Un profesor a fost ucis și alte două persoane au fost grav rănite într-un atac islamist cu cuțitul la o școală din orașul Arras aflat în nord-estul Franței, a anunțat poliția franceză, citată de France24.

Atac islamist la Arras, in nord-estul FranteiFoto: DENIS CHARLET / AFP / Profimedia

Ministrul francez al internelor Gerald Darmanin a anunțat pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter, că atacatorul a fost reținut de poliție.

Poliția locală a anunțat că situația este sub control și că nu mai există niciun pericol la adresa publicului. Cu toate acestea, autoritățile au decis închiderea școlilor din localitate și au pus poliția în alertă maximă.

Cotidianul Le Figaro notează că atacatorul înarmat cu un cuțit a dat buzna în unitatea de învățământ, un liceu local, strigând „Allah Akbar” și l-a înjunghiat pe profesorul care și-a pierdut viața.

Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video filmată de la geamurile liceului de elevi, aceasta arătând un bărbat care atacă la întâmplare oameni în curtea liceului. Acesta pare să înainteze cu pas încrezător, îmbrăcat într-o jachetă gri.

Victimele lui încearcă să-l țină la distanță cu un scaun de școală. Una dintre victime cade. „Este directorul adjunct ”, spune un elev a cărui voce se aude în înregistrare. Bărbatul care a căzut pe spate a fost lovit de agresor care s-a îndreptat apoi spre o altă persoană.

Potrivit ultimelor informații apărute, profesorul ucis a predat limba franceză la liceu. El a fost identificat ulterior ca Dominique Bernard, în vârstă de aproximativ 40 de ani.

Presa franceză scrie despre celelalte două persoane înjunghiate că una este „între viață și moarte” și una în „stare de urgență relativ stabilă”.

Macron merge la Arras după atacul islamist

Președintele francez Emmanuel Macron și-a anulat angajamentele pentru ziua de azi și a spus că se va deplasa în localitatea cu o populație de aproximativ 42.000 de locuitori. La fața locului sunt așteptați și ministrul de interne Darmanin și ministrul francez al educației Gabriel Attal.

Deputații Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului francez, au decis suspendarea lucrărilor în solidaritate cu victimele atacului de la Arras.

„Adunarea Națională își transmite solidaritatea și gândurile cu privire la victime, cei dragi și comunitatea educațională în ansamblu”, a declarat vicepreședintele Naïma Moutchou, suspendând actuala sesiune în hemiciclu, după consultarea grupurilor politice și a guvernului.

„Oroarea tocmai a lovit un liceu din #Arras. Gândurile mele se îndreaptă înspre victimă, la răniți, la familiile acestora”, a declarat și președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, pe X.

Cancelaria premierului Élisabeth Borne a anunțat la rândul ei că șefa guvernului francez și-a anulat călătoria pe care trebuia să o facă astăzi la Orléans și se va întoarce la Paris.

Atacatorul ar fi de origine cecenă

Le Figaro notează că presupusul autor al atacului este de origine cecenă și se află pe lista autorităților franceze a persoanelor în pericol de radicalizare. Serviciile de informații și-au exprimat de câteva săptămâni îngrijorarea deosebită cu privire la radicalizarea tinerilor nord-caucazieni”, notează cotidianul francez.

Presa franceză mai notează că atacatorul este în vârstă de 19 sau 20 de ani (s-a născut în 2003) și că este un fost elev al liceului. Le Figaro notează că acesta se numește Mohamed Mogouchkov și că s-a născut în Rusia.

Fabien Dufay, profesor de educație fizică la liceul Gambetta, a relatat că l-a avut elev pe Mogouchkov în urmă cu trei ani, afirmând despre acesta că a fost un elev „rezervat, calm”, „cu care am purtat conversații absolut normale”.

„Era într-adevăr un elev obișnuit”, a mai spus el.

O sursă din cadrul poliției franceze a declarat pentru AFP că fratele lui Mohamed a fost și el arestat în apropierea unei alte școli, fără însă ca vreo armă să fie găsită asupra sa.

Procuratura Națională Antiterorism (PNAT) a preluat conducerea investigației și a deschis un dosar penal pentru „asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă ”, „tentativă de asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă” și „ asociere criminală teroristă în vederea pregătirii infracțiunilor împotriva indivizilor”.

„La ora 11 am auzit sunetul de alertă de intruziune, am crezut că este un exercițiu. Ne-am repezit într-o clasă, am văzut filmulețe pe rețelele de socializare, am început să intrăm în panică ”, a povestit o elevă a liceului.

„Am închis toate obloanele, profesorul ne-a rugat să facem cât mai puțin zgomot, apoi a încercat să ne liniștească, să ne spună că suntem în siguranță și că nu mai suntem în pericol. Încercam să nu intrăm în panică și să ne păstrăm calmul”, a adăugat ea.

Presa franceză mai notează că acest nou atac a avut loc la aproape 3 ani de la uciderea profesorului Samuel Paty la un liceu din zona Parisului într-un atac islamist care a șocat întreaga țară. Paty a fost ucis pe 16 octombrie 2020.

Atac islamist după un val de incidente antisemite în Franța

Atacul de la liceul din Arras are loc la doar o zi după ce ministrul de interne francez Gerald Darmanin a anunțat că au avut loc „peste 100 de acte antisemite” în Franţa, după atacul de sâmbătă al organizaţiei palestiniene Hamas împotriva Israelului.

Darmanin a precizat într-un interviu pentru postul de radio France Inter că „24 de persoane au fost arestate” și că platforma pentru semnalarea urii online Pharos a primit „peste 2.000 de semnalări”.

Întrebat dacă există „un risc de a importa conflictul israeliano-palestinian” în Franţa, Darmanin a reiterat că în prezent „nu există o ameninţare teroristă islamistă” ce ar viza comunitatea evreiască din Franţa, cea mai mare din Europa, cu peste 500.000 de persoane.

Cu o zi înainte, ministrul francez de interne anunțase o mobilizare impresionantă a forțelor de ordine, 10.000 de polițiști fiind alocați să asigure securitatea pentru 500 de locuri ale comunității evreiești precum sinagogile și școlile iudaice.

Deocamdată nu este clar dacă atacatorul din Arras a fost motivat de evenimentele din fâșia Gaza sau dacă acesta a fost radicalizat de către Hamas sau o altă organizația teroristă palestiniană.