Bucătari din România și Republica Moldova au încins cuptoarele pentru a-i servi pe cei aproape 50 de lideri europeni care se întâlnesc joi la summit-ul Comunității Politice Europene. Meniul a fost stabilit în urmă cu o lună și include bucătăria tradițională moldovenească, însă unele preparate au fost adaptate pentru a satisface toate poftele.

Semnul din apropierea Castelului Mimi de la BulboacaFoto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia

În bucătăria de la Castelul Mimi din Bulboace, locul în care liderii europeni s-au reunit joi pentru a-și arăta sprijinul pentru Republica Moldova și Ucraina, bucătarii s-au întrecut pentru a le oferi participanților o experiență culinară unică.

Deși meniul a fost stabilit în urmă cu o lună, acesta a fost modificat pentru a fi pe placul tuturor liderilor care ajung la Bulboaca, a precizat Vadim Surachii, bucătarul-șef de la Castel Mimi.

„Prin meniul pe care îl abordăm încercăm cumva să povestim puțin despre ce se întâmplă atât în Republica Moldova, cât și în România din punct de vedere gustativ pentru că suntem frați și avem atât de multe obiceiuri în comun”, a declarat bucătarul român Alex Petricean.

Sărmăluțe cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură din vin și smântână afumată, roata norocului - o tocăniță de vinete și roșii, presărată cu pudră de vin și usturoi negru se numără printre bunătățile cu care vor fi răsfățați oaspeții de la Castel Mimi, notează Unimedia.

„La aperitiv o să avem mămăliguță cu brânză și smântănă, mâncarea noastră cea mai cunoscută, după care avem o sărmăluță. Sărmăluța este cumva făcută pentru a-i da valoare, o facem sub forma unui croissant. Știu că vine și domnul Macron și am zis să-l sensibilizăm. Mai avem o tocană de vinete așa cum se face în Republica Moldova. O să avem trei variante de fel principal. La partea de garnitură o să avem un morcov și o țelină care vor avea forma Coloanei Infinitului lui Brâncuși”, a mai precizat Alex Petricean.

Preparate pentru vegetarieni

Bucătarii au ținut cont de preferințele culinare ale invitaților și au pregătit și un meniu pentru vegetarieni: păstrăv de fag în stil moldovenesc cu frunze de varză, iar amatorii de carne de pește vor savura din sturion în stil moldovenesc cu frunze de varză, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Bucatele sunt pregătite exclusiv din produse autohtone pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor moldovenești, transmite Moldpres.

Oaspeții vor gusta și colțunașii din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăligă umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre.

Oficialii europeni se vor răsfăța și cu rulourile de cartof umplut cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărat cu boia afumată, cu semințe de floarea soarelui și arpagic verde.

„Regina” bucătăriei moldovenești la desert

La desert, liderii europeni vor degusta baba negră pe care gospodinele din nordul Moldovei o pregătesc în mod tradițional, considerată „regina” bucătăriei moldovenești. Însă cu această ocazie, desertul, care seamănă cu un chec pufos, a fost reinterpretat.

Va fi servit cu înghețată de vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un Ice Wine din 2018.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care reunește aproape 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Summitul are loc Castelul Mimi din satul Bulboaca, la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.