China l-a înlocuit din funcție pe ministrul său de externe, Qin Gang, după ce acesta a dispărut misterios din spațiul public în urmă cu exact o lună, a anunțat marți presa de stat chineză, citată de Reuters.

Qin GangFoto: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Qin, în vârstă de 57 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri miniștri de externe ai Chinei când a fost numit în funcție în luna decembrie a anului trecut. Înainte de aceasta el a ocupat funcția de ambasador al Chinei la Washington, făcând parte din noua gardă de „lupi războinici” ai diplomației chineze.

El nu a mai fost văzut în public din data de 25 iunie, ministerul pe care îl conducea afirmând ulterior că și-a luat liber din cauza unor motive de sănătate neprecizate.

Presa de stat de la Beijing a anunțat luni că Qin Gang a fost înlocuit în funcția de ministru de externe de către Wang Yi, unul dintre cei mai experimentați diplomați ai Chinei și un membru de marcă al Partidului Comunist.

Wang Yi a ocupat funcția de ministru de externe al Chinei între martie 2013 și decembrie 2022, fiind înlocuit tocmai de către Qin Gang.

Ce s-a întâmplat cu șeful diplomației chineze?

Qin Gang nu a mai fost văzut în public de pe 25 iunie, când l-a primit la Beijing pe viceministrul rus de Externe, Andreï Rudenko.

Însă absența sa la reuniunea sumitului Asean din Indonezia, două săptămâni mai târziu, a ridicat primele semne de întrebare. Ministerul chinez de externe a invocat „motive de sănătate”.

Discuţiile despre absenţa lui Qin par să fi fost cenzurate pe platforma socială chineză Weibo.

„Este un subiect la care toată lumea este atentă, dar nu poate fi discutat public. Trebuie găsit un echilibru pentru buna funcționare a situațiilor curente și dreptul marelui public de a ști ce se întâmplă”, a scris, pe Weibo, influentul ex-redactor șef al tabloidului Global Times, Hu Xinjin, cunoscut ca apărător al liniilor guvernamentale.

Absența lui Qin Gang a provocat un vid la vârful ministerului de externe. Vizița șefului diplomației UE, Josep Borrell, la Beijing a fost anulată. De asemenea, vizita ministrului de externe britanic James Cleverly a fost amânată.

Dispariție atipică a lui Qin Gang

Nu este neobișnuit ca personalități proeminente din China să dispară brusc din ochii publicului, pentru ca ulterior să reapară fără explicații clare. Chiar și președintele Xi însuși a dispărut o dată timp de două săptămâni, cu puțin timp înainte de a prelua funcția în 2012.

Dar situația lui Qin este destul de neobișnuită din cauza poziției sale și a momentului absenței sale, potrivit analiștilor.

„În calitate de ministru chinez de externe, el trebuie să apară frecvent pe scena internațională, mai ales într-un moment în care programul diplomatic al Chinei este extrem de plin”, a declarat pentru DW Deng Yuwen, fost editor la un ziar al Partidului Comunist, care este acum comentator în SUA.

Ministerul de externe de la Beijing a anunțat deja că înlocuitorul său, Wang Yi, va efectua mai multe vizite externe înainte și după summitul BRICS ce urmează să aibă loc în Africa de Sud luna viitoare.