Premierul sârb Ana Brnabic a acuzat Uniunea Europeană de încălcarea mai multor tratate internaționale, după ce Kosovo a făcut luni un pas important spre aderarea la Consiliul Europei, perspectivă combătută de Serbia, transmite joi Euractiv, citat de Agerpres.

Presedintele sarb Aleksandar Vucic alaturi de premierul Ana BrnabicFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei a transmis spre avizare cererea de aderare Adunării Parlamentare a acestei organizaţii ce reuneşte 46 de state. APCE îşi va da avizul la o dată care nu a fost încă stabilită; următoarea şedinţă a Biroului APCE este programată vineri.

Oficialităţi sârbe, precum ministrul de externe Ivica Dacic, au afirmat că „ceva care nu este un stat nu poate fi membru al Consiliului Europei”.

„Consiliul Europei este un organism separat de Uniunea Europeană. Suntem conştienţi de votul Serbiei împotriva cererii, dar ne concentrăm pe dialogul Belgrad-Pristina”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al Comisiei Europene.

„Pentru informarea dumneavoastră, partenerii noştri din UE: Serbia ia de asemenea notă că Uniunea Europeană, încă o dată, a încălcat în mod direct Acordul de la Bruxelles, acordul propus de UE şi anexa pentru implementare de la Ohrid, Statutul Consiliului Europei, Carta Naţiunilor Unite, Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU”, a scris Brnabic pe Twitter.

Relații tot mai tensionate între Serbia și UE

„Apropo, îmi place partea unde Stano face remarci despre 'logica foarte simplă' a negocierilor: 'Fiecare parte trebuie să facă ceva pentru a obţine ceva'. În realitate, Pristina a obţinut mai mult decât ceva, în schimb făcând exact nimic. Atât de mult pentru logica simplă”, a conchis Ana Brnabic.

În mai 2022, Kosovo şi-a depus candidatura după ce Rusia fost exclusă din Consiliul Europei, după invadarea Ucrainei. Plecarea Moscovei, aliatul istoric al Belgradului, ar trebui să faciliteze obţinerea de către Pristina a majorităţii de două treimi, notează Euractiv.

În luna decembrie a anului trecut Serbia a acuzat și Kosovo de încălcarea tratatelor internaționale, după ce guvernul de la Prstina a anunțat că va cere aderarea la Uniunea Europeană.

Comentând cererea de aderare a Pristinei la UE, Vucic a remarcat că ceea ce fac unele state membre ale UE este o încălcare a articolului 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în temeiul căruia numai statele pot solicita aderarea la blocul comunitar.

„Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva?”, declarase anterior ministrul sârb de Externe Ivica Dacic.

Serbia este la rândul ei o țară candidat pentru aderarea la UE însă neînțelegerile apărute între Belgrad și Bruxelles după începerea invaziei rusești în Ucraina au pus sub semnul îndoielii perspectivele Belgradului de a se alătura blocului comunitar.