„Suntem gata să mergem până la autonomie” pentru Corsica, a asigurat ministrul francez de interne Gérald Darmanin pentru cotidianul regional Corse-Martin marți seară, în ajunul unei vizite de două zile pe insula mediteraneană, după două săptămâni de tensiune, citează AFP.

ministrul francez de Interne - Gerald DarmaninFoto: Captura

Protestele și violențele s-au înmulțit acolo de la atacul din 2 martie din închisoare asupra separatistului Yvan Colonna, condamnat la închisoare pe viață pentru asasinarea în 1998 a prefectului de Corsica. Separatistul este în comă.

Dar condiția prealabilă pentru o discuție între aleșii corsicani și guvern în jurul viitorului Corsicii este revenirea la calm, a insistat ministrul.

„Nu poate exista dialog sincer într-o democrație sub presiunea explozibililor și a prezenței, sau a omniprezenței, forțelor de ordine...Suntem gata să mergem până la autonomie. După aceea, întrebarea este să știm ce este această autonomie. Trebuie să o discutăm", a precizat ministrul de Interne.

Gérald Darmanin recunoaște și partea de „responsabilitate” a Statului în agresarea lui Yvan Colonna: „Există o responsabilitate a Statului ca protector al poporului care se află sub conducerea sa, în acest caz pentru deținuți”, a spus el, angajându-se să „spună adevărul despre cele întâmplate”.

Yvan Colonna, atacat de un deținut încarcerat pentru terorism, se afla de marți într-o stare „foarte gravă”, potrivit avocatului său Patrice Spinosi.