Polonia a impus noi sancțiuni împotriva a 365 de belaruși, printre care 159 de parlamentari, și a anunțat suspendarea singurului punct de trecere a frontierei cu Belarus pentru camioanele înmatriculate în Belarus și Rusia, a anunțat luni Ministerul polonez de Interne, potrivit AFP.

Migranti la granita dintre Belarus și PoloniaFoto: TASS / Profimedia Images

Singurul punct de trecere rutier al frontierei polono-belaruse de la Kukuryki va fi „suspendat sine die de la 1 iunie”, potrivit unui ordin ministerial publicat luni.

Printre cetățenii belaruși sancționați de Polonia se numără, de asemenea, zeci de judecători, oficiali locali, precum și sportivi și jurnaliști pro-Minsk.

Tuturor acestora li se va interzice intrarea în Polonia și în spațiul Schengen, iar bunurile lor vor fi înghețate, a precizat ministerul.

„Aceste persoane au promovat regimul belarus și au participat la legitimarea și susținerea politicii represive a autorităților de la Minsk”, potrivit unui comunicat oficial.

Potrivit ministerului, această decizie a fost luată ca răspuns la „menținerea verdictului draconic în cazul lui Andrzej Poczobut”, un jurnalist din Belarus de etnie poloneză condamnat la opt ani de închisoare pentru că a criticat regimul președintelui Alexander Lukașenko.

Vineri, un tribunal belarus a respins apelul său și a menținut sentința.

Sancțiunile au fost impuse, de asemenea, „celor responsabili de organizarea imigrației ilegale în Polonia și în statele baltice”, potrivit comunicatului de presă.

Polonia acuză Belarusul, principalul aliat al Rusiei, că orchestrează afluxul de imigranți în Polonia și a ridicat un zid de-a lungul graniței pentru a descuraja trecerile ilegale.