Banca de investiții JPMorgan Chase a ajuns la un acord amiabil cu Insulele Virgine Americane și fostul său director Jes Staley pentru a pune capăt procesului în care este acuzată că a ignorat activitățile ilegale ale fostului finanțist Jeffrey Epstein, relatează Reuters.

JPMorgan ChaseFoto: Richard Levine / Alamy / Profimedia Images

Înțelegerea reprezintă una dintre ultimele piese ale unei saga de procese majore legate de abuzurile sexuale comise de Epstein împotriva femeilor, scandal în care au fost implicate nume puternice din domeniul afacerilor, finanțelor, dar și politicii.

JPMorgan a precizat că va plăti Insulelor Virgine Americane 75 de milioane de dolari pentru a clasa acest proces, 30 de milioane din sumă urmând să fie donate unor organizații caritabile, 25 de milioane pentru a întări combaterea traficului de persoane și 20 de milioane pentru onorariile avocaților.

Banca nu a recunoscut comiterea niciunei ilegalități ca parte a înțelegerii. Termenii acordului cu Staley, un fost prieten al lui Epstein și fost director al diviziei de banking personal al JPMorgan, sunt confidențiali.

Insulele Virgine Americane acuză banca de investiții JPMorgan Chase că a ignorat semnalele de alarmă din documentele financiare privind activitățile lui Epstein pe Little St. James, o insulă privată pe care el o deținea în arhipelag.

În luna mai autoritățile de aici l-au citat pe miliardarul sud-african Elon Musk pentru a depune mărturie în proces, după ce anterior îl citaseră și pe Larry Page, unul dintre cei doi cofondatori ai Google și un alt cunoscut al lui Epstein.

Jeffrey Epstein continuă să le dea bătăi de cap bancherilor săi și la 4 ani după ce a murit

Epstein a murit în celula sa dintr-o închisoare din Manhattan în 2019 în urma unui suicid care a declanșat numeroase teorii ale conspirației din cauza legăturilor sale apropiate cu persoane influente de la Washington și din restul lumii.

Finanțistul se afla în detenție în așteptarea procesului în care a fost inculpat pentru agresiune sexuală asupra unor minore și trafic de carne vie.

Epstein a fost client al JPMorgan din 1998 până în 2013, documente depuse în instanță dezvăluind numeroase detalii despre modul în care banca a închis ochii asupra activităților sale care ar fi trebuit să declanșeze semnale de alarmă.

Banca de investiții, unul dintre cei mai mari jucători de pe Wall Street, l-a dat în judecată pe Jes Staley, fostul șef al diviziei sale de private banking, care a avut o relație de prietenie cu Epstein, pentru a-și acoperi eventualele despăgubiri stabilite de instanță.

Înțelegerea anunțată marți de JPMorgan Chase vine după ce în luna mai un alt gigant financiar, Deutsche Bank, a convenit să plătească tot 75 de milioane de dolari pentru a clasa un alt proces din Manhattan în care a fost chemată în fața instanței din cauza legăturilor cu Epstein.

Procesul respectiv fusese însă intentat de victimele lui Epstein, nu autoritățile americane, ca în cazul Insulelor Virgine.