Forțele aeriene ale Taiwanului au intrat în acțiune duminică, după ce au observat 10 avioane de război chinezești care au traversat linia mediană sensibilă a Strâmtorii Taiwan, în timp ce Ministerul Apărării al insulei a declarat că patru nave de război chinezești au efectuat, de asemenea, patrule de luptă,potrivit Reuters.

Piloți taiwanezi fugind pentru a decola cu avioane de luptă ale țăriiFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când Taiwanul raportează o reluare a activității militare chineze, după ce joi 37 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, unele dintre ele zburând apoi în vestul Pacificului.

China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, a efectuat în ultimii trei ani zboruri regulate ale forțelor sale aeriene pe cerul din apropierea insulei, dar nu și în spațiul aerian teritorial al Taiwanului.

Într-o scurtă declarație, ministerul taiwanez al apărării a declarat că duminică a detectat 24 de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de luptă J-10, J-11, J-16 și Su-30, precum și bombardiere H-6.

Acesta nu a precizat unde zburau avioanele, dar a spus că 10 dintre ele au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care separă cele două părți și care a servit anterior ca o barieră neoficială. China spune că nu recunoaște această linie și că o traversează în mod obișnuit începând de anul trecut.

Patru nave militare chineze au fost, de asemenea, angajate în „patrule comune de pregătire de luptă”, a adăugat ministerul, fără a oferi detalii.

Taiwanul și-a trimis propriile avioane de luptă și a desfășurat nave și sisteme de rachete terestre pentru a supraveghea, a precizat ministerul, folosind o formulare tipică pentru modul în care răspunde la astfel de activități chinezești.

Ministerul Apărării din China nu a comentat zborurile de joi.