Curtea Supremă a Statelor Unite a lăsat miercuri în vigoare o lege a statului New York care restricționează dreptul de a purta arme în „locuri sensibile” precum Times Square, școli, baruri și spitale, potrivit AFP.

Metroul din New YorkFoto: Ditto / ImageSource / Profimedia

Legea a fost adoptată în această vară de către oficialii statului și ai orașului New York ca răspuns la o hotărâre istorică privind armele de foc, pronunțată în iunie de majoritatea conservatoare a Înaltei Curți (șase din nouă judecători).

În această decizie, Curtea a anulat o lege locală care, din 1913, limita eliberarea permiselor de port-armă la newyorkezii care puteau dovedi o nevoie reală de protecție.

În același timp, a consacrat dreptul americanilor de a-și părăsi casele înarmați, permițând doar excepții „rezonabile” care să respecte „istoria și tradițiile Statelor Unite”.

Opt zile mai târziu, parlamentarii din New York au introdus o nouă lege care interzice portul de arme ascunse într-o serie de locuri, inclusiv în metrou, pe stadioane și în unele întreprinderi.

Lobby-ul Gun Owners of America și deținătorii de arme de foc au acționat imediat în instanță.

În toamnă, judecătorii au blocat anumite părți ale proiectului de lege, dar o curte de apel federală a decis că acestea pot rămâne în vigoare până la încheierea dezbaterii de fond. Apărătorii dreptului de a purta arme s-au adresat apoi de urgență Curții Supreme.

Majoritatea Curții a refuzat să intervină în această etapă.

Doi dintre ei, conservatorii Samuel Alito și Clarence Thomas, au ținut să sublinieze că această decizie a fost menită pur și simplu să „respecte” Curtea de Apel, acordându-i timp să se pronunțe pe fond.

„Reclamanții nu ar trebui să fie descurajați de decizia de astăzi” și vor putea face din nou recurs la Curtea Supremă dacă Curtea de Apel nu va lua o decizie rapidă, au adăugat ei.