Armenia este pregătită să recunoască enclava Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului dacă Baku va garanta securitatea populației sale etnice armene, a declarat luni premierul Nikol Pașinian, scriu Reuters, citând agenții de știri din Rusia, și Radio Europa Liberă.

Nikol PasinianFoto: Asatur Yesayants / Sputnik / Profimedia Images

Nagorno-Karabah a fost o sursă de conflict între cei doi vecini din Caucaz încă din anii care au precedat prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și între etnicii armeni și azeri turci de mai bine de un secol.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au luptat pentru controlul Nagorno-Karabah în două războaie, unul la începutul anilor 1990 și celălalt în 2020.

În 2020, Azerbaidjan a preluat controlul asupra zonelor care fuseseră controlate de etnicii armeni în și în jurul enclavei montane, iar de atunci a închis periodic singura cale de acces care leagă Nagorno-Karabah de Armenia, culoarul Lachin, pe care se bazează enclava pentru sprijin financiar și militar.

„Cei 86.600 km pătrați ai teritoriului Azerbaidjanului includ Nagorno-Karabah”, a declarat Pașinyan într-o conferință de presă, potrivit Ostorozhno, Novosti.

Dacă ne înțelegem reciproc corect, atunci Armenia recunoaște integritatea teritorială a Azerbaidjanului în limitele menționate, iar Baku - integritatea teritorială a Armeniei la 29.800 km pătrați.”

Publicația l-a citat spunând că este pregătit să facă acest lucru - de fapt să accepte granițele recunoscute internațional ale Azerbaidjanului - dacă drepturile armenilor din Nagorno-Karabah sunt garantate. El a spus că problema ar trebui discutată în discuțiile dintre cele două țări.

"Armenia rămâne angajată în agenda de pace în regiune. Și sperăm că în viitorul apropiat vom ajunge la un acord asupra textului tratatului de pace și vom putea să-l semnăm", a spus el, potrivit TASS.

Pașinian a comentat, de asemenea, despre apartenența Armeniei la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), sugerând că Erevan se poate retrage din bloc dacă consideră organizația „incompetentă”.

Nagorno-Karabah este recunoscut drept teritoriu al Azerbaidjanului conform dreptului internațional, dar populația sa predominant armeană și-a declarat independența în 1991 cu sprijinul militar al Erevanului.

În noiembrie 2020 Rusia a trimis 2.000 de militari în Nagorno-Karabah cu scopul de a menține pacea în regiune, ca parte a unui acord de încetare semnat de Armenia și Azerbaidjan.

Însă după izbucnirea unor noi lupte în luna septembrie a anului trecut Armenia a acuzat de mai multe ori trupele ruse că nu își îndeplinesc obligațiile. Kremlinul a respins aceste acuzații, provocând tensiuni fără precedent cu Armenia, țară care face parte din OTSC, alianța militară condusă de Moscova.