Republicanii lucrau joi în culise pentru a desemna în sfârșit un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA și a pune capăt paraliziei generate de rebeliunea unei mâini de aleși din aripa dreaptă a partidului, potrivit AFP.

Kevin McCarthyFoto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

Favorit pentru a o înlocui pe Nancy Pelosi, republicanul Kevin McCarthy le-a întins mâna celor aproximativ douăzeci de aleși pro Trump care îl blochează, oferindu-le concesii majore.

Dar în zadar.

Care sunt consecințele

Grupul a refuzat totuși să se alinieze la capătul unui al optulea vot, un scenariu nemaiîntâlnit în ultimii 100 de ani.

Acest blocaj are repercusiuni foarte concrete: fără un președinte al Camerei, aleșii nu pot depune jurământul și, prin urmare, nu pot adopta niciun proiect de lege.

„Am speranța că astăzi republicanii vor înceta să se mai certe, să se înjunghie pe la spate, astfel încât să putem lucra pentru poporul american”, a declarat liderul democrat Hakeem Jeffries.

Membri ai liniei dure a partidului conservator, acești aleși republicani nu au în mod fundamental încredere în McCarthy și profită de majoritatea republicană foarte redusă obținută în alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie pentru a-și stabili condițiile.

Republicanul, care nu poate fi ales fără sprijinul lor, a dat curs în special uneia dintre cererile lor pentru a facilita înlăturarea „speakerului”, potrivit mai multor media americane.

Dar opoziția față de candidatura sa părea să se cristalizeze.

„Suntem hotărâți să aducem schimbări majore în această instituție greșită”, a declarat din sală turbulentul politician din Carolina de Nord Dan Bishop.

Probleme mai puțin grave ca în 1856

Alegerea președintelui Camerei Deputaților, a treia cea mai importantă figură din politica americană după președinte și vicepreședinte, necesită o majoritate de 218 voturi. Votul lui Kevin McCarthy era în prezent limitat la 201.

Reprezentantul ales al Californiei nu are un concurent credibil. Doar numele liderului grupului, Steve Scalise, circulă ca o posibilă alternativă, dar șansele sale nu par serioase.

Camera va continua să voteze până când va fi ales un președinte al Parlamentului. Acest lucru trebuia să fie o chestiune de ore, dar putea dura câteva săptămâni: în 1856, membrii aleși ai Congresului au ajuns la un acord abia după două luni și 133 de runde.

„Nu există nicio îndoială că problemele care ne divizează astăzi sunt mult mai puțin grave decât cele pe care le aveam în 1856”, a declarat John James, cerându-le colegilor săi să fie alături de Kevin McCarthy fără întârziere.

Președintele democrat Joe Biden a calificat miercuri situația drept jenantă, asigurând că „restul lumii” urmărește cu atenție dezastrul din Congres.