În ultimele zile, Gaza a continuat să resimtă efectele blocadei israeliene și a rămas deja fără apă, electricitate și medicamente. Acum, un oficial al ONU a declarat că „se termină chiar și sacii pentru cadavre”, potrivit Sky News.

Bărbat rănit în GazaFoto: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Gaza este strangulată și se pare că lumea și-a pierdut în acest moment umanitatea”, a declarat comisarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA), Philippe Lazzarini.

„Nu există nicio picătură de apă, niciun bob de grâu, niciun litru de combustibil care să fi fost lăsat să intre în Fâșia Gaza în ultimele opt zile.”

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat în legătură cu un potențial „abis în Orientul Mijlociu”, în timp ce criza umanitară din Gaza se adâncește înainte de o probabilă ofensivă terestră israeliană, iar escaladarea conflictului riscă să se extindă la nivel regional, potrivit CNN.

Oamenii din Gaza sunt forțați să bea apă insalubră „care le pune viața în pericol”

Ministrul israelian al energiei și apei, Israel Katz, a afirmat într-o declarație că apa a fost restabilită într-un „punct specific” din Gaza, în timp ce un purtător de cuvânt a spus că locația se află în afara orașului Khan Younis.

Dar nu este cazul, potrivit ministrului de interne al Hamas, Eyad Al-Bozom. „Locuitorii beau apă nesănătoasă, ceea ce reprezintă o criză gravă de sănătate care amenință viața cetățenilor”, a declarat el.

Armata israeliană a declarat luni că se va „abține” să lovească coridoarele de evacuare care leagă nordul și sudul Fâșiei Gaza în cursul dimineții, în timp ce pregătește o ofensivă terestră vizând Hamas, potrivit AFP.

Forțele israeliene „se vor abține de la a lovi axele demarcate între orele 08:00 (05:00 GMT) și 12:00 (09:00 GMT)”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, Avichay Adraee, pe X (fostul Twitter).

„Pentru propria siguranță, profitați de acest scurt interval de timp pentru a vă deplasa din nordul spre sudul Gaza”, a adăugat el.

Într-o altă declarație, armata a precizat că a desemnat două rute de evacuare.

Israelul i-a îndemnat pe locuitorii din nordul Fâșiei Gaza - aproximativ 1,1 milioane de persoane dintr-o populație totală de 2,4 milioane - să fugă spre sud, susținând că lovește nordul orașului Gaza pentru a distruge centrul de operațiuni al mișcării islamiste Hamas.

Loviturile israeliene continuă însă în Fâșia Gaza în sudul teritoriului palestinian, în timp ce ONU a estimat că peste un milion de persoane au fost strămutate într-o săptămână de război între Israel și Hamas.

De asemenea, au continuat tirurile de rachete din Gaza spre Israel.