Ucraina este joi dimineață ținta unui nou atac cu rachete rusești, în timp ce în mai multe orașe s-au auzit explozii despre care autoritățile au spus că provin de la sistemele de apărare aeriană care au doborât rachetele care se apropiau, informează Reuters.

Sistem ucrainean de apărare antiaerianăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

12:30Rusia ar fi lansat cel puțin 69 de rachete de croazieră, dar și rachete sol-aer în timpul atacului de joi, spun forțele ucrainene. Potrivii generalului Zaluzhnyi, datele preliminare colectate de armata ucraineană arată că Rusia a lansat 69 de rachete (Kh-101, Kh-555, Kalibr, dar și rachete sol-aer de tipul S300 ce au capabilitate limitată de atac la sol). Dintre acestea, apărarea antiaeriană ucraineană ar fi reușit să doboare 54.

Inițial, cifrele vehiculate de oficialii ucraineni indicau un atac cu circa 120 de rachete lansate, cifre citate inclusiv în acest articol și care acum au fost corectate.

Rusia ar mai fi folosit și 11 drone kamikaze iraniene de tipul Shahed-131/136, toate fiind doborâte de apărarea antiaeriană, susțin ucrainenii.

11:44La mai bine de 10 luni de când Putin a ordonat invazia, rușii au folosit aproximativ 13 avioane și două nave pentru a lansa joi dimineață rachete, inclusiv Kh-22 (n.r. model ce poată avea încărcătură nucleară), asupra Ucrainei, a delcarat Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei pentru TSN, citat de The Guardian.

10:26Maxim Marchenko, guvernatorul din Odesa, susține că apărarea aeriană ucraineană a doborât 21 de rachete deasupra regiunii, potrivit The Guardian.

09:46Primarii din orașul Harkov (est), Kiev și din Lviv (vest) au anunțat joi că rachete rusești au lovit orașele și au provocat o serie de explozii, potrivit Reuters.

Ihor Terejov, primarul orașului Harkov, a declarat că oficialii clarifică ce a fost lovit și dacă există victime, în timp ce Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev, a avertizat cu privire la posibilele întreruperi de energie electrică în această zonă și a cerut locuitorilor să își încarce telefoanele.

09:28Unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina joi dimineață de către Rusia. UPDATE: Armata ucraineană a informat oficial că în atac au fost folosite cel puțin 69 de rachete, din care 54 ar fi fost interceptate.

08:59 Consilierul biroului prezidențial Oleksii Arestovich a scris pe Facebook că peste 100 de rachete au fost lansate de ruși, în mai multe valuri, iar alarmele de raid aerian se auzeau în toată țara. UPDATE: Armata ucraineană a informat oficial că în atac au fost folosite cel puțin 69 de rachete, din care 54 ar fi fost interceptate.

Explozii au fost auzite în Kiev, Jitomîr și Odesa, potrivit unui corespondent Reuters și a relatărilor din presa locală.

Au fost anunțate întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, cu scopul de a reduce la minimum potențialele pagube aduse infrastructurii energetice.

Rachete sunt lansate spre Ucraina de pe navele din Marea Neagră, potrivit lui Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare ucrainene din Krivoi Rog, citat de The Guardian.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a anunțat marți că Rusia a desfășurat nave care au la bord cel puțin 20 de rachete Kalibr și submarine în Marea Neagră, transmite The Kyiv Independent.

Atacul a venit la scurt timp după ce Kremlinul a respins un plan de pace ucrainean, insistând ca Kievul să accepte anexarea de către Rusia a patru regiuni.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro