După ce George Soros, filantropul, a predat conducerea către fiul său, Alexander Soroș, premierul maghiar Viktor Orban a preluat inițiativa, atacând imediat moștenitorul. Acesta a devenit subiectul unei ample campanii de denigrare, conform relatărilor AFP.

Alexander SorosFoto: Dave Kotinsky / Getty images / Profimedia

Premierul naționalist l-a transformat pe miliardarul născut într-o familie evreiască din Budapesta în 1930 în inamicul public numărul unu, lansând atacuri cu tentă antisemită și criticând sprijinul financiar acordat de acesta cauzelor liberale din întreaga lume.

În după vestea plecării sale, Viktor Orban a postat luni pe Twitter un GIF din filmul ”The Godfather” al lui Coppola, „salutând” apariția fiului lui Soros, însoțit de mesajul „Soros 2.0”.

Reprezentantul guvernului, Zoltan Kovacs, a explicat că George Soros, prin „imperiul său de 25 de miliarde de dolari, care cuprinde peste 250 de organizații”, a cheltuit o avere încercând să influențeze evenimentele, inclusiv rezultatele alegerilor.

El a afirmat că aceasta s-a întâmplat fără a avea un mandat democratic și că reprezentanții rețelei Soros nu au fost niciodată aleși, fiind recrutați din rândurile stângii și ale liberalilor.

Astfel, aceștia nu au nicio legitimitate și pot fi considerați aproape ca o mafie, a adăugat Kovacs.

„Propaganda LGBT”

Mașinăria a intrat apoi în funcțiune: presa pro-guvernamentală l-a făcut praf pe „noul șef” al organizației Open Society Foundations (OSF), Alexander Soros, 37 de ani, unul dintre fiii eminenței financiare în vârstă de 92 de ani.

Într-un articol, site-ul Origo se referea la „propaganda sa LGBT”, un argument recurent în această țară central-europeană care vrea să instaureze o „nouă eră iliberală”, limitând progresiv drepturile și propaganda minorităților sexuale și de gen.

În sprijin, fotografii care îl arată pe tânărul de treizeci de ani cu un bărbat prezentat drept „partenerul său afro-american”, cu care are o „relație documentată în public”.

Acest organ de presă, preluat imediat de televiziunea publică, a criticat imaginile pentru că sunt „demonstrative” și „uneori provocatoare”. „Ei se îmbrățișează și se țin de mână adesea”, a spus Origo, referindu-se și la un video cu un „pat comun” pe care l-ar fi împărțit la hotel.

George Soros Foto: Adrin Shamsudin | Dreamstime.com

Alexander Soros și informațiile false

Alexander Soros, care este de fapt foarte discret în ceea ce privește viața sa privată, fusese deja ținta unor informații false în 2018.

Jurnaliști maghiari au pretins că l-au zărit la gay Pride din Budapesta, distribuind totodată fotografii care erau de fapt ale altei persoane.

Grupurile de reflecție finanțate de Viktor Orban au intrat, de asemenea, în luptă. Tamas Fritz, de la institutul Alapjogokert Kozpont, a retransmis acest limbaj, descriindu-l ca fiind „mai radical” decât tatăl său.

„Acesta este și mai agresiv decât tatăl său”

Același lucru este valabil și pentru un grup de influenceri pro-guvernamentali numit Megafon, care este finanțat în mod opac și cheltuiește milioane de euro pentru a contracara „tsunami-ul” de conținut finanțat de Open Society pe rețelele sociale.

Unul dintre ei, Daniel Deak, a avertizat împotriva acestei „forțe întinerite” care vrea să „spargă tiparul” mass-media.

Într-un interviu radio, Viktor Orban și-a reafirmat vineri determinarea, acuzându-l pe Alexander Soros pentru recentul acord european care prevedea un sistem de solidaritate între statele membre în gestionarea refugiaților.

„Acesta este și mai agresiv decât tatăl său”, a declarat el, învinovățind „familia Soros pentru impunerea unei decizii europenilor care pare a fi o lovitură de stat” și că „a încurajat migranții să intre în Europa” în această vară.

Atacurile împotriva familiei Soros au depășit în trecut mass-media și rețelele sociale, pătrunzând în spațiul public.

Acum șase ani, guvernul lui Orban a amplasat afișe în toată Ungaria care îl înfățișau pe Soros senior făcând o grimasă și trăgând sforile unei marionete cu înfățișarea unui lider al opoziției.

Curând după aceea, organizația lui Soros a fost nevoită să părăsească țara.

Potrivit lui Peter Kreko de la grupul de reflecție Political Capital, care are Open Society printre donatorii săi, era previzibil ca retorica construită împotriva lui George Soros să fie replicată exact împotriva moștenitorului său.

El crede că, fără un țap ispășitor pe care să fie aruncată toată vina pentru problemele societății, întregul construct ar fi fragil și s-ar prăbuși.