O înregistrare video care arată două femei dezbrăcate scoase „la paradă” pe stradă de o mulţime de bărbaţi, înainte de a fi violate în grup în statul Manipur din nord-estul Indiei, a stârnit un nou scandal şi indignare în cea mai populată ţară din lume, relatează BBC și News.ro.

Lumanari aprinse in India pentru victima unui violFoto: Riju Ray / Dreamstime.com

Violenţe soldate cu morţi au aruncat de mai bine de două luni Manipur, un stat indian pitoresc care se învecinează cu Myanmar, într-o stare de război interetnic. Ciocnirile dintre membrii comunităţilor tribale Meitei, majoritară, şi Kuki, minoritară, au dus la segregarea completă a acestora.

Cel puţin 130 de persoane au murit şi 60.000 au fost nevoite să fugă. Cele două femei, care sunt Kuki, au fost agresate de bărbaţi din grupul Meitei.

Videoclipul îngrozitor cu cele două femei a fost distribuit pe scară largă pe reţelele de socializare începând de miercuri. Imaginile, cu puternic impact emoţional, arată cum sunt târâte şi pipăite de o mulţime de bărbaţi care apoi le împing pe un câmp.

Poliţia a declarat că a deschis un caz de viol în grup şi a arestat un bărbat, adăugând că şi alte persoane vor fi reţinute în curând.

Joi, sesiunea parlamentului de la Delhi a fost întreruptă, legislatorii cerând o dezbatere pe această temă. De asemenea, premierul Narendra Modi a declarat că incidentul a „făcut de ruşine India” şi a promis că „niciun vinovat nu va fi cruţat”.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Indiei, DY Chandrachud, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la agresiune, afirmând că instituţia pe care o conduce este „profund tulburată de acest videoclip”.

Cerându-i guvernului să informeze instanţa cu privire la măsurile luate împotriva acuzatului, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a declarat:

„Vom lua noi măsuri, dacă nu o veţi face voi”.

Autoritățile indiene au luat măsuri împotriva vinovaților la mai bine de două luni după comiterea violului

Este binecunoscut faptul că violul şi agresiunea sexuală devin adesea un instrument de luptă în timpul revoltelor şi conflictelor. Agresiunea sexuală a femeilor Kuki din Manipur este cel mai recent exemplu, comentează BBC.

Imaginile care le arată pe femei plângând, desfigurate de durere şi implorându-şi agresorii să aibă milă sunt tulburătoare, mai notează societatea britanică de radiodifuziune.

Faptul că prima arestare a fost făcută abia acum, la mai bine de două luni după ce atacul a fost raportat la poliţie, nu inspiră încredere în autorităţi - cu atât mai mult cu cât unii dintre bărbaţi pot fi clar identificați în imagini.

Abia indignarea care a urmat apariţiei videoclipului în India a pus în lumina reflectoarelor această crimă oribilă. De asemenea, a ridicat întrebări cu privire la eşecul statului în ceea ce priveşte sprijinirea victimelor şi, în cele din urmă, l-a forţat pe premierul Modi să facă o declaraţie cu privire la violenţele etnice care sfâşie statul Manipur.

Poliţia a afirmat că incidentul a avut loc pe 4 mai şi că un caz de răpire şi viol în grup şi crimă a fost înregistrat în districtul Thoubal.

FOTO: © Riju Ray | Dreamstime.com