBC News, citând un oficial palestinian. Trecerea se va deschide luni pentru câteva ore, potrivit altor surse media. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken declarase anterior că punctul de trecere va fi redeschis, fără a oferi detalii, după o întâlnire cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

04:00 După ce președintele palestinian Mahmoud Abbas i-ar fi spus telefonic omologului venezuelean Nicolas Maduro că acțiunile și politicile Hamas nu reprezintă poporul palestinian, agenția oficială de știri a Autorității Palestiniene Wafa a eliminat referirea directă la Hamas.

Știrea inițială era: „Președintele a subliniat, de asemenea, că politicile și acțiunile Hamas nu reprezintă poporul palestinian, iar politicile, programele și deciziile [Organizației pentru Eliberarea Palestinei] reprezintă poporul palestinian ca unic reprezentant legitim al acestuia”.

Câteva ore mai târziu, știrea a fost ajustată: „Președintele Abbas a subliniat, de asemenea, că politicile, programele și deciziile OLP reprezintă ceea ce reprezintă poporul palestinian ca unic reprezentant legitim al poporului palestinian, și nu politicile oricărei alte organizații”.

23:45De ce nu a lansat încă Israelul ofensiva terestră?

23:30Apărarea civilă palestiniană: peste 1.000 de persoane dispărute sub dărâmături în Gaza.

Peste 1.000 de persoane sunt în prezent dispărute sub dărâmăturile clădirilor din Gaza care au fost vizate de lovituri aeriene israeliene, a declarat duminică apărarea civilă palestiniană.

Într-o comunicat de presă, echipa de apărare civilă a precizat că multe alte persoane au fost scoase în viață din dărâmături, la 24 de ore după ce clădirile au fost lovite, relatează Reuters.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Oficialii din domeniul sănătății din Gaza au început să depoziteze cadavrele în camioane congelatoare pentru transportul înghețatei, deoarece mutarea lor la spitale este prea riscantă, iar cimitirele rămân fără spațiu.
  • ​Viețile a mii de pacienți” vor fi „în pericol” dacă rezervele de combustibil ale tuturor spitalelor din Gaza se vor epuiza, așa cum e de așteptat, în următoarele 24 de ore, avertizează ONU.
  • Condițiile de trai din Gaza se înrăutățesc, consumul de apă, alimente, energie electrică și medicamente fiind sever limitate.
  • Trupele israeliene continuă să se grupeze lângă Gaza pregătind ofensiva terestră.
  • Israelul a cerut celor 1,1 milioane de palestinieni care locuiesc în nordul Gazei să se deplaseze spre sud. Sute de mii au făcut acest lucru - dublând peste noapte populația orașului Khan Younis din sud.
  • ONU afirmă că Orientul Mijlociu „este pe marginea prăpastiei” și cere Israelului să permită intrarea de ajutoare umanitare.
  • Peste 2.450 de persoane au fost ucise în urma bombardamentelor Israelului asupra Gaza, spun autoritățile palestiniene, cu alți aproximativ 1.000 dispăruți sub dărâmături.