Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”, relatează AFP și News.ro.

Emmanuel Macron in adunarea legislativa a CorsiciiFoto: Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP / Profimedia

„Menținerea stării actuale va fi un eşec al nostru, al tuturor”, a subliniat şeful statului francez la Ajaccio, în faţa membrilor Adunării Corsicăi, legislativ dominat de către naţionalişti. Președintele francez şi-a exprimat speranţa ca această „nouă etapă instituţională” să permită „ancorarea deplină a Corsicii în Republică şi să recunoască unicitatea insularităţii sale mediteraneene şi relaţia sa cu lumea”.

Emmanuel Macron a dat un termen de „şase luni” în vederea ajungerii la un „text constituţional” şi un text organic, asupra căruia Senatul şi Adunarea Naţională de la Paris să cadă de acord pe care l-a catalogat drept un „gest de recunoaştere indispensabil”.

„Sunt în favoarea faptului ca specificităţile comunităţii insulare corsicane să fie recunoscute în Constituţie, într-un articol propriu, al unei comunităţi insulare istorice, lingvistice şi culturale”, a spus președintele francez.

Este pentru prima oară de când se află la Palatul Élysée când Macron anunţă în mod clar că este în favoarea unei autonomii a Corsicii în Republică, „care să încheie o pagină marcată de ore sumbre” şi ani de violenţe pe această insulă cu 340.000 de locuitori, scrie Le Figaro.

Președintele Franței spune că „trebuie avansat” cu autonomia Corsicii

Macron nu a mai fost nicidată atât de deschis față de revendicările naționaliștilor corsicani, fiind împins la reconciliere cu ei după uciderea prin înjunghiere în închisoare a separatistului Yvan Colonna de către un deținut jihadist anul trecut.

Colonna ispășea o condamnare pe viață pentru asasinarea prefectului francez al Corsicii în 1998. Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a declarat anul trecut după uciderea lui Colonna că guvernul de la Paris este „gata să meargă până la autonomie” pentru Corsica, dar aceasta este prima oară când președintele Macron spune la rândul său răspicat acest lucru.

Preşedintele Consiliului Executiv al Corsicii, Gilles Simeoni, l-a avertizat de la tribună pe Macron, cu câteva minute înainte de alocuţiunea sa că „a nu ţine cont de sufragiul universal ar fi asumarea riscului descalificării democraţiei”, adăugând că „nimeni nu poate avea în vedere aşa ceva, bineînţeles”.

Aplaudat la sfârşitul discursului de către conducătorul Corsicii şi preşedinta Adunării locale, Marie-Antoinette Maupertuis, dar nu şi de către separatiştii radicali din Core in Fronte, Macron a subliniat că „trebuie să avansăm” cu subiectul autonomiei Corsicii.

Emmanuel Macron a evitat însă cu atenţie să evoce două revendicări ale naţionaliştilor pe care le respinge în acest stadiu: recunoaşterea limbii corsicane ca limbă oficială alături de franceză şi crearea unui „statut de rezident” care să condiţioneze cumpărarea unui bun imobiliar pe insulă.