Reconcilierea dintre Polonia și Ucraina nu va fi niciodată deplină până când trupurile tuturor polonezilor uciși de naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu vor fi găsite și îngropate corespunzător, a transmis marți guvernul de la Varșovia prin vocea premierului Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

Mateusz MorawieckiFoto: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia

Morawiecki a făcut comentariile marți la comemorarea masacrării polonezilor din Volânia după ce în luna iulie a anului trecut președintele polonez Andrzej Duda a cerut la rândul său Ucrainei să admită ceea ce a descris drept „adevărul rușinos” despre modul în care naționaliștii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Polonia s-a dovedit unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei după declanșarea invaziei rusești, punând presiuni pe partenerii occidentali să livreze Kievului tancuri și avioane de luptă, însă relațiile dintre cele două țări vecine au fost marcate timp de generații de masacrele care au avut loc între 1943 și 1945.

„Acea crimă a fost atât de unică încât trebuie să fie spusă pe nume... a fost un genocid”, a declarat acum Mateusz Morawiecki la o ceremonie de comemorare organizată la Varșovia.

„Nu va exista o reconciliere finală între Polonia și Ucraina fără găsirea tuturor rămășițelor [celor uciși], fără onorarea finală a lor”, a adăugat el.

Contextul în care a avut loc masacrarea polonezilor din Volânia

Zona în care au avut loc masacrele a fost locuită atât de polonezi, cât și ucraineni, făcând parte din Polonia înainte să fie ocupată de Uniunea Sovietică după începerea celui de-al Doilea Război Mondial și partiționarea țării între Berlin și Moscova, aliate la momentul respectiv.

Masacrele motivate etnic împotriva polonezilor au început după ce regiunea a fost ocupată de trupele germane în timpul Operațiunii Barbarossa, numele dat de comandamentul militar de la Berlin planului de invadare a URSS.

În 2013 parlamentul polonez a recunoscut masacrul comis de Armata Ucraineană de Insurgență în timpul acestei ocupații drept o „epurare etnică cu semne de genocid”.

Kievul nu a acceptat niciodată această desemnare și se referă adesea la evenimentele ce au avut loc în Volânia ca făcând parte dintr-un conflict între Polonia și Ucraina care a afectat ambele națiuni în condițiile în care mii de ucraineni au fost uciși la rândul lor în acțiuni de răzbunare.

Ce solicită guvernul polonez Ucrainei

Polonia cere Ucrainei să permită acces nelimitat unor specialiști polonezi la locurile în care victimele masacrelor au fost ucise și îngropate pentru ca trupurile acestora să poată fi exhumate și îngropate corespunzător.

În 2017 Ucraina a interzis autorităților poloneze să caute victime pe teritoriul său. Însă anul trecut guvernul ucrainean a permis Poloniei să caute victime în unul dintre satele în care se crede că au avut loc masacre.

Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său polonez Andrzej Duda au participat împreună în orașul Lutsk din vestul Ucrainei la o slujbă religioasă în memoria victimelor.

La ceremonia de comemorare care a fost organizată marți la Varșovia a participat și Ruslan Stefanciuk, președintele parlamentului ucrainean, care în luna mai a declarat în fața legislativului de la Varșovia că Kievul înțelege durerea istorică a Poloniei în legătură cu masacrul din Volânia.