Mormântul lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniancă a cărei moarte a declanşat o contestare de mare amploare a liderilor politici şi religioşi iranieni, a fost vandalizat, au anunțat joi activişti şi avocatul familiei, citați AFP și Agerpres.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Mahsa Amini a murit la vârsta de 22 de ani, în septembrie, după ce a trecut prin momente de teroare în urma arestării de către Poliţia Moravurilor, la Teheran, care-i reproşa că a încălcat codul vestimentar strict impus femeilor, obligate să poarte văl.

Protestele izbucnite după moartea tinerei au sfidat sistemul islamic, impus în Iram după Revoluţia din 1979. Ele au slăbit în ultimele luni, însă acţiuni au loc sporadic.

Tânăra, care s-a dus la Teheran împreună cu familia, a fost îngropată în oraşul său natal, Saqez, în provincia iraniană Kurdistan, unde, potrivit unor activişti, autorităţile sunt hotărâte să împiedice orice adunare publică în memoria acesteia.

Reţeaua Drepturilor Omului din Kurdistan (KHRN), cu sediul în Franţa, a anunțat miercuri că mormântul fetei, cu numele său kurd, Zhina, a fost atacat duminică dimineaţa.

Imagini publicate pe reţele de socializare, care ar proveni de pe contul pe Instagram al fratelui ei, Ashkan, arată că un geam care proteja o poză a lui Amini, pe piatra de mormânt, a fost spart.

Ce spune fratele lui Mahsa Amini despre incident

„Din nefericire, duminică dimineaţa, persoane pe care le cunoaştem şi care au acţionat la fel în trecut, au atacat mormântul lui Zhina Mahsa Amini”, a declarat, într-un comunicat publicat de KHRN, avocatul familiei, Saleh Nikbakht.

El nu precizează cine sunt aceste persoane şi adaugă că autorităţile au intervenit anterior pentru a împiedica construirea unui foişor peste mormânt.

„Până şi geamul de pe mormântul tău îi deranjează? Să-ţi spargă de 1.000 de ori şi îl vom reface. Să vedem cine oboseşte primul”, declară Ashkan Amini în mesajul postat pe reţele de socializare.

Familia şi susţinătorii lui Mahsa Amini acuză că tânăra a fost ucisă cu o lovitură de în cap, pe când se afla în detenţie, însă autorităţile susţin că moartea a fost cauzată de o criză cardiacă, provocată de o stare proastă anterioară a sănătăţii.

Potrivit ONG-ului norvegian Iran Human Rights (IHR), reprimarea manifestaţiilor izbucnite după decesul ei s-a soldat cu 500 de morţi. Iranul a spânzurat şapte bărbaţi în dosare legate de manifestaţii.

Iranul a intensificat urmărirea femeilor care nu poartă vălul islamic

Activişti denunţă o politică deliberată, cu scopul de a crea o atmosferă de frică. Amnesty International a avertizat săptămâna aceasta că alţi şapte bărbaţi ar putea să fie executaţi în legătură cu manifestaţiile.

La începutul anului autoritățile iraniene au reînceput să vegheze la respectarea regulii privind purtatul vălului islamic, după ce în perioada de vârf a protestelor anunțaseră suspendarea sa.

În aprilie, poliția iraniană a anunţat instalarea de camere de luat vederi în locuri publice şi artere de circulaţie pentru identificarea şi penalizarea femeilor care nu poartă vălul.

Decizia are ca scop „prevenirea rezistenţei împotriva legii hijabului”, se spune în declaraţie, difuzată de agenţia de presă a ramurii judiciare Mizan şi de alte mass-media de stat, adăugând că o astfel de rezistenţă pătează imaginea spirituală a ţării şi răspândeşte nesiguranţa.

Conform legii islamice din Iran, sharia, impusă după revoluţia din 1979, femeile sunt obligate să-şi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi pentru a le masca formele. Cele care încalcă aceste reguli se confruntă cu mustrări publice, amenzi sau arestări.