Doi experți independenți ai ONU au declarat miercuri că „loviturile aeriene și operațiunile terestre” israeliene în tabăra de refugiați palestinieni din Jenin „pot constitui, la prima vedere, o crimă de război”, potrivit AFP.

Buldozer militar israelian in JeninFoto: Nasser Ishtayeh / Zuma Press / Profimedia

Acestea „au fost cele mai violente atacuri din Cisiordania de la distrugerea taberei din Jenin în 2002”, au afirmat cei doi raportori ONU într-un comunicat. Mandatul lor este stabilit de Consiliul pentru Drepturile Omului, dar nu vorbesc în numele organizației.

„Operațiunile forțelor israeliene în Cisiordania ocupată, care ucid și rănesc grav populația ocupată, distrug casele și infrastructura acestora și deplasează în mod arbitrar mii de persoane, constituie încălcări flagrante ale dreptului internațional și ale normelor referitoare la utilizarea forței și pot constitui o crimă de război”, au declarat aceștia.

Miercuri, armata israeliană a anunțat sfârșitul operațiunii sale militare în Cisiordania ocupată, în care au fost uciși 12 palestinieni și un soldat israelian.

Operațiunea, care a început luni și a fost cea mai amplă din Cisiordania din ultimii ani, a mobilizat sute de soldați, drone și buldozere ale armatei în orașul Jenin și în tabăra de refugiați adiacentă, un bastion al grupărilor armate palestiniene.

Aproximativ 4.000 de palestinieni au fugit din tabăra din Jenin în noaptea de luni spre marți, după loviturile aeriene ucigașe, potrivit raportorilor pentru situația drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate din 1967, Francesca Albanese, și pentru drepturile omului în cazul persoanelor strămutate în interiorul țării, Paula Gaviria Betancur.

Potrivit acestor experți, atacurile israeliene nu au fost justificate în conformitate cu dreptul internațional și „constituie o pedeapsă colectivă împotriva populației palestiniene”.

„Palestinienii din teritoriile palestiniene ocupate sunt persoane protejate de dreptul internațional, cărora le sunt garantate toate drepturile omului, inclusiv prezumția de nevinovăție”, au subliniat ei, asigurând că „nu pot fi tratați de puterea ocupantă ca o amenințare colectivă la adresa securității”.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a cunoscut o creștere bruscă a tensiunilor, ca urmare a instaurării, la sfârșitul lunii decembrie, a unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, condus de premierul Benjamin Netanyahu.

În nordul Cisiordaniei de Vest a avut loc recent un val de atacuri asupra israelienilor și de violențe antipalestiniene din partea coloniștilor evrei. Jenin și tabăra de refugiați au fost vizate în mai multe rânduri de operațiuni israeliene.

Pe același subiect: