Israelul și Rusia au anunțat vineri încheierea unui acord care pune capăt unui litigiu imobiliar la Ierusalim, în condițiile în care Moscova va deschide o secție consulară în Orașul Sfânt, o chestiune-cheie în conflictul israeliano-palestinian, potrivit AFP.

IerusalimFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„Rezultat al mai multor ani” de negocieri, acest „acord de conciliere” se referă la „clarificarea limitelor și a suprafeței (unei) parcele de teren rusesc în Ierusalimul de Vest”, potrivit unui comunicat de presă al ambasadei Rusiei la Tel Aviv.

„Respectiva parcelă de teren va fi utilizată, în special, pentru construirea unui complex (arhitectural) pentru nevoile filialei secției consulare a ambasadei Rusiei în Israel”, adaugă textul.

Acest lucru „va contribui pe deplin la aprofundarea relațiilor prietenești și bogate dintre Rusia și Israel (rămânând în același timp) în conformitate cu linia intangibilă urmată de țara noastră în vederea unei reglementări juste în Orientul Mijlociu”, precizează ambasada.

Confirmând liniile generale ale acordului, Ministerul israelian al Afacerilor Externe l-a calificat într-un comunicat de presă drept un „succes politic”, „deschiderea unei filiale a ambasadei Rusiei la Ierusalim”, în conformitate cu „eforturile (...) de a crește numărul de reprezentanțe diplomatice la Ierusalim, capitala Israelului”.

Relațiile dintre Rusia și Israel, unde 15% din populație este originară din fosta URSS, au fost tensionate de la invazia Moscovei în Ucraina.

Problema statutului Ierusalimului, Orașul Sfânt pentru evrei, creștini și musulmani, se află în centrul conflictului israeliano-palestinian.

Planul de împărțire a Palestinei, votat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1947 într-un stat evreiesc (Israel, proclamat în 1948) și un stat arab care nu a mai luat ființă, prevedea un statut special pentru Ierusalim („corpus separatum”) în cadrul unui regim internațional.

Cu toate acestea, în urma primului război arabo-israelian (1948-49), orașul a fost împărțit în două, cu partea de vest sub control israelian, iar partea de est sub control iordanian, până în 1967, când Israelul a finalizat ceea ce a descris drept „reunificarea” Ierusalimului prin cucerirea părții de est în timpul celui de-al treilea război arabo-israelian.

ONU, care consideră Ierusalimul de Est drept „teritoriu palestinian ocupat”, nu a recunoscut niciodată anexarea acestuia de către Israel și refuză să recunoască orașul drept capitală a Israelului, considerând că statutul Ierusalimului ar trebui să facă obiectul unui acord între Israel și palestinieni, ca parte a unei reglementări finale a conflictului.

Practic toate țările care au relații diplomatice cu Israelul au ambasadele la Tel Aviv, cu câteva excepții notabile, printre care Statele Unite, care și-au transferat cancelaria la Ierusalim în 2017.