Traducătoarea Olga Dalia Padoa, care fusese contactată de ambasada Israelului la Roma, a refuzat să-l asiste, în calitate de interpret, pe premierul Benyamin Netanyahu în discursul pe care acesta îl va susţine joi, în sinagoga din Roma, potrivit agenției ANSA, citată de Rador.

Benjamin NetanyahuFoto: Amir Cohen / UPI / Profimedia Images

''După o lungă reflecție - a scris Padoa pe Facebook, iar ulterior a confirmat telefonic agenţiei ANSA - am decis să refuz.

Nu numai că nu împărtășesc părerile politice ale premierului, dar cred și că leadershipul lui este extrem de periculos". Padoa s-a referit apoi la "mișcarea de rezistență civilă existentă astăzi în Israel" cu protestele care au loc de săptămâni întregi împotriva reformei judiciare prezentată de guvernul Netanyahu.

Mai există însă un motiv care a făcut-o să se răzgândescă, după ce iniţial acceptase oferta: refuzul absolut al celor trei copii ai săi. "Au fost neclintiți, cerându-mi să nu colaborez cu cei care promovează principiile fasciste și reprimă libertatea. Am decis să-i ascult. Am primit foarte multe dovezi de sprijin şi solidaritate din partea grupului nostru de traducători profesioniști'', a conchis Olga Dalia Padoa.

Piloții companiei aeriene naționale israeliene El Al au refuzat să îl transporte pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, alături de soția sa, Sara, în Italia. Nimeni nu s-a oferit voluntar să zboare cu primul cuplu al Israelului la Roma, însă în cele din urmă s-a găsit o soluție alternativă, scrie The Jerusalem Post.

Refuzul piloților de a echipa zborul premierului se alătură unei declarații anterioare a 37 din cei 40 de piloți de rezervă din escadrila 69 de vânătoare a Forțelor Aeriene israeliene, care au anunțat că nu vor participa la o sesiune de antrenament programată în prealabil miercurea viitoare, în semn de protest față de reforma judiciară a guvernului, potrivit Digi24.

Măsuri contestate, deja adoptate

Pentru a noua săptămână consecutiv, mii de israelieni au ieşit sâmbătă seară pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de o reformă foarte controversată a sistemului judiciar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi pe care ei o consideră dăunătoare democraţiei, notează AFP.

Două dispoziţii cheie ale reformei - prima care modifică procesul de numire a judecătorilor şi a doua care intenţionează să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de parlament - au fost deja adoptate de deputaţi în primă lectură.

O altă dispoziţie extrem de contestată a reformei, introducerea unei clauze „derogatorii” care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă anumite decizii ale Curţii Supreme, urmează să fie votată în primă lectură la o dată ulterioară.

Manifestaţiile, care denunţă în general politica guvernului, nu par să influenţeze pentru moment determinarea lui Netanyahu şi a majorităţii sale.

Opoziţia, printre care liderul său centrist Yair Lapid, l-a acuzat în repetate rânduri pe Netanyahu că doreşte să-şi servească interesele personale prin această reformă.

Netanyahu fiind el însuşi judecat pentru corupţie în mai multe cazuri, adversarii săi consideră că, în cazul adoptării reformei, ar putea să o folosească pentru a anula o eventuală decizie a instanţei care să-l condamne.

Referințe: