Când Kentaro Yokobori s-a născut în urmă cu aproape șapte ani, a fost primul nou-născut din districtul Sogio din satul Kawakami în 25 de ani. Nașterea lui a fost ca un miracol pentru mulți săteni, scrie CNN, care notează că scăderea natalității este emblematică pentru întreaga Japonie, panicându-i pe oficiali, pentru că țara este „pe punctul de a nu-și putea menține funcțiile sociale”. Pe de altă parte, însă, nu se creează condițiile pentru ca femeile să poată face copii și să urmeze și o carieră.

mame cu copii in TokyoFoto: Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Oamenii în vârstă au fost foarte bucuroși să-l vadă pe [Kentaro], iar o doamnă în vârstă care a urcat cu greu scările, cu bastonul, a venit la mine să-mi țină copilul în brațe. Toți bătrânii țineau pe rând copilul meu”, și-a amintit Miho.

Într-un sfert de secol fără nou-născut, populația satului s-a redus cu mai mult de jumătate la doar 1.150 – în scădere de la 6.000 de acum 40 de ani – pe măsură ce locuitorii mai tineri au plecat și locuitorii mai în vârstă au murit. Multe case au fost abandonate, unele invadate de animale sălbatice.

Kawakami este doar unul dintre nenumăratele localități și sate rurale care au fost uitate și neglijate în timp ce tinerii japonezi se îndreaptă spre orașe. Peste 90% dintre japonezi locuiesc acum în zone urbane precum Tokyo, Osaka și Kyoto – toate conectate prin trenurile de mare viteză Shinkansen din Japonia, mereu la timp.

Acest lucru a făcut ca zonele rurale și industriile, agricultura și silvicultura să se confrunte cu o penurie de forță de muncă, care probabil se va agrava în următorii ani, odată cu îmbătrânirea forței de muncă. Până în 2022, numărul persoanelor care lucrează în agricultură și silvicultură a scăzut la 1,9 milioane de la 2,25 milioane cu 10 ani mai devreme.

Cu toate acestea, dispariția satului Kawakami este emblematică pentru o problemă care depășește zona rurală japoneză.

Timpul pentru a procrea se scurge

Problema pentru Japonia este că nici oamenii din orașe nu fac copii, ceea ce l-a făcut pe premierul Fumio Kishida să se panicheze că trece timpul și nimeni nu mai procrează. „Timpul pentru a procrea se scurge”.

El a avertizat la începutul acestui an că țara este „pe punctul de a nu-și putea menține funcțiile sociale”.

Țara a înregistrat 799.728 de nașteri în 2022, cel mai mic număr înregistrat până acum, reprezentând un pic mai mult de jumătate din cele 1,5 milioane de nașteri înregistrate în 1982.

Rata de fertilitate – numărul mediu de copii născuți de femei în anii lor de reproducere – a scăzut la 1,3, mult sub 2,1 necesar pentru menținerea unei populații stabile. Decesele au depășit nașterile de mai bine de un deceniu.

Și în absența unei imigrații semnificative – străinii reprezentau doar 2,2% din populație în 2021, potrivit guvernului japonez, față de 13,6% în Statele Unite – unii se tem că țara se îndreaptă spre punctul din care nu se va mai putea întoarce, când numărul femeilor aflate la vârsta fertilă atinge un nivel scăzut critic de la care nu există nicio modalitate de a inversa tendința de scădere a populației.

Toate acestea i-au lăsat pe liderii celei de-a treia economii ca mărime din lume să se confrunte cu sarcina de neinvidiat de a încerca să finanțeze pensiile și asistența medicală pentru o populație în vârstă în creștere, chiar dacă forța de muncă se micșorează.

Femeile care nasc, exilate pe posturi part-time

Pe de altă parte, se află programul lung de lucru, care lasă puțin timp japonezilor pentru a-și întemeia familii și costurile în creștere ale vieții înseamnă că a avea un copil este pur și simplu prea scump.

Totodată, sunt principiile patriarhale care descurajează întoarcerea mamelor la muncă.

Doctorița Yuka Okada, directorul Clinicii Grace Sugiyama din Tokyo, a spus că barierele culturale înseamnă că vorbirea despre fertilitatea unei femei este adesea interzisă.

Okada este una dintre rarele mame din Japonia care lucrează și are o carieră de mare succes după naștere. Multe dintre femeile cu studii superioare din Japonia sunt retrogradate în posturi part-time – dacă reușesc să reintre în forța de muncă. În 2021, 39% dintre angajate aveau un loc de muncă cu jumătate de normă, comparativ cu 15% dintre bărbați, conform OCDE.

Tokyo speră să abordeze unele dintre aceste probleme, astfel încât femeile care lucrează astăzi să poată deveni mame și să se poată întoarce la muncă. Guvernul metropolitan începe să subvenționeze congelarea ovulelor, astfel încât femeile să aibă șanse mai mari de a avea o sarcină de succes dacă decid să aibă un copil mai târziu în viață.