Rămășițele unei rachete au căzut pe teritoriul Belarusului joi dimineață, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului, potrivit agenției de stat de presă BelTA, care spune că ar fi vorba despre un proiectil tras de sistemul de apărare antiaeriană pe rază lungă S-300 folosit de Ucraina. Ulterior, Ministerul Apărării de la Minsk a confirmat doborârea unei rachete ucrainene.

Sistem de apărare antiaeriană Tor-M2 adus de Rusia în BelarusFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Update 15:13: Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că apărarea aeriană a doborât joi, o rachetă ucraineană S-300 în regiunea de frontieră Brest, potrivit Reuters.

Un oficial militar belarus a declarat că nu există motive de îngrijorare după ce acest incident petrecut deasupra unui sat din apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina.

Într-un mesaj video distribuit pe rețelele de socializare de către agenția de știri de stat BelTA, comisarul militar al regiunii Brest din Belarus a declarat: "Localnicii nu au absolut nimic de care să se îngrijoreze. Din păcate, aceste lucruri se întâmplă".

Știrea inițială:

Președintele belarus Alexander Lukașenko a aflat despre incident și o echipă a Comitetului de Investigații și Ministerul Apărării cercetează locul în care ar fi căzut rămășițele de rachetă.

Din primele informații, nu au existat victime.

Momentan, sunt luate în considerare două scenarii: racheta a intrat pe teritoriul Belarusului, la fel ca în cazul unui incidentului din Polonia, când două persoane au fost ucise, sau racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană a Belarusului, potrivit BelTA, care totuși a concluzionat încă din titlul știrii că este un proiectil ucrainean.

Doi incidente similare au avut loc și în Republica Moldova, însă din fericire, nimeni nu a fost rănit în aceste cazuri.

S-300, rachetă din epoca sovietică

S-300 este o rachetă de apărare antiaeriană din epoca sovietică care este folosită atât de Rusia, cât și de Ucraina, notează Reuters.

Kievul a folosit sistemul pentru a intercepta rachetele rusești care se apropiau, în timp ce Rusia a părut să folosească rachete S-300 recondiționate pentru a ataca ținte terestre - lucru despre care analiștii militari spun că ar putea fi un semn că stocurile sale de rachete sunt în scădere.

Belarus a permis Moscovei să folosească teritoriul său ca platformă de lansare pentru invazia Ucrainei în februarie, dar a insistat că nu participă la război și nu va participa.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro